Ağaç budama neden yapılır?

Ağaç budama nasıl yapılır sorusunun en net cevabı ağaç durumuna göre yapılmasıdır. Budama işlemi ağaçlara istenen şekli vermek ve ağaçların en iyi seviyede verime ulaştırmak amacı ile yapılmaktadır. Ağaçlarda uygulanan budama işlemi ağaçlardaki sürgün gelişimini aktif hale getirerek ya da bunu engelleyerek doğal gelişim durumunu değiştirmek için ağaçlara uygulanmaktadır. Diğer bir tabir ile budama işlemine ağacın belli bir kısmının ya da tamamının yapısını düzeltme işlemidir.

Zeytin ağaçlarında yapılan budama uygulamaları şu amaçlar doğrultusunda yapılır.

  • Ağaç canlılığı boyunca en iyi verimlilikte kalmasını sağlamak
  • Ağacın gençlik evresinde verimin düşük olduğu dönemi en aza indirmek
  • Ağacın gerileme, yaşlanma ve ölüm evresini elden geldiği kadar uzatmak
  • Ağacın verimli olduğu evreyi elden geldiği kadar uzatmak
  • Ağacın bitkisel ve üretken fonksiyonları arasındaki dengeyi meydana getirmek
  • Yüksek bir üretim ile ağaç hayatı arasındaki dengeyi korumak
  • Ağacın yaşlanmasını ve ölüme doğru gitmeyi geciktirerek üst seviyede bir üretim sağlamak

Ağaç budama işlemi ile dal meydana getirilmesine karşı zeytin ağacının nasıl tepki vereceğini anlayabilmek için ağaçta bulunan her organın rolünü iyi bilmek gerekmektedir. Zeytin ağaçları suyu ve ihtiyaç duymuş olduğu besin maddelerini kökleri aracılığı ile alır. Ham besin suyu gövde ve dallar aracılığı ile yapraklara iletir. Yapraklardan köklere kadar ilerleyerek ağaç beslenir. Bitki beslenmesi açısından yaprak, temel bir organdır. Büyüme ve ürün verme gibi çok önemli olan fonksiyonu yerine getirir.


Ağaç budama ne zaman yapılır

Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman ağaç budama zamanı ağaç türüne, ilkim ve mevsimsel şartlara ve ağaç da yapılmak istenen budama işlemine yani ağaç budama amacına göre farklılık göstermektedir. Zeytin ağaçlarında budama işlemi yapıldıktan sonra budama yerlerine mutlaka budama macunu sürülmelidir. Ayrıca ağaçlardaki güneş gören gövde ve ana dallar herhangi bir zarara karşı kireç ile badana yapılmalıdır. Ağaçlardaki budama işlemi tamamlandıktan sonra zeytin ağaçlarına bordo bulamacı ya da bakırlı ilaçlarla ilaçlama işlemi yapılmalıdır. Zeytin ağacı dal kanseri ile bulaşık zeytin ağaçlarına yaz mevsimi budamaları tatbik edilmelidir. Ayrıca budama işlemi bittikten sonra budama aletlerinin ve yara yerlerinin ilaçlanması gerekmektedir. Zeytin ağaçlarında yapılan budamaların amacı şunlardır.

  • Her sene ağacın ihtiyaç duyduğu sürgün gelişmesini sağlamak
  • Yüksek miktarda ve kalitesi yüksek ürün elde etmek
  • Her sene aynı oranda ağaçtan verim almak
  • Zeytin ağaçlarını en kısa sürede ürün dönemine ulaştırmak
  • Zeytin ağaçlarındaki verim dönemini elden geldiği kadar uzun tutmak

Zeytin ağaçlarında yapılacak olan budama uygulamasının en iyi dönemi şubat ve mart aylarıdır. Budama işlemi meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi en kısa sürede meydana getirmek, ağacın gövdesi üzerinde düzenli ve dengeli bir taç meydana getirmek uygulanacak kültürel uygulamalara müsait bir zemin hazırlamak herhangi bir nedenle hasar görmüş, bir biri üzerine binen dar açıya sahip olan dalları ağaçtan uzaklaşmak.

Ağaç budama nasıl yapılır?

Ağaç budama nasıl yapılır?” üzerine bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir