Ağaç Budama

Meyve ağacı budama işlemi yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Meyve ağaçları budanırken ilk dikkat edilmesi gereken husus budama dönemidir. Meyve ağaçlarında yapılacak olan anlış budama işlemi ağaçların kurumasına ve veriminin düşmesine sebep olabilir. Meyve yetiştiriciliği yapmak isteyen kimseler meyve bahçelerini kuracakları zaman kullanılacak meyve fidanlarına çoğunlukla bahçede yerlerine dikim işlemleri gerçekleştirdikten sonra şekil verilmektedir. Meyve ağaçlarının toprak üstü organı olan tepe tacına verilecek şekil ekolojik şartlara ve ağacın yapısına göre farklılık göstermektedir. Meyve ağaçlarına uygulanan şekiller çok çeşitlidir. Meyve ağaçlarına uygulanacak olan şekiller ne olursa olsun şekil verme budamasının uygulama işlemleri kesinlikle değişmez. Meyve ağaçlarında gerçekleştirilecek olan şekil budamaların da dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

Meyve ağacı ne zaman nasıl budanır?

  • Budama işlemi gereğinden fazla yapılan fidanlarda geç meyveye yatma durumu oluşur bundan dolayı budama işlemleri amaca uygun şekilde yapılmalıdır.
  • Fidan üzerinde yan dallar meydana getirilirken bu dalların fidan gövdesi ile oluşturacakları açının ihtiyaç duyulan genişlikte olmasına dikkat edilmelidir. Dar açılı olan yan dallar meyve ağacının ileri ki dönemlerinde meyve ağırlığına ve yüküne dayanacak mukavemette olmayıp kolaylıkla kırılır. Ayrıca dar açılı gelişen yan dalların meyve verimliliği de düşüktür. Bundan dolayı dar açılı yan dalların ağaç gövdesi ile kaliteli bir açı oluşturabilmeleri için budama işlemi ile beraber çatallar yada teller gibi farklı malzemeler kullanılarak açılar genişletilebilir.
  • Meyve ağaçlarına uygulanacak olan şekiller ekolojik bölgelere göre farklılaşmaktadır. Bundan dolayı ekolojik şartlara uygun şekil budaması yapmak önemlidir.

Budama nasıl yapılır ?

Meyve ağaçlarında uygulanan şekil budamaları oldukça farklılık göstermektedir. Şekil budamaların da en fazla uygulanan budama şekilleri şunlardır;

  1. Goble
  2. Doruk dallı
  3. Piramit
  4. Palmet

Meyve ağaçlarında budama

Budama

Meyve ağaçlarında çoğunlukla yağış oranının yüksek olduğu bölgelerde goble ve palmet şekli tercih edilir. Yağış oranının düşük olduğu ve kurak iklime sahip olan bölgelerde doruk dallı ve piramit şekilleri uygulanmaktadır. Meyve ağaçlarınız da şekil budaması gerçekleştireceğiniz zaman bölgenizin ekolojik şartlarına dikkat ederek budama işlemini yapmanız gerekmektedir. Yanlış uygulanan ağaç budama işlemleri ağaçlarınızın ağır hasar almasına meyve veriminin düşmesine, kurumasına ve hatta yok olmasına sebep olabilir. Bundan dolayı ağaçlarınız da budama işlemi gerçekleştireceğiniz zaman mutlaka alanında uzman kişi yada kurumlardan yardım talep ediniz.

Meyve Ağaçlarında Şekil Budaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir