Elma Ağacı Budama

elma ağacı budama

Elma ağacı budama işlemi gerçekleştireceğiniz zaman dikkat etmeniz gereken hususlar gözler ve dallar üzerinde bulunan sürgünlerin düzgün bir şekilde alınmasıdır. Elma ağacının üzerinde bulunan gözler, etrafı tüy ve pullar ile çevrilerek dıştan gelen herhangi bir etkenden korunmuş büyüme ve gelişme noktalarıdır. Meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluşturup meydana getirirler. Yaprak sürgün ve çiçek gözleri olarak bunları birbirinden ayırabiliriz. Elma ağaçlarında bulunan yaprak gözleri üçgen, basık veya hafif kabarık, oval ve sivri şekillerde olabilirler. Elma ağaçlarında 1 sene önceki sürgünün yaprak koltuklarında oluşurlar. Elma ağacında bulunan sürgün gözleri büyüme noktalarında olduğu gibi ağaçta bulunan odun dallarının üzerinde de meydana gelebilirler. Çiçek gözleri ağacın üzerindeki meyve dallarında bulunurlar. İri, kabarık ve yuvarlak olabilirler. Elma ağacında çiçek ve yaprakları meydana getirirler.

Elma Ağacı Budaması Yapan Firmalar

Dallar: Elma ağaçlarında bulunan topuzlar boğum aralarında birbirlerine yakın olan meyve dallarıdır. Bu meyve dallarının uzunlukları 1-2 mm den 8 cm ye kadar olabilir. Çoğunlukla odun gözleri ile son bulurlar. Ağaç üzerinde ilk meydana geldikleri sene içinde topuzların üzerinde rozet şeklinde 3-5 adet küçük yapraklar bulunur. Çeşit ve tür özelliğine ve ayrıca bakım ve beslenme özelliğine orantılı olarak 1-10 sene içerisinde meyve gözüne dönebilirler. Elma ağaçlarında bulunan lamburtlar topuzların uçlarındaki odun gözünün meyve gözüne dönmesi ile meydana gelir. 2-3 veya yaşı daha fazla olan dalların üzerinde bulunurlar. Elma ağaçlarında bulunan keseler ağacın yedek besin elementlerinin depo edildikleri dallardır. Ağaçlarda bulunan topuzların uç bölümlerinde meydana gelirler üstlerinde topuz, lamburt ve kargılar bulunabilir. Ağaçtaki meyveler ve keseler büyükse büyük bir boyutta küçük ise de küçük bir boyutta olurlar. Elma ağaçlarında bulunan kargılar 5-20 cm uzunluğa sahip olan meyve dallarıdır. Üstünde meyve gözü oluşan taçlı kargıdır.

Elma Ağacı Budaması Nasıl Yapılır ?

Kargıların ucunda bazı durumlarda odun gözlerine bazı durumlarda da armutlarda dikenlere rastlamak mümkündür. Kargıların meyve gözüne dönmesi 1-10 senede mümkündür. Kargıların üstünde bulunan odun gözleri de zaman içerisinde topuz ve lamburtlara dönüşebilirler. Elma ağaçlarında bulunan dalcıklar kargı ile odun dalı arasında bir meyve dalıdır meyve gözüyle sonuçlanır. Budama işlemlerinde zorunlu kalınmadıkça bunlara dokunulmamalıdır. Meyve ağaçlarının ilk senelerinde ağaçlardaki taç yapısın meydana getirmek için dalcıklardın uçlarında bulunan meyve gözleri alınmalıdır. Elma ağacı budama. Elma ağaçlarında bulunan çıtanaklar topuz, lamburt, kese ve kargıların bir arada olması ile meydana gelir. Bu durum daha çok yaşı ilerlemiş olan elma ağaçlarında görülür. Çıtanağın elma ağaçlarında fazla sayıda olması elma ağacın yaşlanmasına dair bir işarettir. Ağaçta gençleştirme budaması yapılacağı zaman bunların kesilerek ağaçtan uzaklaştırılması gerekebilir. Bu şekilde ağaç bir nevi biraz gençleştirilmiş olur.,

Elma Ağacı Nasıl Budanır ?

Elma Ağacı Nasıl Budanır ?” üzerine 2 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.