meyve ağacı

Goble Şekil Budaması

Goble şekli budama işlemi çoğunlukla nemli hava koşullarına sahip olan bölgelerde uygulaması gerçekleştirilen budama şeklidir. Bu budama şekli uzun senelerdir hem ülkemizde hemde dünyada oldukça yaygın bir şekilde kullanımı tercih edilmektedir. Üç ana daldan meydana gelen bu şekil yaklaşık olarak bütün meyve ağaçlarında uygulanabilmektedir. Meyve fidanının dikim işlemi gerçekleştikten hemen sonra toprak yüzeyinin 40-60 cm üzerinden kesilir. Ayrıca fidan dikimi esnasında da fidanlarının gübreleme sulama ve zararlarla mücadele gibi değişik bakım işlemleri de özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Meyve ağacı budama zamanı ne zaman?

Ağaç budama. İlkbahar mevsimi dönemi içerisinde gelişimini ve büyümesini devam ettiren meyve fidanlarına temmuz-ağustos aylarında ilk şekilleri verilir. Meyve fidanı üzerinde aralarında 5-10 cm mesafe bulunan gövde ile 45-60 derecelik açı yapan ve gelişme güçleri ortalama olarak aynı olan üç ana dal seçilmelidir. Bu seçilen dalların haricinde kalan dallar eğilir ve bükülür böylelikle meyve ağacının birinci senesinde gerçekleştirilecek olan işlemler son bulur. İkinci senede bir kış mevsimi geçiren meyve fidanlarında ihtiyaç duyulan bakımlar özenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Fidan üzerinde bulunan sürgünlerde güçlü bir vegetatif gelişme sağlanır.

Meyve Ağacı Budama

Temmuz, Ağustos aylarında her ana dal üzerinde bir yardımcı dal diğeri ana dalın devamı olmak üzere iki tane dal seçilir. Yardımcı dal ana dal ile rekabet etmeyecek kuvvette ve ayrıca 10-20 cm uzunlukta olmalıdır. Aynı sene içerisinde tercihi yapılan yardımcı dallar belli bir uzunluk üzerinden kesilir. Meyve ağacı budama. Yalnız 40-60 cm in altında gelişme gösteren dallara dokunulmamalıdır. Açıklamasını yapmış olduğumuz bu işlemler meyve ağacının üçüncü yılında da yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus üçüncü senede yardımcı dallar bir önceki senenin tam ters istikametinde seçilir. Daha önceki senelerde eğilme ve bükülmeye tabii tutulan dallar kesilerek ağaçtan uzaklaştırılır.

Meyve Ağaçlarında Budama Şekilleri

Meyve Ağaçlarında Budama Şekilleri” üzerine 3 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir