Akasya Ağacı Türkiye’de Nerede Yetişir ?

akasya

Akasya ağacı Türkiye’de neredeyse bütün coğrafi bölgelerimizde yetişebilmektedir. Akasya ağaçları ayıca yüksek rakımlarda da büyüyüp gelişim göstere bilen bir ağaç türüdür. Ülkemizde Kuzey Anadolu dağlarında özellikle Doğu Karadeniz bölgemizde yüksek rakımlarda yetişmektedir. Ancak çok yüksek olan bölgelerde yetiştirildiği zaman büyüme hızının düştüğü tespit edilmiştir. Akasya ağaçları kanaatkar bir ağaç türüdür. Türkiye’de akasya ağaçları en iyi gelişimini Tuna nehri boylarında derin ve taze toprak yapısına sahip bölgelerde göstermektedir. Akasya ağaçları killi toprak yapısının bulunduğu bölgelerde iyi bir gelişim göstermez. Havalanma durumu iyi olan bütün bölgelerde akasya ağacı iyi bir gelişim göstermektedir. Bundan dolayı Akasya ağacı Türkiye’de nerede yetişir dersek havalanma özelliği olan toprakların bulunduğu tüm bölgelerimizde yetiştirilmesi mümkündür.

Akasya ağacı ne işe yarar?

Akasya ağaçları kireçli yapıya sahip olan topraklarda da iyi bir gelişim gösterebilmektedir. Toprakların ph değerlerine göre akasya ağaçların büyüme hızları değişmektedir. Akasya ağacının dikildiği toprak derin olmalıdır. Akasya ağaçları güneşi seven bir ağaç türüdür. İklim koşulu olarak da iyi bir gelişim göstermesi için ortalama 12-14 derecelik bir yıllık ortalama sıcaklığa ihtiyaç duyar. Akasya ağaçları ülkemizde yakacak odun olarak ve maden direği üretimi için kullanımı tercih edilmektedir. Akasya ağaçları var olduğu coğrafi bölgenin durumuna göre mayıs ayı ve haziran ayları başlarında çiçek açmaktadır.

Akasya Ağacı Özellikleri

akasya ağacı

Akasya ağacı papilionata familya ait bir ağaç türüdür. Akasya ağaçları kış mevsiminde yapraklarını döken bir ağaç türüdür. Akasya ağaçları tür olarak robinia türüne ait ağaçlardır. Akasya ağaçlarının tomurcukları çıplak vaziyette ağaç da bulunur. Türkiye de bu ağaç türüne yalancı akasya, beyaz çiçekli akaysa, diken ağacı ve salkım ağacı denmektedir. Akasya ağacının gövde yapısı çatlaklı rengi gri esmer kabuklu olmaktadır. Akasya ağaçlarının boyları 10-30 metreye kadar uzaya bilmektedir. Akasya ağacı uygun büyüme imanı olarak uygun bir yere dikilmesi halinde çap ve boy olarak daha yüksek seviyelere çıkabilmektedir. Akasya ağaçlarının sürgünleri kahverengi, kırmızı ve yeşil renklerdedir. Sürgünleri ayrıca çıplak, tüylü ve köşeli bir yapıya sahiptir. Akasya ağaçlarının yaprak sayıları genelde 8-20 arasındadır. Akasya ağaçlarının yaprakları tüysüz bir yapıya sahiptir. Akasya ağaçlarının çiçekleri çoğunlukla beyaz bir renge sahiptir ve çok güzel bir kokuya sahiptir.

Akasya ağacının özellikleri nelerdir?

Ağaç üzerinde bulunan bu çiçeklerin büyük bir kısmı bir arada salkımlar halinde ağaç üzerinde bulunur. 5-10 cm uzunluğa sahip meyvesi vardır. Akasya ağaçlarının meyveleri koyu kahverengindedir. Akaysa ağacı meyvesi sonbahar mevsiminde olgunlaşmaktadır. Akasya ağaçlarının odunları sert bir yapıya sahiptir. İşlem açısından kolay işlene bilme özelliğine sahiptir. Akasya ağaçları hızlı bir büyüme gelişim gösteren ağaç türüdür. Akasya ağaçları en iyi gelişimi akarsu kenarlarında göstermektedir. Ayrıca ışığı çok seven bir ağaç türüdür. Akasya ağaçlarının kök yapıları türlerine göre farklılık göstermektedir. Ağaç kökleri derine giden bir yapıya sahiptir. Akasya ağaçlarının kökleri var oldukları toprak özelliklerine göre 2.5m toprak içi gidebilmektedir buda oldukça iyi bir kök yayılımı olduğunu göstermektedir. Akasya ağaçlarının ana vatanı Amerika dır. Akasya ağacının dünyaya yayılışı ilk olarak Avrupa kıtasından başlamıştır. Amerika kıtasının keşfinden sonra bütün dünyaya yayılmış bir ağaç türüdür.  Akasya ağacı dünyada en çok olan meşcere ağaçlarından biridir.

Akasya Ağacı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir