Gül Budaması

gül budama

Güller bahçelerimizin, peyzaj alanlarına güzel görünüm ve hoş koku sağlamak amacı ile uygulaması yapılan bitki türüdür. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça fazla tercih edilmektedir. Güller de budama işlemi. En fazla türü ve çeşidi olan bitkilerden biridir. Güllerin güzel verim vermesi iyi koku yayabilmesi için belli düzenlerde budama işlemine mutlaka tabi tutulmaları gerekmektedir.


Baston gül Nasıl budanır

Güllerde uygulanan budama işlemi hem bitkinin sağlığına hem de gelişen güllerin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Güllerde uygulanacak olan budama işleminin 4 ana sebebi vardır.

Kuruyan Güller kesilir mi?

  1. Gençleştirme
  2. Verimi yükseltme
  3. Kaliteyi yükseltme
  4. Şekil verme

Bahçenizde yetiştirdiğiniz gülleri çoğunlukla 3 temel şekilde sert, orta ve hafif şekilde budama işlemine tabii tutulurlar.

Güllerde Sert Budama

Gül bitkisi 15-25 cm uzunlukta 3-4 sürgün olacak şekilde budanır. Bitki üzerinde bulunan fazla dallar kesilerek uzaklaştırılır. Bitki de gerçekleştirilen sert budama işlemi neticesinde az miktarda gösterişe sahip olan çiçekler oluşur. Zayıf bitkileri güçlü bir gelişmeye yönlendirebilmek için sert budama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Orta Budama

Gül bitkisi üzerinde 5-10 adet sürgün bırakılıp gül bitkisinin yerden uzunluğu 45-60 cm dir. Orta şiddetli uygulanan budama işlemi birçok bahçe gülü için uygun olan budama şeklidir. Sert budama işlemine göre daha fazla miktarda fakat daha küçük çiçekler oluşur.

Hafif Budama

Bir senelik sürgünler yalnızca boylarının üçte birine tekabül edecek miktarda kesme işlemine tabii tutulur. Bu budama işlemi kısam saplı olan güllerde uygulanmalıdır. Çoğunlukla gül bitkisinin dikiminden sonraki ilk senede uygulanması önerilir.

Güllerde Budama Nasıl Yapılır

Güllerde Budama Nasıl Yapılır” üzerine bir düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.