Ağaç Budama Ustaları

Ağaç budama işlemi bu alanda uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Yanlış yapılacak olan ağaç budama işlemleri ağaçların sağlığına ciddi zaralar verir. Budama Nedir? Ağaçlara zarar veren hastalıklı dalların veya ağaçlarda üst üste binen dalların aslına uygun olarak ağaç ile bağlantısının kesilmesine budama nedir. Gövde üzerinde bulunan ana dalların dağılışlarını ve sayılarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam ve düzenli taç oluşturmasını sağlar. Meyve ağaçlarının mümkün olacağı en kısa süre içerisinde meyve vermesine yardımcı olur. Ağacın güneş ışığını daha iyi almasını sağlar. Budama işlemi ile meyvenin iriliği, kalitesi ve kabuk renklenmesi artar. Ağacın büyüklüğü ve dalların sıklığı kontrol altına alınır. Püskürtme sureti ile yapılan ilaçlamanın etkisi artabilir. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur. Alet ve ekipmanlar ile daha rahat çalışabilmek adına boşluklar oluşturulmuş olunur. Verimsizleşen ağaçlar budama işlemi ile yeniden verimli hale gelebilir. Bazı meyve türlerinde görülen az meyve verme veya hiç vermeme durumu azaltılmış olunur. Hasat çok daha kolay yapılır.

Ağaç Budama Vakitleri

ağaç budama

Ağaç Budama zamanı meyve ağacının gelişimini, kesimlere karşı vereceği tepkiyi, verimini ve hayatını etkiler. Ağaç budama zamanı 15 Kasım ile 31 Mart arasında yapılması mümkündür. Bu zamanlarda yapılan ağaçlar sağlıklı olur. Bu ağacın cinsine ve türüne göre değişebilir. Budama yaz ve kış olmak üzere iki ayrı mevsimde yapılabilir. Budama zamanı meyve ağacının toplu büyümesini, kesime vereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler. Yaz ve kış olmak üzere iki zıt mevsimde yapılabilir.

Kış Ayında Ağaç Budama

Kışı ılık geçen yörelerde meyve ağaçlarının kış dinlenmelerine girmelerinden sonraki süre, budama yapmak için en uygun zamandır. Kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan evvel budama yapılması doğru olmaz. Meyve ağaçlarının budamasının yapılması için ey uygun olan zaman yaprak dökümünü izleyen günlerle ilkbahar gelişme periyodunun başlaması arasında geçen dönemdir.

Yaz Ayında Ağaç Budama

Yaz mevsimi boyunca meyve ağaçlarının sürgünlerinin inceltilmesi, bükme, uç alma, eğme dalların karşılıklı olarak bağlanmaları ve açılarının genişletilmeleri, daraltmaları gibi yapılan işlemlerin hepsine yaz budaması denir. Yaz budamasındaki amaç meyvelerin daha iyi bir şekilde renklenmelerini sağlamak, kış aylarındaki budama işlemini azaltmak, vejetatif gelişmeyi düzenlemek ve derim işleri ile kültürel işleri geliştirerek kolaylaştırmaktır. Ağaçlarda yaz budaması özellikler ağaçların şekillendirme yıllarında yapılması gereken gerekli teknik bir işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir. Genellikle ağaçlar üzerinde şekli bozan, büyümeleri istenmeyen gelişmeleri ama yardımcı dalların zararına olan dallar kesilerek çıkartılabilir ya da eğilip bükülebilir. Bazı dallar da açıları genişletilerek gelişmeleri engellenebilir.

Ağaç Dalı Budamanın Faydaları

  • Meyve ağaçlarının mümkün olacağı en kısa sürede meyve vermeye başlatmak ve bu verimi uzun süre yakalayabilmek amacı ile budama yapılır.
  • Gövde üzerinde bulunan ana dalların dizilişlerini ve sayılarını düzenleyerek meyve ağaçlarının düzenli ve sağlam taç oluşturmasını sağlamak.
  • Meyvelerin derinimi, meyve ağaçlarının bakımı, zararlarla savaş ve teknik işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak adına.
  • Hastalıklı, kurumuş, ekolojik ve mekanik etkilerle zarar görmüş, kırılmış dallar ile birbiri üzerinde binmiş ya da zayıf olan açılı dalları kesmek.
  • Meyve ağaçlarında bulunan karbon asimilasyonunu arttırmak amacı ile ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini arttırmak.
  • Meyvelerin kalitesini arttırmak
  • Bazı meyve tür ve çeşitlerinde görülebilen peryodisiteyi önlemek veya aza indirmek yani bazı meyve ağaçlarının bir yıl bol bir yıl az meyve verimini dinlenmelerini düzenleyerek her yıl düzenli meyve verimini sağlamak.

Budama Araçlarının Bakımı

Ağaçları budamadan önce dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri ise budama yapılan malzemelerin temizliğidir. Budama yaparken kullandığınız malzemeler eğer dezenfekte edilmez ise bahçeden bahçeye, ağaçtan ağaca hastalıkların bulaşması söz konusudur. Çok basit yöntemler ile budama aletlerini dezenfeksiyonu sağlanabilmektedir. Piyasada ticari amaçla satılan ve gayet yaygın olan çamaşır suları bu işlem için kullanabileceğimiz en basit solüsyonlardır. Çamaşır suyunu kullandığımız miktarın beş katı kadar su ekler isek karışımımız hazır olmuş olacaktır. Bu karışım ile birlikte budama işleminde kullandığınız makaslar, testereler vs. gibi aletlerin bahçeden bahçeye ağaçtan ağaca geçerken bu karışım ile temizlenmesi gerekir. Böylece hastalıkların diğer bölgelere bulaşmasına engel olabiliriz.

Ağaç Budama Fiyatları İstanbul

İstanbul’da ağaç budama fiyatları değişkenlik göstermektedir. Örneğin 2-3 metre boyunda olan bit bitki türüde ağaç ve ağaççık sayıldığı için bunun karşılığında 25 – 30 metrelik bir bitkide ağaçtır. Biz firma olarak ağaç budama fiyatları verirken budanacak veya kesilecek ağaçların resimlerine bakıyoruz veya bizzat ağaçları görmeye geliyoruz. Bu süreçten sonra ağaç budama fiyatı verebiliyoruz. Bir ağaç budama için bazen sepetli vinç veya iskele kurmak gerekmektedir. Bu yüzden işin duurmuna göre fiyatlandırma yapabilmekteyiz.

Ağaç Budama Şekilleri Resimli Açıklama

  • Ağaçlarda Şekillendirme Budaması; Genellikle dikimi izleyen ilk dönemde ve zamanla ortaya çıkabilen anormal gelişimleri düzelterek fidanları normal formlarına dönüştürmek amacıyla uygulanan budamalardır. Düzeltmeye konu olan anormal gelişimler ışık alımındaki dengesizlik, kitle içindeki bazı fidanların diğerlerine göre daha kuvvetli gelişim göstermesi gibi nedenlerle ilerleyen yıllarda da ortaya çıkabilmektedir
  • Ağaçlarda Temizleme Budaması; Dikimi izleyen her dönemde uygulanabilecek budamalar olup genel olarak kurumuş, ölü dalları uzaklaştırmak, çatalları teklemek ve mekanik direnci zayıflamış olan dalların ağırlığını azaltmaya yönelik müdahalelerden oluşur. Kuru gövde ve dallar hem bitkinin görsel kalitesini düşürmekte, hem hastalıklara davetiye çıkarmakta hem de güvenlik sorunlarına neden olmaktadır
  • Ağaçlarda Seyreltme Budaması; Dikim sonrasında sıkışık dalların selekte edilmesi ile sınırlı tutulmalı, ilerleyen yıllarda kök üzerindeki gövde sayısı ve yoğunluğunun artması ile birlikte ağaççık ve çalı türüne göre 1 – 3 yıllık tekrarlarla kış sonu döneminde uygulanmalıdır. Seyreltme budamalarında türlere göre değişmekle birlikte, genel olarak çapları 3 – 5 cm den kalın olan gövdelerin uzaklaştırılması önerilebilir.
  • Ağaçlarda Canlandırma Budaması; Yaşlanan ve formundan uzaklaşan ağaççık ve çalılarda tüm gövdelerin kök boğazının 5 – 10 cm üstünden bir defada kesilmesi şeklinde yapılan uygulamalardır

Ağaç Kesimi Yapan Firma

Bazen hiç istemesekte çeşitli sebeplerle ağaçları kesmemiz gerekir. Örneğin ağaç çevreye zarar verecek boyuta gelir, insan ve malların zarar görmesi kaçınılmaz olur, ağaçlar kuruma yapar veya arsa üzerinde yer alır. Bu sebeple ağaç kesimi yapılır. Biz ağaç kesimi için her türlü tedbiri akarak, ağacın büyüklüğüne göre sepetli vinç veya iskele kurarak ağaçları kesiyoruz. Ağaç kesme işiniz var ise bizi arayabilirsiniz. Yıllarca ağaç kesimi ve Ağaç budama işleri yapmış olan tecrübeli ekimlerimiz ile ağaç kesimi yapılır.

Çam Ağacı Budama Vakitleri

Çamgiller familyasından Doğu Akdeniz’e özgü 5-20 metre boylarında hızlı gelişim gösteren kalın dallı ve ışığı seven bir çam türüdür. Sadece ülkemizde değil yabancı ülkelerde de Türk çamı – Kızılçam olarak kullanımı bir hayli fazlalaşmıştır. Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege ve Akdeniz bölgelerinde çok görülürler. Deniz yüksekliğinden 1000-1200 metre yükseğe kadar ulaşabilirler. Genç sürgünler kalın ve kızıl renktedirler. Kabuk genç olan ağaçlarda düzgün bir şekilde, boz renkte iken yaşlılarda derince yarılır, esmer kırmızımsı renkte olur. İğne yaprakları 10-16 cm uzunlukta koyu yeşil renktedir. Kozalaklar 6-11 cm uzunlukta olup topaç şeklindedir. Çok kısa saplı kozalak sürgünlere dik oturur ya da yan durumlu olarak çoğunlukla 2-6 adedi bir arada çevresel olarak bulunur.

Ağaç Budama Ustası

İstanbul’da ağaç budama ustası; ağaçlarınızı profesyonel budama ustaları ile buduyoruz veya kesmekteyiz. İş güvenliği tedbirlerini alarak budama ve kesim yapılmaktadır. Ağaç budama işleriniz için kurumsal hizmetler almak için bizi arayabilirsiniz. Budama ve Kesme işi yapacak elemanlarımız sigortalı ve iş güvenliği tedbirleri alınarak işe başlamaktadır.

Ağaç Budama İşlemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir