Kiraz Budama ne zaman yapılır?

Kiraz ağacı budama işlemi vişne ağacı budama işlemi ile aynıdır. Aynı tür ağaçlar oldukları için kiraz ağacı budama ve vişne ağacı budama ile alakalı teknik bilgiler aynı şekilde ağaçlara uygulanabilir. Kiraz budama ne zaman yapılır diye düşündüğümüz zaman çoğunlukla meyve ağaçları yaz yani buna yeşil budamada denir yaz mevsiminde ve kış mevsiminde budama işlemine tabi tutulabilirler. Fakat kiraz ağaçları budama zamanı en sağlıklı meyve toplama işlemi bittikten sonra yapılır. Meyve ağaçlarında budama uygulaması yapılacağı zaman ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar ayrı ayrı incelenmeli ve buna göre budama işlemine tabi tutulmalıdırlar. Kiraz budama işlemi yapılacağı zaman bu hususlara dikkat edilmeli ve bilinçli bir şekilde budama işlemi yapılmalıdır. Kiraz ağaçlarında bulunan meyve gözleri ve meyve dalları yapılacak olan budamanın şiddetini ve tekniğini etkilemektedir.

Kiraz budaması hangi aylarda yapılır?

İster kiraz budama, isterse vişne budama işlemi yapılacak olsun ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar detaylı incelenmeli ve bunların durumuna göre budama işlemi yapılmalıdır. Kiraz ağacı budama ve vişne ağacı budama işlemi yapılacağı zaman ağaçlar üzerinde bulunan dalların hangisinin odun dalı hangisinin meyve dalı olduğu iyi bilinmelidir. Ayrıca kiraz ağaçları ve vişne ağaçları budama işlemi yapılacağı zaman ilkbahar mevsimi gelişme ve büyüme döneminde hangi daldan sürgün, çiçek ve yaprak çıkacağı iyi bilinmeli ve ağaç budama işlemi buna göre yapılmalıdır. Kiraz ağacı budama ve vişne ağacı budama işlemlerinde ağaçlar üzerinde bulunan gözler odun gözleri ve meyve gözleri olarak iki kısma ayrılmaktadır. Odun gözleri; ağaçlar üzerinde bulunan meyve gözlerine göre daha ince ve ufak bir yapıya sahiptir.

Kiraz agaci bakimi nasil yapilir?

kiraz budama

Kiraz ve vişne ağacında bulunan odun gözleri sürgün ucunda ya da dalcığın uca yakın bölümünde meydana gelirler. Kiraz ağacı ve vişne ağacı üzerinde bulunan diğer gözler meyve gözleridir. Kiraz ağacı ve vişne ağcında bulunan meyve gözleri şu şekilde açıklaya biliriz. Meyve gözleri; kiraz ağacı ve vişne ağacı üzerinde bulunan meyve gözleri odun gözlerine göre daha iri bir yapıya sahiptirler ve dolguncadırlar. Dalcıklarda yan gözler halinde bulunurlar. Ağaçlar üzerinde bulunan buket dallarında ise orta kısımda sürgün gözü ve bunun etrafında meyve gözleri sıralanır. Kiraz ağacı ve vişne ağacı üzerinde bulunan dallarda farklılık göstermektedir. Kiraz ağacında bulunan dallar düzgün ve boğum araları uzundur. Ağaç üzerinde bulunan dalcıkların dip bölümlerinde çiçek, uç kısma doğru da yaprak gözleri bulunur. Kiraz ağacı üzerinde bulunan buketler genellikle ikinci sene meydana gelirler. Sürgün ucu bir odun gözü ile biter. Vişne ağacı üzerinde bulunan dallar ise çoğunlukla kiraz ağaçlarına göre daha ince bir yapıya sahiptirler ve yay gibi olurlar ayrıca sarkık bir yapıya sahiptirler. Bunların üzerlerinde çiçekler bulunur ve üstlerinde sürgün gözleri vardır. Vişne ağaçları kiraz ağaçlarına göre daha fazla sayıda buket dalları oluştururlar ve ağaçlarda bulunan bu buket dalları ikinci senede meydana gelir.

Kiraz Vişne ne zaman budanır?

Vişne ağacı üzerinde bulunan yaşlı dallar üzerinde de buket dalları meydana gelir. Vişne ağaçlarında çok miktarda dalcık meydana geldiği için ağacın taç kısmı çalımsı bir görünümde olur. Kiraz ağacı budama ya da vişne ağacı budama işlemi yapılacağı zaman budama işleminde sonra ortaya çıkan budama yaraları da belli işlemlere tabi tutulmaları gerekmektedir. Kiraz ağacı budama ve vişne ağacı budama işlemlerinin büyük bir bölümünü özelliklede kış mevsimi budamalarını kesimler oluşturmaktadır. Kesim noktasında oluşturulan yaraların iyileşmesini ağacın gücü, bakım ve besleme durumları, kesime tabi tutulan dalın kalınlığı gibi birçok farklı faktör etkilemektedir. Güçlü bir şekilde gelimle ve büyüme gösteren kiraz ağacı ve vişne ağacı zayıf ve güçsüz gelişme gösterenlere göre budama yaralarını daha hızlı ve çabuk kapatırlar.

Kiraz hangi ayda budanır

Budama işlemi sonucunda meydana gelen yaralara macun ya da farklı dezenfektanlar sürülmelidir. İyi bir şekilde kesim işlemi yapılmış ve hızlı bir şekilde kapanan 5 cm den küçük yaralara budama macunu sürmek gerekmeye bilir. 5 cm den daha büyük olan yaralara budama macunu sürmek gerekmektedir. Budama yaralarına macun ve buna benzer malzemeleri sürmemek ağaçların budama yaralarından hastalık kapmasına sebep olabilir. Bu durumda ağaçların geç meyveye yatmasına, ürün kalitesinin kötü olmasına hatta ağaçların ölmesine bile sebep olabilir. Bundan dolayı budama işlemi yapıldıktan sonra mutlaka bakım işlemleri yapılmalıdır. Kiraz ağacı budama, vişne ağacı budama gibi işlemler yapıldıktan sonra budama yaralarına sürülecek olan budama macunları hazır olarak satılmakla birlikte bu budama macununu kendinizde hazırlayabilirsiniz. Kısa bir şekilde açıklamak gerekir ise budama macunu şu şekilde hazırlanır. 300 gr iç yağı eritilir. Daha sonrasında 300 gr balmumu, 200 gr reçine ve 150 gr zift eklenir. Hazırlanan bu karışım ateş üzerinde yapılır. Ateş üzerinde bu eritme işlemi yapıldıktan sonra ise 45 derece sıcaklığa gelene kadar içerisine yavaş bir şekilde alkol karıştırılır. Bu alkol karıştırma işlemi kabarma meydana gelene kadar yapılmalıdır.

Kiraz ağacı bakımı

Alkolü eklerken yavaş yavaş eklemeniz bundan dolayı önemlidir. Kabarma başlayınca alkol ekleme durumu bitirilir. Daha sonrasın ise hazırlanan bu budama macunu soğumadan kavanozlara doldurulur. İhtiyaç duyduğunuz zaman da kullanıma bu şekilde hazırlanmış olur. Kiraz ağacı budama vişne ağacı budama işlemi yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir durum budama artıklarına ne yapılacağıdır. Budama işlemi sonucunda oluşan budama artıkları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yerleridir. Örnek vermek gerekir ise elma ağaçlarının en tehlikelisi olan elma kurdunun larvaları, yazıcı böcekler, kırmızı örümcek erginleri kış mevsimini budama artıklarının içerisinde ve yaprakların alt bölümleri gibi ortamlarda geçirirler. Ağaçlara bulaşmasını istemeyeceğimiz bu hastalık ve zararlıların çoğalıp ürememesi için budama işlemi sonucunda meydana gelen artıklar ya yakılarak yok edilmeli ya da ağaçlardan uzak bir yere atılmalıdır. Ağaç budama işlemlerinin birçok farklı tekniği ve uyulması gereken kuralları bulunmaktadır. Kiraz ağacı budama zamanı ve vişne ağacı budama zamanı ile alakalı detaylı bilgi edinmek için bizleri istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Kiraz ağacı budaması ne zaman yapılır?

Kiraz ağacı budaması ne zaman yapılır?” üzerine bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir