Doruk Dallı Budama

Doruk Dallı Budama şekli

Doruk dallı budama. Meyve ağaçlarında uygulanan doruk dallı şekil budaması yağış oranı düşük nem oranı az ayrıca ışıklanma şiddetinin yüksek olduğu coğrafi bölgelerde tüm meyve ağaçları tür ve çeşitleri için uygulanabilen bir şekil budamasıdır. Doruk dallı budama şeklinin goble budama şeklinden bir farkı bulunmaktadır. Bu farkta üç ana dalın ortasında bir adet doruk dalın bulunmasıdır. Doruk dallı budama şekli meyve fidanının dikim işlemi yapıldıktan sonra toprak yüzeyinden 40-60 cm mesafeden 4-5 cm uzunluğunda bir tırnak bırakılarak kesilir. Bu işlem yapıldıktan sonra meyve fidanları büyüme ve gelişmeye bırakılır. Meyve fidanı dikim işlemi gerçekleştikten sonra doruk dallı budama şekli uygulaması yapıldığında meyve fidanına uygulanacak olan bakım işlemleri dikkatli bir şekilde özen gösterilerek yapılmalıdır.

Doruk dallı budama ağaç budama nasıl yapılır?

Yaz mevsimi büyüme ve gelişme dönemi içerisinde temmuz ağustos aylarında meyve fidanına ilk şekli kazandırılır. Meyve fidanının gövdesi üzerinde bulunan aynı güçte büyümüş ve gelişmiş meyve fidanı gövdesi üzerinde düzgün bir şekilde dağılmış üç ana dal ile bu üç ana dalın ortasından gelişen ve ağaç gövdesinin devamını meydana getiren bir doruk dalı tercihi yapılır. Meyve ağaçlarının üzerinde seçimi yapılan dalları ağaç gövdesi ile yaptıkları açıların 40-60 derece olmasına özenle dikkat edilmesi gerekir. Bu tercih yapıldıktan sonra meyve fidanı üzerinde bulunan diğer dallar kesinlikle kesilmemelidir. Eğilme ve bükme işlemleri yapılarak sadece gelişmeleri ve büyümeleri engellenmelidir.

Doruk Dallı Ağaç Budama

doruk dallı budama

Meyve ağacında doruk dalı olarak tercihi yapılan dalın dik bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlamak için bu dal ağaç üzerinde daha önce bırakılan tırnağa bağlanmalıdır. Yaz mevsimi periyodunu takip eden kış mevsimi dinlenme periyodunda eğer meyve fidanlarına ilk şekil verilmemişse ilk olarak şekil verme işlemi yapılmalıdır. Daha sonrasında ise ana dal olarak seçilmiş olan dallar 40-60 cm’den daha fazla bir büyüme ve gelişme göstermişlerse bu belirtmiş olduğumuz uzunluktan kesilmelidirler. Aksi halde meyve fidanı üzerinde bulunan dallara dokunulmamalıdır. Doruk dalı üzerinde oluşan dalcıklara kesinlikle herhangi bir işlem yapılmamalıdır. Doruk dalı üzerinde oluşan dallardan bağ olarak faydalanılır.  Meyve fidanı üzerinde bulunan dallar üzerinde büyüme ve gelişme açısında bir denge bulunmuyorsa zayıf gelişim gösteren dalın uzunluğu dikkate alınarak diğer dallar kesilerek ağaçtan uzaklaştırılır. Güçlü bir gelişme ve büyüme gösteren dalın arası genişletilmelidir. Zayıf bir büyüme ve gelişme gösteren dalın ise arası daraltılmalıdır. İkinci senede ilkbahar mevsimi büyüme ve gelişme döneminin başlaması ile yeni dallar oluşmaya başlar. Daha önce tercihi yapılan dallar gelişmelerini devam ettirir. Yaz mevsimi büyüme ve gelişme döneminin ortasında temmuz ağustos ayı içerisinde her ana dalın üzerinde iki doruk dalında ise bir dal seçilir. Meyve fidanının üzerinde bu tercihler yapıldıktan sonra diğer dallar gelişme ve büyümelerini engellemek içi eğilir ve bükülür.

Doruk Dallı Budama Nasıl Yapılır

Meyve ağacının üzerinde bulunan ana dallar ikinci senede meyve fidanına doruk dallı şekli uygulanması seçilen yardımcı dalların aynı yönde, doruk dalı üzerinde seçilecek dalcığın ise doruk dalının devamını meydana getirecek yönde olması gerekmektedir. Doruk dal ile ana dallar üzerindeki diğere dalların herhangi bir kesme işlemine tabi tutulmayarak karşılıklı olacak şekilde bağlanması gerekmektedir. Belirtmiş olduğumuz bu uygulama ile kış mevsimi dinlenme dönemine giren meyve fidanları bu dinlenme dönemi içerisinde sürekli kontrol edilerek eksiklikler varsa hatalar giderilmelidir. Daha sonra yapılacak işlemde ise doruk dallar ve ana dallar belirli bir uzunluktan kesilerek meyve ağacı fidanından uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca meyve fidanı üzerinde bulunan dallar 60 cm’in üzerinde bir büyüme ve gelişme göstermişlerse kısaltılmalıdırlar. Belirtmiş olduğumuz bu dallar 40-60 cm’den daha fazla bir gelişme göstermemişlerse kesinlikle herhangi bir şekilde müdahale edilmemelidir. bu belirtmiş olduğumuz işlemlere paralel olarak yardımcı dallar üzerinde de aynı ölçülerde kısaltma işlemi uygulanmaktadır. Doruk dallı budama şeklinde üçüncü yıla girildiğinde önceki senelerde yapılan işlemler aynı şekilde tekrar edilmelidir. Üçüncü sende dikkat edilmesi gereken husus yardımcı dal seçiminde, seçilen yardımcı dalın bir önceki senenin ters istikametinde olmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde işlemin yapılması durumunda meyve ağacının tacında istenilen simetri ve denge kazanılmış olur.

Şekil Budama Türleri Nelerdir

A-  Goble şekli budama

B- Doruk dallı şekli budama

C- Piramit şekli budama

D- Palmet şekli budama

Doruk Dallı Budama Şekli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.