Goble Budama

Goble Budama şekli

Goble şekli budama çoğunlukla nem oranının yüksek olduğu coğrafi bölgelerde kullanılan şekil budamasıdır. Goble şekli budama Türkiye’de ve Dünyada uzun senelerdir kullanımı tercih edilen bir şekil budamasıdır. Goble şekli budama ağaç üzerindeki üç ana daldan meydana gelen bir budama şeklidir. Nerede ise tüm meyve ağaçları türleri için uygun olan bir budama türüdür. Goble budama meyve ağacı fidanının dikim işlemi gerçekleştirildikten hemen sonra toprak yüzeyinden 40-60 cm yükseklikten kesilerek uygulanır. Bu budama işlemi meyve fidanına uygulanırken fidanların gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi bakım işlemlerine de ekstra bir özen gösterilmesi gerekmektedir.

Goble budama nasıl yapılır?

İlkbahar mevsimi süresi içerisinde büyüme ve gelişmesini sürdüren meyve fidanlarına temmuz, ağustos aylarında ilk şekilleri verilir. Meyve fidanı üzerinde aralarında 5-10 cm mesafe bulunan ağaç gövdesi ile 45-60 derecelik açı yapan büyüme ve gelişme kuvvetleri aynı oranda olan üç ana dal seçilir. Bu belirtmiş olduğumuz dalların haricinde meyve fidanı üzerinde bulunan diğer dallar varsa eğilir ve bükülür.

Goble Budama nasıl yapılır?

Goble Budama

Bu uygulanan işlem ile ilk sende yapılan işlemler sona erer. İkinci sende ise bir kış dönemi geçiren meyve fidanlarında bakım işlemleri dikkatle uygulanmalıdır. Bu belirtmiş olduğumuz uygulamalarla meyve fidanı üzerinde bulunan sürgünlerde güçlü bir büyüme gelişimi sağlanır. Temmuz ve ağustos aylarında meyve fidanı üzerinde bulunan her ana dal üzerinde biri yardımcı olmak üzere diğeri ise ana dalın devamı olmak üzere iki dal tercihi yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus yardımcı dal ana dalla rekabet etmeyecek güçte ve ayrıca 15-20 cm mesafede olmalıdır. Aynı sene içerisinde tercihi yapılan yardımcı dallar belli bir uzunluk üzerinde kesilmelidir. Yalnız 40-60 cm’nin altında büyüme ve gelişme gösteren dallara dokunulmamalıdır.

Goble şekli nedir?

Detaylı bir şekilde anlatmış olduğumuz bu işlemler meyve ağacının üçüncü senesinde de düzenli bir şekilde devam ettirilmelidir. Ağaç budama türleri. Üçüncü yılda dikkat edilmesi gereken husus yardımcı dallar bir önceki senenin ters istikametinde seçilmelidir. Ayrıca önceki senelerde eğilmiş ve bükülmüş olan dallar kesilerek meyve ağacı üzerinden uzaklaştırılmalıdır. Meyve ağaçlarında goble şekli budama işlemi yapılırken budama esaslarına dikkat edilmeli ve budama işlemine uygun alet ve ekipmanlarla yapılmalıdır. Ayrıca goble şekli meyve ağaçlarında budama işlemi uygulanacağı zaman bu alanda uzman olan kişi ya da kuruluşlarda yardım alınmalıdır. Meyve ağaçlarında şekil budaması yapılırken doğru işlem yapılmaması halinde ürünlerin ağacın meyve ürününe yatması ya da hiç meyve verimine yatmaması gibi olumsuz koşullar meydana gelebilir.

Budama Şekilleri Nelerdir ?

1- Goble şekli budama

2- Doruk dallı şekli budama

3- Piramit şekli budama

4- Palmet şekli budama

Goble Budama Şekli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir