Ağaç budama ne zaman yapılır

ağaç budama

Ağaç budama zamanı belirleneceği zaman ağaç türüne yapılmak istenen ağaç budama tekniğine göre hareket edilmelidir. Ağaç budama zamanını belirleyen en büyük etken budamanın amacıdır. Her ağaç türü de aynı dönem de budama işlemine tabi tutulmaz. Bundan dolayıda ağaç budama zamanı belirleneceği zaman ağaç türü ve çeşidine göre de hareket etmek gerekmektedir. Zamanında budama işlemi yapılmazsa eğer can ve mal kaybına sebep olabilecek durumlar meydana gelebilmektedir. Bundan dolayı ağaçlarınız da herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka hızlı bir şekilde işlem yapılması gerekmektedir. Ayrıca zamanında yapılmayan ağaç budama işlemleri ağaçlarda ciddi zararlara neden olabildiği için ağaç sağlığı açısında da hızlı bir şekilde işlem yapılmalıdır.  Ağaçların üzerinde bulunan yaralara zamanında budama işlemi ile müdahale edilmemesi durumunda yaraların olduğu yerden ağaçlar farklı hastalıklar kapabilir ve ağaçlara ciddi zararlar verebilir. Bundan dolayı ağaç budama işlemlerinin zamanında yapılmasının önemi oldukça büyüktür.

Budama nedir neden yapılır?

Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman kullanılacak olan aletlere çok dikkat edilmelidir. Budama işlemlerinde kullanılacak olan aletlerin keskin olmaları gerekmektedir. Ağaç budama işleminde kesim yüzeyleri parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Saçak veya farklı bir durumun oluşmasına imkan verilmemelidir. Ağaç gövdesi üzerinde yapılan budamalarda koltuk veya dirsek kesinlikle bırakılmamalıdır. Ağaç budama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ağaç budama işlemi yapılırken keskin ve budamaya uygun aletlerin kullanılmasıdır. Ağaç budama işlemi esnasında ağaç gövdesinde bırakılan budak ve boynuzlar budama yaralarının kapanmasını geciktirmektedir. Bundan dolayı ağaç budama işlemi esnasında budak ve boynuz bırakmamasına özem gösterilmelidir. Ancak ağaç budama işlemi yapılırken boynuz ve budak meydana gelmemesi için derin kesim yapılırken de ağaç kabuk ve gövdesine herhangi bir hasar verilmemesine dikkat edilmelidir.  İğne yaprakları ağaç türlerinde özellikle alt bölümlerde bulunan dalları iyi ışık alamadığından dolayı kolay kurur ve bu kuruma ağaçlarda sağlıksız ve görünüm açısından kötü bir görünüme sebep olur.

Çam ağacı budama ne zaman yapılır

çam agacı budama

Çam ağacı budama işlemi yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır. Çam ağaçları her dem yeşil olan iğne yapraklı ağaç türleri olduğundan dolayı çam ağacı budama zamanı yılın 12 ayında yapılabilmektedir. Ağaç üzerinde bulunan bu dallar kuru budama yöntemi ile alt bölümden yukarı bölüme doğru, dip kısımlardan yukarı kısımlara doğru dipten ve düzgün bir budama ile ağaçtan uzaklaştırılmaları gerekmektedir. Ağaç tepesinin alt bölümünde ölmek üzere olan dallar da aynı türde budama işlemine tabi tutulur. Bu işlem esnasında eski budama ya da kurumalar dan arta kalan dirsek ve koltuklar da dip kısımlarından düzgün bir şekilde kesilerek ağaç budama işlemine tabi tutulmaları gerekmektedir. Kuru budama işlemleri ağaçlara her mevsim uygulanabilir. Ağaç üzerinde bulunan kalınlıkları 4-5 cm geçmeyen ince ve yaş olan dallar, dip kısımlarından ve tek seferde ağaçtan kesilip uzaklaştırılmalıdırlar. Ağaç üzerinde bulunan bu dalların budama işlemi yapıldığında yara yüzeylerine herhangi bir madde sürmeye ihtiyaç yoktur. Ağaç üzerinde budama ile oluşan bu budama yaraları callus oluşumu ile 1-2 sene içerisinde kapanabilir.

Ağaçlar neden budanır?

Ağaç üzerinde bulunan kalın dalları budama işlemi yapılırken tek seferde kesmek doğru bir işlem değildir. İlk önce dalın 1/3 bölümü kesilerek ağaçtan uzaklaştırılmalı ihtiyaç duyulursa gövde üzerinde kalan kalın sap orta bölümünden tekrar kesilmeli ve iyice hafiflemiş olan dal ağaç gövdesine bitişik bölümü dip kısmından düzgün bir şekilde kesilerek ağaçtan uzaklaştırılmalıdır. Bu tür budama işleminde dalın ağırlığını düşürmek için tek seferde budama işlemi yapılmamalıdır. Dipten tek seferde kesilmeye kalkışıldığında dal ağırlığı sebebi ile dalda kırılma meydana gelebilir. Buda ağaca hasar verme durumu bakımından riskli bir durumdur. Belirtmiş olduğumuz şekilde budama yapılması halinde kademeli budama işlemi yapılmış olur. Ağaç üzerinde bulunan kalın dallar budama işlemi tabi tutulurken dip kısımlarından kesim yapılmadan önce dalın ağaç gövdesine yakın bölümünden ve alt kısmından kısmi bir kesme işlemi uygulanmalı, daha sonrasında 4-5 cm öteden ve üst bölümünden bir kesme işlemi ile dalın ağır olan bölümleri ağaçtan uzaklaştırılmalıdır. Bu belirtmiş olduğumuz ağaç budama işlemi yapıldıktan sonra ağaç gövdesi üzerinde kalan koltuk ve dirsekler dip kısımlarından düzgün bir şekilde kesilmelidir. Bu işlem yapılırken ağaç gövde ve kabuğuna zarar verilmemesine özel olarak dikkat edilmelidir. Bu ağaç budama işlemi ile çok kalın olan ağır dallar hızlı bir şekilde düşerken ağaç gövdesine verecekleri zarar en aza indirilir. Ağaç budama işlemi esnasında ağaç gövdesine ve etrafa zarar vermemesi için ipler yardımı ile askıya alınarak işlem yapılabilir. Bu budama işlemi ile oluşabilecek birçok tehlike engellenmiş olur.

Ağaç budama neden yapılır

Ağaç budama neden yapılır” üzerine 2 düşünce

  • Nisan 11, 2021, 2:15 pm
    Kalıcı bağlantı

    Bizim bahcemizde 4 adet çam ağacı var budama yaptırmak istiyoruz nasıl işlem yaptırabiliriz

    Cevapla
    • Nisan 12, 2021, 9:02 am
      Kalıcı bağlantı

      Çam ağacı budama yapıyoruz. Bizimle iletişime geçerseniz işlemlerinizi yapabiliriz.

      Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.