Piramit Şekli Budama

Piramit Budama Şekli

Piramit Şekli Budama. Meyve ağaçlarına uygulanan piramit şekli budaması dalların ağaç gövdesi üzerinde dağılışlarına göre spiral ve katlı olmak üzere iki adet türü vardır. Piramit şekli budaması daha çok dik bir büyüme özelliğine sahip olan armut ağacı gibi meyve ağaçlarına uygulanmaktadır. Spiral piramitte dallar ağaç gövdesi üzerinde muntazam olarak dağılmaktadır. Katlı piramit şeklinde ise ağaç gövdesi üzerinde üç ana dal bir araya gelerek bir grup ve kat meydana getirmektedir. Piramit şekli budama işleminde dikkat edilmesi gereken ilk husus birinci kat ile ikinci kat arasındaki mesafedir. Birinci kat ve ikinci kat arasındaki mesafe 110 cm olmalıdır. İkinci ve üçüncü kat arasındaki mesafe ise 100 cm, üçüncü ve dördüncü kat arasındaki mesafenin de 90 cm olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Meyve ağaçlarına piramit şekli budaması uygulanacağı zaman katlar arasındaki mesafe onar cm azaltılarak oluşturulmalıdır. Piramit şekli budama işleminde katlar arasındaki mesafe meyve ağacının verimi, gelişimi, büyümesi ve sağlığı açısından çok büyük önem arz etmektedir.

Şekil budaması nedir?

Meyve ağaçlarında uygulanan piramit şeklinde meyve fidanları 60-80 cm mesafeden 3-4 cm’lik bir tırnak bırakılarak kesilmelidir. İlkbahar mevsimi büyüme ve gelişme dönemi ile birlikte meyve fidanlarındaki gözler sürmeye başlar. Yaz mevsimi büyüme ve gelişme döneminde temmuz ağustos ayları içerisinde meyve ağacının gövdesi üzerinde düzgün bir şekilde dağılmış, büyüme ve gelişme güçleri eşit olan üç ana dal ile gövdenin devamını sağlayacak olan doruk dalı seçilir. Şekil budaması nedir? Doruk dalı seçimi yapıldıktan sonra meyve ağacının gövdesi üzerinde bulunan diğer dallar kesinlikle kesilmemelidir. Bunlar eğilme ve bükülme işlemine tabi tutularak yalnızca büyüme ve gelişmeleri engellenmedir. Kış mevsimi büyüme ve gelişme dönemi içerisinde yaz mevsiminde uygulanan işlemler kontrol edilir. Eğer meyve ağacı üzerinde bulunan ana dallar ve doruk dal arasında büyüme ve gelişme açısından bir denge kurulmuş ise dallar 60-80 cm mesafeden kesim işlemine tabi tutulmalılar. Fakat ana dallar arasında büyüme ve gelişme açısından bir denge mevcut değil ise daha önce belirtmiş olduğumuz önlemlerle bu dengesizliğin önlenmesine çalışılmalıdır. 

Piramit Şekli Ağaç Budama

Piramit Şekli budama

Piramit Şekli Ağaç Budama. Meyve fidanlarında ikinci sene yaz mevsimi büyüme ve gelişme dönemi içerisinde her ana dal üzerinde bir tanesi ana dalın devamını oluşturacak diğeri ise yardımcı olması üzere iki dalcık seçilir. Meyve ağacı üzerinde bulunan her ana dalın üzerindeki yardımcı dalları aynı yönde olmasına özen gösterilmelidir. Ana dal ve doruk dalın üzerinde bulunan diğer dalcıklar ise karşılıklı bir şekilde çekilerek bağlanmalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra bir sonraki kış mevsimi dönemi içerisinde meyve ağaçların herhangi bir işlem yapılmamalıdır. Bu dönem ağaçların dinlenme dönemleridir. Dinlenme dönemlerinde meyve ağaçlarına herhangi bir müdahale yapılmaz. Yalnızca yaz mevsimi büyüme ve gelişme döneminde yapılan uygulamaların kontrolü yapılır. Eksik bir işlem yapılmış ise bunlar giderilir ve ihtiyaç duyulan kısaltmalar yapılır. Üçüncü senede ise meyve ağacının büyüme ve gelişmesi iyi bir şekilde incelenmelidir. İkinci senede uygulanmış olan karşılıklı bağlanmış olan dallarda çözülme meydana gelmiş ise tekrar bağlama işlemleri yapılır. Meyve ağacı üzerinde bulunan ana dallar 60 cm’den daha uzun bir büyüme ve gelişme göstermişlerse bu dallar 60 cm uzunluktan kesilerek ağaçtan uzaklaştırılır. Bu işlemlerin yanında ağaç üzerinde bulunan ana dallar ile yardımcı dallar arasında bir denge kurulmasına çalışılır. Meyve ağacı üzerinde bulunan doruk dalı ise 110-120 cm yükseklikten 3-4 cm tırnak bırakılarak kesilmelidir. Bu belirtmiş olduğumuz ve açıkladığımız işlemler düzgün bir şekilde yapıldıktan sonra meyve ağacında ikinci katın oluşturulmasına başlanabilir. Detaylı bir şekilde açıkladığımız bu işlemler belli bir düzen içerisinde düzgün bir şekilde yapılması durumunda meyve ağaçlarınız istediğiniz verime istediğiniz şekilde kavuşur. Meyve ağaçlarında uygulanacak olan şekil budamaları hakkında detaylı bilgi edinmek istediğinizde bizi arayarak alanında uzman olan personellerimizden yardım alabilirsiniz. Meyve ağaçlarında uygulanacak olan şekil budamaların da ilk dikkate edilmesi gereken konu işlemin bu alanda bilgili ve tecrübeli kişiler tarafından uygulanmasıdır.  Meyve ağaçlarında uygulanacak olan şekil budamaların da meyve fidanı dikiminde itibaren uygulanacak işlemler tekniğe uygun yapılmazsa geri dönüşü mümkün olmayan sorunlar meydana gelebilir.

Ağaç Budama Şekilleri Nelerdir

A-  Goble şekli budama

B- Doruk dallı şekli budama

C- Piramit şekli budama

D- Palmet şekli budama

Piramit Budama Şekli

Piramit Budama Şekli” üzerine 2 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir