Zeytin Ağacı Bakımı

zeytin bakımı

Zeytin ağacı bakımı işlemlerinin en önemli kısmı budama uygulamalarıdır. Yerinde ve usulüne uygun yapılan zeytin ağacı budama işlemleri zeytin ağaçlarının istediği bakımı karşılamaktadır. Zeytin ağacı ilk olarak varlığını korumak ikinci olarak da türünü koruyabilmek için aşırı duyarlılık gösterir. Zeytin ağacına hayatı boyunca uygulanacak budama işlemlerinin zirai zorunluluklara cevap vermesi gerekmektedir. Zeytin ağacındaki büyüme ve meyve durumunu dengede tutabilmek için ayrıca zeytin ağacının veriminin düşük olduğu evreyi elden geldiği kadar kısa tutmak verim dönemini uzun süreli tutmak ayrıca zayıflamasını erken yaşlanmaya girmemesi için budama işlemine belli bir düzende tabi tutulmalıdır. Zeytin ağacının budaması yapılırken budama şiddetini iyi ayarlamak budama işleminde yanlış yapılıp yapılmadığını anlayabilmek için bazı hususları göz önünde tutmak gerekmektedir.

Bodur zeytin ağacı Bakımı

Zeytin ağaçlarında yapılan kültürel işlemlerin basit bir şekilde yapılan bilmesi için zeytin ağacına kesinlikle simetrik ve dengeli bir form verilmelidir. Zeytin ağaçlarında aynı yerden yan yana güçlü iki adet dalın büyümesine izin verilmemelidir. Ağaçların üzerinde bulunan dalların geniş bir açıya sahip olması gerekmektedir. Dar açıya sahip olan dalların budama işlemi ile ağaçtan uzaklaştırılması ile iki dal arasında bulunan büyüme rekabetinin önüne geçilmiş olur ve ileriki dönemlerde meydana gelecek sorunlarda ağaç gelişme evresinde iken giderilmiş olur. Ağaç üzerinde bulunan dalların ağaç gövdesi ile arasındaki açının 45/60 dereceli olmalıdır.

Zeytin bakımı nasıl yapılır?

Zeytin ağacının gövdesinde bulunan dalların açısı 60 dereceden fazla olur ise dalların bağlantı yerlerinden kırılmalı daha düşük ihtimaldir.  Zeytin ağaçlarında goble şekil verilecek olan ağaçta ana dallar arasındaki açıların bırakılacak ana dal miktarına göre 90/120 derece arasında olmasına uğraşılmalıdır. Zeytin ağacında 3 tane ana dal bırakılacaksa eğer bu bırakılan dalların arasındaki 120 derece olmalıdır. Eğer ağaç üzerinde bırakılacak ana dal sayısı dört adet olacaksa bu dallar arasındaki açı miktarı 90 derece olmalıdır. Zeytin ağaçlarında uygulanacak olan taç yüksekliği miktarı 60-80 cm olabilir. Zeytin ağacında bulunan ana dallar 60-80 cm’lik bölümden çıkartılabilir. Bu taç yüksekliğini belirleyen etmenlerden biride ekolojidir.

Zeytin Bakım Takvimi

Zeytin Bakım Takvimi” üzerine 8 düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.