At Kestanesi Ağacı
At kestanesi ağacı Kuzey Amerika, Avrupa ve Batı Asya da yetişen bir ağaç türüdür. At kestanesi (Aesculus) ağacının yaklaşık olarak 25 farklı türü bulunmaktadır. At kestanesi (Aesculus) ağaçları büyük yapıya sahip ağaçlardır boyları 20-30 metreye kadar ulaşabilmektedir. At kestanesi ağaçlarının gövde yapıları düz bir yapıya sahiptir. Dal yapısı sıktır, taç yapısı ise yüksektir. Yaprakları el şeklinde olup büyük bir yapıya sahiptir. At kestanesi ağaçlarının çiçekleri yaz aylarında açmaktadır. Çiçek renkleri çoğunlukla sarı, pembe, kırmızı ve beyaz renktedir. At kestanesi çiçekleri sonbahar mevsimine doğru olgunlaşmaya başlar ve meyveye dönüşürler. At kestanesi ağaçlarının meyveleri olgunlaşmaya başladıktan sonra dikenli kalın kabuklu meyveleri kabuklarını yırtar ve dışarı çıkarlar. At kestanesi ağacının türleri şunlardır;
At Kestanesi Ağacı Türleri Nelerdir?
Adi At Kestanesi (Aesculus hippocastanum)
Adi at kestanesi ağacı balkanlarda yayılış gösteren bir ağaç türüdür. Türkiye’de de oldukça sık yetişen bir kestane ağacı türüdür. Adi at kestanesi ağacının boyu 20 metreye kadar uzayabilmektedir. Geniş, toplu ve düzgün bir görünüme sahiptir. Adi at kestanesi ağacı hızlı bir gelişim gösteren ağaç türüdür. Kalın bir dal yapısına sahiptir. Adi at kestanesinin gövde kısmı kahve rengine sahip bir renktedir. Ağacın üzerinde bulunan yaprak kısımları büyük bir yapıya sahiptir. Üzerinde bulunan yaprakçıkları ters yumurta şekline sahiptir ve renkleri koyu yeşildir. Adi at kestanesi ağacının yaprakları sonbahar mevsiminde sarı renge döner. Adi at kestanesi ağacının çiçekleri Mayıs ayında açar.
Pembe Çiçekli At Kestanesi (Aesculus Pavia)
Pembe çiçekli atkestanesi (Aesculus Pavia) ağacının yetiştiği ana bölge Kuzey Amerika’dır. Türkiye’de de pembe çiçekli at kestanesi ağacı yetişmektedir. Pembe çiçekli at kestanesi ağacının boyu 7 metreye kadar uzaya bilmektedir. Pembe çiçekli at kestanesi ağacının tepe tacı yaklaşık olarak boyunun iki katı büyüklükte olabilmektedir. Basık ve piramit şekle sahip bir tepe tacı bulunmaktadır. Pembe çiçekli at kestanesi (Aesculus Pavia) ağacının çiçeklenmesi çok fazla sayıda olur ve çiçekli kırmızı ve pembe renkte olurlar. Pembe çiçekli at kestanesi (AesculusPavia) ağacının yaprak kısımları dar bir yapıya sahiptir yaprak uzunlukları 8-10 cm uzunluğunda olmaktadır.
Kırmızı Çiçekli At Kestanesi Ağacı (Aesculus x carnea)
Kırmızı çiçekli at kestanesi ağacı (Aesculus x carnea) nın ana vatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. Kırmızı çiçekli at kestanesi ağacı (Aesculus x carnea) Türkiye’de de var olan bir kestane ağacı türüdür. Kırmızı çiçekli at kestanesi ağacının boyu 12-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bu ağaç türünün yaprakları koyu yeşil renkte olmaktadır. Yaprakları parlak ve düz bir yapıya sahiptir. 5 parçadan meydana gelmektedir. Kırmızı çiçekli at kestanesi ağacının çiçekleri mayıs ayında açmaya başlar.
Kestane Ağacı Nerede Yetişir
Kestane ağaçları yetişme bakımından süzek ve nemli toprak yapılarının bulunduğu her bölgede yetişmektedir. Kestane ağaçları iki farklı yolla yetiştirilebilmektedir. Bunlardan ilki tohum ile yetiştirmedir. Kestane ağacının tohumları sonbahar mevsiminde toplanmaktadır. Kestane ağacı tohumları toplandıktan hemen sonrada ekilebilmektedir hemen ekmek durumunuz yoksa 4 drece sıcaklıkta 4 ay süreyle katlamaya alınabilirler. Toplanmış olan tohumlarda dikkat edilmesi gereken husus yağlı görünümlerini kaybettikleri zaman özelliklerini kaybetmiş olurlar ve ekildiği zaman istenilen sonucu vermezler. Kestane ağacı tohumu ekerken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ekim sıklığıdır. Kestane ağacı tohumları 8 cm aralıklarla ekilmelidirler. Kestane ağacı tohumu ekerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ekin derinliğidir. Kestane ağacı tohumları ekim yapılırken dikim derinliği 1-2 cm olmalıdır. Kestane tohumu ekme işleminden sonra tohumların çimlenme zamanı ilkbahar mevsiminde çimlenirler.
At kestanesinin özellikleri nelerdir?
Kestane ağaçlarının yetiştirme metodlarından bir diğeri de aşı ile üretimdir. Kestane ağacı üretiminde aşı ile üretim metodu önemli formların üretilmesinde kullanılmaktadır. Temmuz ayında iki yaşında olan anaçların üzerine göz aşısı yapılmalıdır. bir sonraki ilkbahar mevsiminde anacın aşı üzerinde kalan bölümü kesilerek anaçtan uzaklaştırılır. 3-4 sene geliştirildikten sonra istenilen yere dikimi yapılabilir. At kestanesi ağacının var olduğu alanda sağlıklı bir gelişim ve büyüme gösterebilmesi için ihtiyaç duyduğu iklim ve toprak şartlarını şu şekilde açıklaya biliriz ; at kestanesi ağacı (Aesculus) soğuk iklim koşuluna sahip olan bölgelerde yetişebilmektedir. Soğuk hava koşullarına karşı dayanıklılığı yüksektir. İyi güneş alan bölgelerde yetişme hızı oldukça yüksektir. Yarı gölge olan bölgelerde de gelişim gösterebilmektedir ancak iyi ışık almadığı bölgelerde sağlıklı bir gelişim gösteremez. At kestanesi ağacı (Aesculus) toprak isteği bakımından süzek ve nemli topraklarda yetişebilmektedir. Toprak isteği bakımından çok kanaatkar bir ağaç türüdür. At kestanesi ağacının yetiştirilmesi tohum ve aşı yöntemi ile yapılabilmektedir.
Kestane Ağacı Budama
Kestane ağaçları budama işlemine ihtiyaç duyan ağaçlar değildirler. Kestane ağaçlarında budama işlemi yalnızca kurumuş olan dalların çıkarılması formu bozulmuş veya hastalık olan dalların kesilip ağaçtan uzaklaştırılması şeklinde yapılabilir. Şehir içlerinde ya da yapıların yanında olan ağaçlarda ihtiyaç halinde budama yapılabilir. Kestane ağacı budama işlemi yapacağınız zaman hangi koşullar göz önünde bulunursa bulunsun mutlaka budama işlemi yapacağınız zaman konu hakkında uzman kişi ya da kurumlara başvuruda bulunup yaptırın. Yanlış yapılan budama işlemleri ağaçlarda geri dönüşü olmayan hasarlara ya da ölümlere sebep olabilmektedir. Kestane ağaçlarında budama işlemi yapacağınız zaman dikkat etmeniz gereken diğer bir husus budama aleti seçimi ve budama aletlerin temizliğidir. Ağaçlara farklı hastalıklar bulaşmaması için mutlaka iyi temizlenmiş aletlerle kestane ağacı budama işlemi yapılmalıdır. Kestane ağaçlarında en fazla görülen hastalıklar kara leke ve küllenme hastalığıdır. En fazla görülen zararlı ise kabuklu bitlerdir. Bu zararlılar ve hastalıklar ağaca bulaştığı zaman ilaçlama yöntemi ile sonuç alamadığınızda budama işlemi yapabilirsiniz. Hastalık ve zararlı sebebi ile kestane ağacı budama yaptığınız zaman mutlaka budama aletlerini iyice temizleyin. İyi temizlenmeyen budama aletleri hastalıkların başka ağaçlara sıçramasına sebep olur.
parklarda olan en güzel ağaç türüdür.
Evet kesinlikle