İğne Yapraklı Ağaçlar Nasıl Budanır

Ağaç budama

İğne yapraklı olan ağaç türlerinde canlı taç yoğunluğunun %25-30 miktarında azaltan budama işlemleri büyüme duraklamaları olmaksızın açığı kapatabilmektedir. Bu ağaç türlerinde budama işlemlerinin her mevsim yapılabilmesi mümkündür. Fakat budama işlemi sonrasında kısa sürede canlı ve zengin bir görünüm alabilmesi amacıyla bakım budama işlemlerinin de yeni yaprak gelişiminin gerçekleştiği dönem öncesinde yani kış mevsimi sonu yapılması daha doğrudur. Çam, köknar, ladin gibi ağaç türlerinde mevsime bağlı olarak ilkbahar mevsimi sürgünlerinin daha yumuşak olduğu geç ilkbahar mevsimi ve erken yaz aylarında budama işlemine tabi tutulması daha uygundur.

Ağaç Budama

Servi, ardıç, porsuk gibi her dem yeşil iğne yapraklı ağaç türlerinde fidanlar büyüme mevsimi olan yaz mevsimi boyunca 2 kez kırpılarak daha sık dallanma ve ibrelenme meydana getirilebilir. Şekil ve form verme amacı ile yapılan budama işlemlerinin kış mevsimi sonunda gerçekleştirilmesi ağacın büyüme döneminde yeni çıkacak olan sürgünlerle birlikte hızlı bir şekilde istenen şekli yakalaması bakımından önemlidir. Bu tür ağaçlarda kontrol amacı ile yapılacak budamalar ise mayıs ayı ve temmuz ayı ortasında olmak üzere iki kez yapılabilmektedir.

Çalı Türleri Nasıl Budanır

budama

Çalı türlerinde yapılacak olan budama işlemi çoğunlukla şekillendirme budamaları erken ilkbahar mevsiminde büyüme dönemi başlamadan önce bakım budamaları çoğunlukla çiçeklenme döneminden sonra yenileme budamaları ise büyüme dönemi dışında sonbahar mevsimi yada ilkbahar mevsiminde yapılır.

Çekmeköy Ağaç Budama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir