Ağaç Budama Teknikleri Nelerdir

budama türleri

Ağaç budama teknikleri ağaçların tür ve çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca ağaç budama teknikleri budama amacına göre değişmektedir. Ağaçlarda budama uygulaması yapabilmek için budamaya tabi tutulacak olan ağacın budama işlemine karşı vereceği tepkiyi anlaya bilmek için ağaç organlarının işlevlerini bilmek gerekir. Ağaç kökleri esin ve suyu topraktan kökleri aracılığı ile alırlar. Bu almış oldukları nesin maddeleri yapraklarda fotosentez işlemi ile işlenirler ve besin maddesine dönüşürler. Ağaçlardaki yapraklar ürün verme ve büyümedeki etkinliği çok fazladır. Ağaç budama işlemi için bizlere danışabilirsiniz. Ağaçlarda bulunan gövde ve dalların görevi köklerden alınan besin maddelerini yapraklara taşımak ve yapraklarda meydana gelen asimilatları ağacın diğer organlarına taşımaktır. Bunlar ağacın iskeletini meydana getirir ve ihtiyaç duyulan besin maddelerini depolarlar. Ürün veren ağaçlarda kök ile gövde arasında var olan turp diye adlandırılan organ fazla miktarda uyur göz bulunur ve bu ağacın besin deposudur.

Budama çeşitleri nelerdir?

Budama uygulamalarında ve diğer uygulamalarda ağacın gövdesine ve turp a kesinlikle herhangi bir zarar verilmemelidir. Ağaçlarda yapılacak budama uygulamaları ağaçların fizyolojik dönemine göre yapılmalıdır. Budama uygulamalarında yaprak/odun ya da yaprak/kök dengelerinin bozulması durumunda ağaç bu oranları dengelemek zorundadır. Ağaca uygulanan budama şiddetli bir şekilde yapılmışsa eğer bu oranlar hızlı bir şekilde düşüş gösterir ve kök sistemi zayıflar bundan dolayı da ağaçların veriminde düşüşler meydana gelir. Ağaçtaki yaprak/odun dengesi her zaman genç ağaçtaki yaprak/odun dengesi gibi olmalıdır. Ağaçların gençlik döneminde uygulanacak olan aralıklı hafif budama uygulamaları yaprak/odun miktarını yüksek tutar. Bu yapılan uygulamalar ile birlikte ağacın güçlenmesi ürün veren dalların miktarının yükselmesi ve mahsül kalitesinin yükselmesi sağlanmış olur.

Ağaç budama nasıl yapılmalı?

ağaç budama türleri

Ağaç budama işlemi yapılırken ağaçların durumu göz önünde bulundurularak işlem yapılmalıdır. Ayrıca ağaç budama işlemi yapacağınız zaman ağaç türleri ve ağaç budama zamanı da yapılacak ağaç budama işlemini etkilemektedir. Zeytin ağaçlarında budama uygulaması yapılırken elden geldiği kadar yara yüzeylerini az açmaya dikkat edilmeli ve dal tamamen çıkarılırken ağırlığı azaltılıp dalla birleşme yerinden hafif bir şekilde meyil kazandırılarak kesim uygulaması yapılmalıdır. Budama işlemi yapılırken meyil çok fazla verilmesi halinde ağaçtaki yara yüzeyleri büyümüş ve aynı zamanda ağaçta bırakılan dalın direnci de düşürülmüş olur.

Kaç çeşit budama vardır?

Amacına ve türüne göre birçok farklı budama türü bulunmaktadır. Ağaç budama işlemi yapılırken ağaçların durumu göz önünde bulundurularak budama türü buna göre seçilmelidir. Zeytin ağaçlarında budama uygulaması yapıldıktan sonra budama çöpleri eğer bir hastalık taşımıyorlarsa toprağa gömülerek gübre yerine kullanılmalıdır. Eğer budama işlemi yapılırken kesilen artıklar da bir hastalık varsa ilaçlama yapıldıktan sonra gübre olarak toprağa gömülebilirler. Zeytin ağacı budama işlemi yapıldıktan sonra kesim yerlerine mutlaka budama macunu sürülmelidir. Budama yapıldıktan sonra budama yaralarına budama macunu sürülmezse açılan yara yüzeyleri zaman içerisinde çürüyerek daha sonrasında içinde boşalmalar meydana gelir. Buda ağacın sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu yapılacak olan işlemlerle ağaçların zarar görmesi engellemiş olur.

Ağaç Budama Çeşitleri Nelerdir

Ağaç Budama Çeşitleri Nelerdir” üzerine 2 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir