Şeftali ağacı budama

Şeftali ağacı budama işlemi yapılacağı zaman ister hobi amaçlı ağaç yetiştiriciliği olsun isterse şeftali ağacı üretici olun mutlaka dikkat etmeniz ve uymanız gereken hususlar bulunmaktadır. Şeftali ağacı budama zamanı bölgesel ve iklimsel şartlara göre de değişmektedir. Şeftali ağacı budama zamanını budamanın amacına da değiştirmektedir. Ancak genel olarak meyve ağaçları ürün toplama döneminden sonra budama işlemine tabi tutulur. Şeftali ağaçları yaz yani yeşil budama ve kış budaması olarak iki farklı dönemde budama işlemine tabi tutulabilir. Şeftali ağacı budama işlemi yapılacağı zaman ağaçlar üzerinde bulunan gözler ve dallar ayrı ayrı ele alınarak budama işlemi yapılması gerekmektedir. Şeftali ağacı budama işlemi yapacağınız zaman bu işlemden anlayan kişilere yaptırmanız ağaçlarınızın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yanlış ve hatalı yapılan budama işlemleri şeftali ağaçlarınızın ürüne geç yatmasına, iyi ve kaliteli ürün vermemesine, ürün verme döneminin kısa olmasına ve ağaçlarınızın ölmesine bile sebep olabilir. Bundan dolayı bilinçli ve düzgün bir şekilde tam ihtiyaç zamanında doğru bir budama işlemi yapılması gerekmektedir. Şeftali ağacı budama uygulaması yapılacağı zaman kullanılan budama aletleri bile budama işleminin kalitesini etkilemektedir.

Şeftali yaz budaması nasıl yapılır

Şeftali ağacı budama uygulaması yapılırken tırnaklı kesim yaraları bırakılmamalı ve pürüzsüz bir kesim yüzeyi meydana getirilmelidir. Budama işlemi esnasında yapılan kesimlerde yanlış kesim işlemi uygulanması ağaçlarınızın hastalık ve mantar kapmasına sebep olabilir. Buda ağaçlarınızın ölmesine ya da ürün vermemesine neden olabilir. Şeftali ağacı budama uygulaması yapılacağı zaman ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar iyi incelenmelidir. Şeftali ağacında bulunan gözler odun gözleri ve meyve gözleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Odun gözleri; meyve gözlerine nazaran daha ince bir yapıya sahip olup daha ufaktır. Odun gözlerinin üzerlerin de bol miktarda tüy bulunur. Şeftali ağacın bulunan bu odun gözleri açıldıklarında sürgün ya da yapraklar meydana gelir.

Şeftali ağacı ne zaman ve nasıl budanır?

Şeftali ağaçlarında bulunan diğer göz ise meyve gözleridir. Meyve gözleri; İri, uzun, yuvarlak ve dolgun yapıya sahip gözlerdir. Şeftali ağaçlarında bulunan meyve gözleri sık tüylüdürler. Çoğunlukla her göz üzerinde bir adet çiçek bulunur. Meyve gözlerinde yaprak yeri bulunmaz. Şeftali ağaçlarında bulunan meyve gözleri tek tek ya da birkaç tanesi bir arada bulunur. Şeftali ağaçlarında bulunan meyve gözleri odun gözlerine oranla daha erken sürerler. Şeftali ağaçlarında bulunan dallarda belli sınıflara ayrılırlar. Bunlar obur dallar, odun dalları, buket dalları, kötü meyve dalları, karışık meyve dalları ve iyi meyve dallarıdır. Şeftali ağaçları budama uygulamasına tabi tutulacağı zaman dallar detaylı incelenip buna göre budama işlemine tabi tutulmalıdırlar. Şeftali ağacında bulunan dalları ayrı bir şekilde incelemek istediğimizde şu şekilde sınıflandırıp açıklayabiliriz.

Şeftali ağacı budama teknikleri

şeftali budama

 Obur dallar: Şeftali ağaçlarında bulunan obur dallar ağacın yaşlı kısımlarından çıkan dallardır.  Güçlü büyüme gösteren, boğum araları uzun olan, gevşek dokulu çiçek gözü yapmayan dallardır. Şeftali ağaçlarına budama işlemi yapılacağı zaman ağaçtan uzaklaştırılmalıdırlar.

Buket dalları: Şeftali ağaçlarında buket dallarına pek rastlanmaz. Buket dalları genelde tacın uygun olmayan yerlerinde varlık gösterirler.

İyi meyve dalları: Şeftali ağaçlarında bulunan iyi meyve dallarında dal boyunca farklı aralıklarda üçer göz bulunmaktadır. Şeftali ağacında bulunan bu gözlerden orta kısımda olanı ince ve sivri olanı odun gözüdür. Diğer iki göz ise çiçek gözüdür. Şeftali ağaçlarında bulunan bu gözler uyandığı zaman her bir göz gurubunda hem çiçek meydana gelir hem de sürgün meydana gelir. Vegetatif ve generatif faaliyet bu dallarda dengeli olduğundan dolayı iyi meyve dalı denmektedir.

Kötü meyve dalları: Şeftali ağaçlarında bulunan bu kötü meyve dalları dal boyunca ve farklı aralıklarla birer çiçek gözü bulunur. Sadece tepe kısımdaki göz odun gözünü oluşturur. Beslenme ve bakım şartlarının iyi olmaması sebebi ile ağaç üzerinde bulunan bu dallar az miktarda meyve verir. Ayrıca meyve ve ürün kalitesi iyi olmaz.

Karışık meyve dalları: Şeftali ağaçlarında bulunan karışık meyve dalları iyi ve kötü meyve dalları arasındadır. Bu gibi dallarda üçlü gözler tek tek odun ve meyve gözleri biçiminde yer alırlar.

Odun dalları: Şeftali ağacında bulunan odun dalları ağacın iskeletini meydana getiren dallardır. Şeftali ağacında bulunan odun dallarının boğum araları uzun olmakla birlikte obur dallardaki kadar da uzun değildirler. Şeftali ağaçlarında bulunan odun dallarının odun gözleri bulunmaktadır.

Şeftali ağacı bakımı nasıl yapılır?

Şeftali ağaçlarında budama işlemi yapılacağı zaman ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar dikkatli bir şekilde incelenmeli ve ağaçların durumuna göre budama işlemine tabi tutulmalıdırlar. İyi bir inceleme yapmadan şeftali ağacı budama işlemi yapılırsa ağaçlarda ürün ve meyve kaybına, ürün döneminin kısa olmasına, ürün verme dönemine ağacın geç yatmasına ve hatta ağaçların ölmesine kadar sonuçlar meydana gelebilir. Bundan dolayı şeftali ağacı budama uygulaması yapılacağı zaman ağaçlar bir bütün halinde iyi bir şekilde incelenmeli ve buna göre işlem yapılmalıdır. şeftali ağacı budama veya normal ağaç budama işlemleriniz ile alakalı teknik destek almak, detaylı Birgi edinmek için bizleri arayabilirsiniz.

Şeftali ağacı ne zaman ve nasıl budanır?

Şeftali ağacı ne zaman ve nasıl budanır?” üzerine bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir