Ağaç budama takvimi ne zamandır

ağaç budama takvimi

Ağaç budama takvimi ağaçların türlerine, yapılmak istenen budamanın amacına ve bölgesel iklim koşullarına göre değişmektedir. Meyve ağaçlarında yapılacak budamalarda en önemli noktada budamanın amacıdır. Ağaç budama işlemi normal park, bahçe ya da ormanlardaki ağaçlarda ayrıca meyve ağaçları içinde dikkat edilmesi gereken en önemli bakım yöntemidir. Ağaçlarda uygulanacak olan budama işlemleri ağaçların durumları analiz edilerek yapılmalıdır. Ağaç budama işlemlerindeki en önemli konu budama işleminin amacıdır. Ağaçlarda yapılacak budama işlemleri belli amaç doğrultusunda belli başlı ilkelere uyularak uygulanmalıdır. Meyve ağaçlarında yapılacak olan budama işlemleri meyve üretiminde oldukça büyük etkilere neden olabilmektedir. Meyve üretimine yönelik budama yapılacağı zaman ağaçların vegatatif ve generatif dengesini kurmaya dikkat edilmelidir.

Ağaç budama hangi aylarda yapılır?

Ayrıca ağaçlarda uygulanacak olan budama işlemleri ağaçların üzerinde bulunan hastalık ve zararlıların da ağaçtan uzaklaştırılmasına olanak sağlar. Bundan dolayı belli bir düzen içerisinde ağaçların ihtiyaçları göz önünde bulunarak ağaç budama işlemi ağaçlara uygulanabilir. Meyve yetiştirme uygulamalarında budama işlemi yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler budama zamanı ve budama tekniğidir. Bu dönemlerde bodur meyve üretimi oldukça yaygınlık gösterdiğinden dolayı meyve ağacı dikimi ve meyve ağacı budama yöntemleri de değişmekte ve farklılık göstermektedir. Türkiye de hobi amaçlı meyve üreticiliğinin yanında yaygın olarak ticari amaçla da üretim oldukça fazladır. Meyve ağaçlarında meyve üretiminin kaliteli ve iyi olabilmesi için bakımlarının düzgün bir şekilde aksatılmadan yapılması ve düzgün bir şekilde ağaç ihtiyaçlarına göre budamalarının düzenli yapılması gerekmektedir.

Sonbaharda budama yapılır mı?

ağaç budama takvimi

Sonbaharda budama yapılır mı sorusuna sağlıklı bir cevap bulabilmek için sırası ile takip edilmesi gereken işlemler şunlardır. Ağaç budama zamanı ağaçların türlerine ve budama amacına göre değişmektedir. Ülkemizde ve dünya da tarımsal faaliyetlerin tarihçesi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Meyve ağaçlarında ve normal ağaçlarda bakım işlemleri için en çok dikkat edilmesi gereken husus düzenli budama işlemleridir. Meyve ağaçlarında uygulanacak olan budama işlemleri fidan dikiminden itibaren belli bir düzen içerisinde sürekli uygulanmalıdır. Ayrıca kaliteli meyve üretimi ve ağaçların olabildiğinde uzun süre meyve veriminde durabilmesi içinde budama işlemi oldukça önemlidir. Ağaçlarda uygulanacak olan budama işlemleri belli bir amaç doğrultusunda yapılmalıdır. Bunları sırası ile şu şekilde açıklayabiliriz. Meyve ağaçlarını olabilecek en kısa sürede meyve vermeye başlatmak. Ayrıca elden geldiği kadar mümkün olan sürede bu dönemde kalmalarını sağlamak.  

Kışın budama yapılır mı?

Ağaçlardaki fizyolojik dengeyi en kısa zamanda meydana getirmek ve uzun süre bu dönemde tutmak. Ağaç gövdeleri üzerinde bulunan ana dalların sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek ağaçların güçlü ve düzgün bir taç oluşumunu meydana getirmek. Meyve ağaçlarının bakımı, hastalık ve zararlıları ile mücadele etmesi ve teknik işlemlerini kolaylaştırmak. Ağaç üzerinde bulunan hastalıklı, kurumuş, zarar görmüş ve kırılmış olan birbirlerinin üzerine binen, açıları düzgün olmayan dalları ağaç üzerinden uzaklaştırmak. Ağaçlardaki karbon asimilasyonunu yükseltmek amacı ile güneş ışıklarının ağacın iç bölümlerine girmesini sağlamak ve yaprak miktarlarını yükseltmek. Farklı meyve türlerinde ve çeşitlerinde görünen peryodisiteyi engellemek ya da düşürmek yani bazı meyve ağaçlarının bir sene boyunca düzenli meyve veriminde bulunması için uygulanır.

Yaz budaması ne zaman yapılır

yaz budama zamanı

Yaz Budama Zamanı Yaz mevsimi süresince meyve ağaçlarında gövde ve dal üzerlerin de bulunan sürgünlerin seyreltilme işlemleri yapılmalıdır. Yaz budaması yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken hususlardan biride ağaçların durumudur. ağaçlar iyice incelenip isteklerine ve durumlarına göre budama işlemi yapılmalıdır. Ayrıca uç alma, eğme, dalların karşılıklı olarak birbirleriyle bağlanma işlemi ve ağaç üzerinde bulunan dalların açılarının genişletilmeleri, daraltılmaları gibi uygulanan işlemlerin tamamına yaz budaması denmektedir. Yaz budama işleminde anaç, meyvelerin daha iyi bir şekilde renklenmelerini sağlamak, vejetatif gelişmeyi düzenlemek, kış mevsimi aylarında uygulanacak olan budama işlemlerini düşürmek ve derim işleri ile birlikte kültürel etkinlikleri işlem açısından kolaylaştırmaktır.

Meyve Ağaçlarında budama ne zaman yapılır?

Yaz mevsimi budama işlemi özellikle meyve ağaçlarında ağaçların şekillenmesi açısından istenilen formu kazandırılabilmesi için fidan dikiminden itibaren düzenli yapılması gerekmektedir. Ayrıca yaz budaması işlemi yapılacağı zaman ağaç üzerinde sürgünlerin odunlaşmasına dikkat edilmeli ve odunlaşma meydana geldikten sonra budama işlemi uygulanmalıdır. Çoğunlukla ağaçların üzerinde ağaçların görüntüsünü bozan dallar budama işlemi ile ağaçtan uzaklaştırılmalıdır. Budama işleminin yanında bükme ve eğme işlemine tabi tutulabilirler. Ağaç üzerinde bulunan bazı dallarda genişletilme çalışması yapılarak gelişme ve büyümelerinin önüne geçebilir.

Kış budaması ne zaman yapılır

Kış budama zamanı Kış mevsiminin hafif ve ılık olduğu coğrafi bölgelerde meyve ağaçlarının kış mevsimi dinlenme dönemine girdikten hemen sonraki dönem budama işlemi açısından en iyi ve uygun olan dönemdir. Fakat kış mevsiminin sert geçtiği ve hava muhalefeti olarak don olaylarının yaşandığı coğrafi bölgelerde don dönemleri başlamadan önce budama işleminin yapılması gerekmektedir. Don döneminin başladığı hava sıcaklıklarında budama işlemi yapmak uygulama açısından doğru bir dönem değildir.  Genel olarak meyve ağaçlarının budama işlemi için en iyi olan dönem yaprak dökümünün başladığı dönemdir. İlkbahar gelişme döneminin başladığı dönemde de ağaç budama işlemi yapılabilir.

Ağaç budama zamanı 

Ağaç budama zamanı meyve ve normal ağaçların büyümesini, budama işlemi ile meydana gelecek kesilmelere karşı vereceği tepkiyi ürün verimini ve ürün verme dönemini etkilemektedir. Ağaçlarda uygulanan budama işlemleri kış budaması v yaz budaması olarak ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca yaz budamasın yeşil budamada denilmektedir. Ağaçlarda uygulanacak olan budama işlemlerinin zamanı meyve ağaçlarının toplu bir şekilde büyümesini kesim işlemlerine karşı vereceği tepkiyi, ürün verimini ve ekonomik ömrünü etkilemektedir. Ağaçlarda budama işlemi yapacağınız zaman budama dönemini iyi belirlemeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekmektedir. Normal ağaçlarda yapılan budama işlemleri ile meyve ağaçlarında yapılan budama işlemleri aynı değildir. Budama dönemleri ile alakalı detaylı bilgi vermek gerekirse kış budama dönemi ve yaz budama dönemi olarak iki ayrı grupta inceleme yapılabilir.

Ağaç budama takvimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir