Akçaağaç ağacı

akçaağaç ağacı

Akçaağaç ağacı Türkiye’nin belli bölgelerinde en az 8-10 tane doğal olarak bulunan, bazı türleri ise diğer ülkelerden getirilen süs bitkisi olarak yetiştirilen farklı türleri bulunmaktadır. Akçaağaç ağacının Türkiye’de var olan en önemli türleri şunlardır;

Akçaağaç ağacı türleri


Çınar Yaprakları Akçaağaç (Acer Platanoides L.)
Fransız Akçaağacı (Acer Monspessulanum L.)
Ova Akçaağacı ( Acer Campestre L.)
Tatar Akçaağacı (Acer Tataricum L.)
Akçaağaç ağacının büyük bir kısmı kış mevsiminde yaprağını döker. Bazı türleri ağaççık halinde odunsu bitkilerdir. Akçaağaç ismini ağır, beyaz ve sert olan odunundan alır. Akça ağaç ağacının gövde kısımları genç yaşlarda düzgün ve pürüzsüz yapıya sahiptir.

Akçaağaç ağacı budama

İleriki yaşlarında ise derin çatlaklı levhalar halinde parçalanmış olan kabukları bulunur. Akçaağaç ağacı sonbahar mevsiminde yedek madde olarak nişasta depo ettiklerinden dolayı sürgün uçları koparılınca süt çıkan çeşitleri bulunmaktadır. Akçaağaçların yaprakları farklı bir renkte olur. Çok güzel ve göz alıcı meyve ve çiçekleri olduğu için park ve bahçelerde oldukça sık kullanımı tercih edilir. Akçaağaç ağacı kendi türleri aralarında basit şekilde hibrit yapabildikleri için 100’den fazla çeşidi, alt çeşidi ve farklı şekilleri bulunmaktadır. Akçaağaç ağacı kaplama sanayisinde en çok tercih edilen ağaç türüdür. Kuşgözü şekilli urlu kaplamaları dalgalı, benekli, damarlı görüşüne sahip olduğu için oldukça fazla tercih edilir. Akçaağaç ağacının diğer kullanıldığı alanlar ise; alet sapları, oyuncak, parke, müzik aletleri ve makara yapımıdır.

Akçaağaç ağacı (acer Sp.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir