Kamkat Nedir

Kamkat meyvesi turunçgiller ailesinin içine giren bir meyve türüdür. Kamkat adı verilen bu meyve türünün Latince adı Citrus fortunella  dır. Kamkat meyvesi Fortunella ismini İskoçyalı bahçe ve bitki uzmanı Robert Fortune den almıştır. Bu meyvesi ana vatanı olan Çin den İngiltere getiren kişidir. Ülkesinde bundan dolayı bu meyve türüne adı verilmiştir. Kamkat meyvesine hem bizim ülkemizde hem de dünyada çok farklı isimler verilmektedir. Kumkuat, kumquat, komquot gibi farklı isimlerle anılan meyve türüdür. Kamkat (kumkuat) meyvesine altın portakal da denilmektedir. Kamkat meyvesinin Çin den dünyaya yayılışı 19. Yüzyılda olmuştur. Avrupa ve Amerika kıtası olmak üzere dünyanın neredeyse her yerinde ve bizim ülkemizde de seralar da ve saksılar da yetiştirilmektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesi süs bitkisi olarak evlerde, bahçelerde, balkonlarda ve tüm özel alanlar da saksıda yetiştirilebilmektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesi bahçe peyzaj alanlarında süs bitkisi olarak da oldukça fazla kullanımı tercih edilen bitki türüdür. Dünya da Çin, Japonya, Amerika yağın bir şekilde kullanımı mevcuttur. Kamkat meyvesi bu ülkelerde neredeyse her yerde yetişe bilmektedir. Ancak Güney Amerika kıtasında bulunan ülkelerde ve Güney Hindistan da deniz seviyesinden yüksek olan coğrafi bölgelerde yetişebilmektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesi Afrika kıtasında ve Avustralya kıtasında sınırlı bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kamkat (kumkuat) meyvesi Doğu Asya ve Çin de doğal bir yayılış göstermektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesi mandalina, portakal, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinin bir üyesidir. Kamkat (kumkuat) meyvesinin görünümü limonu rengi ise portakala benzemektedir. Yalnız bu belirtmiş olduğumuz ürünler kabukları soyularak tüketilen bitkilerdir. Yalnız kamkat (kumkuat) meyvesi kabuğu soyulmadan yenilebilmektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesinin kokusu bergamot bitkisine benzemektedir. Kamkat (kumkuat) meyvesinin kokusu kalıcı bir özelliğe sahiptir, hemen kaybolmaz ve tatlı bir tada sahip meyve türüdür. Kamkat (kumkuat) meyvesi bir insanın günlük ihtiyacı olan protein miktarını rahatlıkla karşılaya bilecek bir meyve türüdür. Birleşimlerinde bulunan protein miktarı sayesinde oldukça faydalı ve tüketilmesi tavsiye edilen bir meyvedir.

Kamkat nerede yetişir?

Kamkat Ağacı evin içinde yetişir mi?

Kamkat (kumkuat) meyvesi yetiştirmek evlerde olsun bahçelerde olsun oldukça kolay bir işlemdir. Kamkat (kumkuat) meyvesi yetiştirmek için bilinmesi gereken bazı noktalar vardır bunlar uygulanması halinde ve dikkat edilmesi durumunda istenilen verim ve performans alınabilir. Kamkat (kumkuat) meyvesi gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda en iyi büyüme performansını üzerine yapılan T aşısı ile gösterir. Kamkat meyvesinin dişi ve erkek organları aynı çiçek üzerinde ve kendisine verimli olduğundan dolayı tek bir kamkat (kumkuat) bitkisi her yerde çiçeğe e meyveye yatabilmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgemiz de yaz mevsiminde Temmuz ve Ağustos aylarının sonlarında çiçek açmaktadır. Kamkat bitkisinin meyve oluşması ve büyümesi ise ağustos ve eylül ayları içerisinde olmaktadır. Kamkat (kumkuat) bitkisinin meyvelerinin büyüklüğü iyi zeytin boyutlarındadır ve meyveleri şubat ve mart aylarında yeme olgunluğuna ulaşmaktadır. Kamkat (kumkuat) ağacının üzerinde bulunan meyveleri ağaçtan koparılmaması halinde sene boyunca ağaç üzerinde kalabilmektedir. Ağaç üzerinde kalan kamkat meyveleri herhangi bir şekilde tat ve özellik kaybına uğramaz. Kamkat (kumkuat) meyvesi hava ve iklim isteği olarak -4 derecenin altı olmaması halinde yetişebilmekte ve gelişe bilmektedir. Kamkat (kumkuat) meyveleri ayrıca havadar, aydınlık ve uzun süre boyunca güneş ışığını direk alan yerlerden daha çok hoşlanmaktadır ve bu şartların olduğu yerlerde daha iyi bir gelişme ve büyüme göstermektedir.

Kamkat Türkiye’de Nerede Yetişir ?

kumkuat nerede yetişir

Kamkat meyvesi ışık alma imkanı az olan yerlerde çiçek açmazlar ve ayrıca ürün vermez yapraklarında da dökülmeler meydana gelir. Kamkat (kumkuat) meyvesi bodur bir fiziksel yapıya sahip olduğu işçin yalnızca genç olanların saksısı iki sene sonra değiştirilmelidir. Kamkat (kumkuat) bitkisinin toprak isteği pH değeri olarak 6,5-7 arasında olmalıdır. Organik madde içeriği olarak zengin topraklarda daha iyi bir gelişim gösterir. Kamkat (kumkuat)  bitkisi yetiştirileceği zaman hazırlanacak olan harç gevşek yapılı olmalıdır. Toprak isteği olarak da havalanma imkanı olan toprakları daha çok sevmektedir. Kamkat bitkisi var olduğu toprağın neminin kaybolmasına sebep olmayacak şekilde, aşırı derecede sulama olmamak şartı ile dengeli ve sistemli bir sulamaya tabi tutulmalıdır. Kamkat (kumkuat)  meyvesi yaz mevsiminin aylarında haftada bir, kış mevsimi aylarında ise 10-15 günde bir kireçsiz su ile sulanmalıdır. Kamkat (kumkuat)  meyvesinin yetiştiriciliğindeki diğer önemli husus ise gübrelemedir. Kamkat bitkisi mart ve nisan aylarında belli bir miktar azotlu gübre ile gübrelenmelidir. Kamkat bitkisinde çiçeklenme durumundan sonra ufak meyveler üzerinde oluşmaya başladıktan sonra az miktar olma şartı ile azotlu gübre uygulamak yerinde ve isabetli bir işlem olur. Kış mevsimi aylarında çıkarken de fosfor ve potasyum içerikli gübre verilmesi bitkiye büyük oranda fayda sağlar. İlkbahar ve yaz mevsimi aylarında 2 hafta da bir iz element içerikli kompoze gübre verilmelidir.

Kamkat Türleri Nelerdir ?

Kamkat (kumkuat)  meyvesinin dünya genelinde yaygınlaşmış olan birçok türü bulunmaktadır. Üretim amaçlı yetiştirilen bazı kamkat (kumkuat) bitkisi türleri şunlardır;

Hong Kong Kumkuatı

Hong Kong Kumkuatı Chin chü, shan kan ve chin tou olarak isimlendirilmektedir. Hong Kong ve Çin in bazı dağlık bölgelerinde yetişmektedir. Hong Kong Kumkuatının çap genişliği 1,5-2 cm civarındadır. Hong Kong Kumkuatı olgunlaştığında zayıf ve fazla etli bir yapıya sahip olduğu için kabuğu soyulur. 3-4 adet ufak çekirdeği bulunmaktadır.

Marumi kumkuatı

Marumi kumıkuatının ana vatanı Japonyadır. Marumi kamkatının meyvesi hafif basık küre görünümde yuvarlak bir yapıya sahiptir. Uzunluğu 3,2 cm civarındadır. Rengi ise altın sarısıdır. Marumi kamkatı aromatik ve baharatımsı bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulunan çekirdek sayısı 5-7 arasındadır. Marumi kamkatı ağacının boyu 2,80 cm uzunluğa kadar uzaya bilmektedir. Yaprak yapısı ufaktır ayrıca soğuk hava şartlarına karşıda mukavemeti yüksektir.

Meiwa Kamkatı

Meiwa kamkatı da marumi gibi Japonya kökenli bir kamkat türüdür. Yapısal olarak kısa ve yuvarlak bir görünüm vardır. 4 cm lik bir çapa sahiptir. Meiwa kamkatının kabuk bölümü portakal sarısı rengindedir ve çok kalın bir yapıya sahiptir. Meiwa kamkatının meyvesi tatlı bir yapıya sahiptir ve 7 çekirdeklidir. Meiwa kamkatının çekirdeksiz ya da daha az çekirdekli olanlarına da rastlamak mümkündür. Meiwa kamkatı Çin dede yaygın bir şekilde yetiştirilmesi yapılmaktadır. Taze bir şekilde tüketilmesi için en ideal kamkat türüdür.

Nagami Kamkatı

Bu kamkat türü dünyaya Çin den yayılmıştır. 4-5 dilimlik meyvesi bulunmaktadır ve 2-5 adet çekirdeği bulunmaktadır. Meyve yapısı yuvarlak bir şekildedir ve 4-5 cm büyüklüğe sahiptir. Meiwa kamkatının mevsimi ekim ve ocak ayıdır. Meiwa kamkatı ağacının boyu 4-5 metreye kadar uzaya bilmektedir. Dünya genelinde Çin, Japonya, Amerika, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişmektedir.

Kamkat (Citrus, kumkuat) Nedir. Nerede Yetişir.

Kamkat (Citrus, kumkuat) Nedir. Nerede Yetişir.” üzerine 4 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.