Ağaç Budama Bağcılar

ağaç budama

Ağaçlarda gerçekleştirilecek olan gençleştirme budaması ağaçlarda yeniden güçlü sürgünler meydana getirerek yeni bir taç oluşması için gerçekleştirilir. Gençleştirme budaması işlemi ile ağaçta verimin yeniden yükseleceği gibi oluşan meyvelerin kalitesi de yükselmiş olur. Bağcılar ağaç budama. Gençleştirme budaması işlemi gerçekleştirileceği zaman dikkat edilmesi gereken önemli hususlar şunlardır;

Ağaç budama zamanı hangi ay?

  • Yaşlanmış ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan ağaçlarda gençleştirme budama işlemi yapılmaz. Bu işlemin yapılamama sebebi şiddetli budamanın etkisi ile ağaç güçten düşer ve hızlı bir şekilde ölür.
  • Gençleştirme budamaların da dal kesme işlemleri çok fazla olduğundan farklı meyve çeşitlerinin uygulanacak olan şiddetli budamaya karşı dayanma güçleri dikkate alınmalıdır. Bu budama işlemine en dayanıklı olan ağaçlar zeytin ağaçlarıdır. Sırası ile armut, elma, kayış ve kiraz ağaçları gençleştirme budamasına dayanacak olan ağaç türleridir.
  • Gençleştirme budama işleminde ekolojik şartların etkisi oldukça fazladır. Örnek vermek gerekir ise sıcak ve kuru olan iklim şartlarında ağaçların şiddetli gençleştirme budama karşı dayanma güçleri nemli iklime sahip olan bölgelere göre daha azdır. Ayrıca zayıf topraklar üzerinde büyüyen meyve ağaçları şiddetli budama işlemine karşı dayanıklılık gösteremez.
  • Meyve ağaçlarında Gençleştirme budaması yapılacağı zaman ilk önce kurumuş olan sık ve birbirlerinin üzerine gelen dallar budanır bunların haricinde geriye kalan dallarda kısa budama işlemleri gerçekleştirilerek meyve ağacının tacı ufaltılmış ve tekrar kuvvetli sürün oluşumu meydana getirmiş olunur.

Bağcılar Bitki Budama

Gençleştirme budaması uygulanacak olan meyve ağaçlarının ana dalları ve gövdeleri üzerinde bir çok obur dallar, kuvvetli sürgünler meydana gelir. Bunlardan yalnız yeni tacın oluşabilmesi için gerekli olanlar bırakır. Geriye kalan dalların tamamı budama işlemine tabi tutularak budama işlemi tamamlanır. Gençleştirme budaması uygulanan meyve bahçelerinde meyve ağaçları şiddetli budama işlemi sonucu zayıf düşeceği için bahçe toprağı işi bir işleme tabii tutularak bolca gübre ile gübrelenmelidir. Meyve ağaçlarında gerçekleştirilir. Budama işlemi budama zamanına göre kış ve yaz mevsimi budaması olarak 2 kısma ayrılır.

Ağaç Budama Nasıl Yapılır

Kış mevsimi budama işlemi meyve ağaçlarının dinlenme zamanında yapılan budama işlemidir. Yeşil budama işlemi ismi ile de adlandırılan yaz mevsimi budaması ise yaz mevsimi aylarında oluşan yeşil sürgünlerden bazılarını kesmektir. Bağcılar bitki budama. Yaz mevsimi budaması kış mevsiminde yapılan budama işlemini tamamlamak ya da düzeltmek amacı ile yapıldığı gibi bazı bölgelerde ağacın ışık almasına yükseltmek amacı ile de yapılmaktadır.

Bağcılar Ağaç Budama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.