Ihlamur Ağacı Nerede Yetişir

Ihlamur ağacının Türkiye’de yetişen üç farklı türü bulunmaktadır. Bunlar;
Tilia Tomentosa ( Gümüşi Ihlamur)

Tilia Platyphyllos ( Büyük Yapraklı Ihlamur)

Tilia Rupra (Kafkas Ihlamuru)

ıhlamur ağacı türleri

Ihlamur ağacı Türkiye’de çoğunlukla Marmara Bölgesi, Batı Karadeniz Bölgesi, Orta Toroslar Bölgesi ve Kuzey Anadolu Bölgesi’nde yayılım gösteren bir ağaç türüdür. Ihlamur ağaçlarının 20-30 metreye kadar uzayabilir. Ihlamur ağaçları sık dallı bir yapıya sahiptir. Geniş tepeye sahip olan bir ağaç türüdür. Ihlamur ağacı türlerine göre;

Ihlamur Ağacı Çeşitleri

Gümüşi ıhlamur ağacı; Batı Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nin sahil kesimlerinin ormanlarının düşük rakımlı ve rutubeti bol olan yerlerinde yetişmedir.
Büyük yapraklı ıhlamur ağacı; Çanakkale ilimizin çevresinde ve Orta Toroslarda yetişmektedir.
Kafkas ıhlamur ağacı; Anadolu’nun kuzey ve Kuzey Doğu Bölgeleri’nde Kaz Dağı ve Antalya çevrelerinde yetişmektedir. Bu bölgelerde yetişen ıhlamur ağaçlarının büyük kısmı ağaç, belli kısmı ise çalı halinde olan kış mevsiminde yapraklarını döken ıhlamur ağacı türüdür. Ihlamur ağaçlarının sürgünleri çıplak ya da tüylüdür. Ihlamur ağaçlarının yaprakları yürek şeklinde ve çarpık bir yapıya sahiptir. Ihlamur ağacının bitkisi çok faydalı olduğu için çiçekleri kurutulduktan sonra çay gibi içilebilmektedir. Ihlamur ağacının çiçekleri Haziran ve Temmuz aylarında açar. Ayrıca ıhlamur süs bitkisi olarak da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ihlamur ağacı birçok sanayi endüstrisinde de kullanmaktadır. Örneğin; resim tahtası ve çerçevesi, oymacılık ve müzik aletleri, tornacılık da kullanımı tercih edilir. Ayrıca ıhlamur ağacının odunu yumuşak bir yapıya sahip olduğu için protez yapımında da kullanılmaktadır.

Ihlamur ağacı (Tilia SPP.)

Ihlamur ağacı (Tilia SPP.)” üzerine 2 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir