Gül budama takvimi

gül budama uygulaması

Güller her sene ne kadar iyi bakılırsa bakılsın zaman içerisinde kartlaştığı, dalların kısalıp gelişme göstermediği, kurumuş bir görüntü aldığı görülür. Gül budama. Güller dikim işleminden hemen sonra ilk seneden itibaren budama işlemine ihtiyaç duyan bitki türlerindendir. Bundan dolayı güllerin keskinlik özelliği iyi olan aletlerle aşı yerinin üst bölümünden budanması hem gençleştirmeye hem de verimli ve kalitesi yüksek çiçek oluşumuna etki eder. Güllerde budama işlemi yapılmazsa gülün boyu çok uzar ve çalı görünümünü kaybeder. İlk başta üzerinde bulunan çiçek sayısı yükselir. Fakat daha sonrasında üzerinde bulunan bu çiçekler hızlı bir şekilde kaybolur. Bunların yerine ufak ve kalitesi çok düşük olan çiçekler büyür.

Yazın Gül budama

gül budama zamanı

Güllerde budama zamanı kış mevsimi sonu ya da ilkbahar mevsimi başıdır. Senede bir kez budama işlemine tabi tutulan güllerin budama işlemi çiçeklenme dönemi geçtikten sonra yapılmalıdır. Yediveren güllerde her zaman çiçek açtıktan sonra verimi düşük, cılız, küt kalmış olan dalları budama işlemi ile bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Budama işlemi nadir durumlarda güllerin derli toplu bir durumda olması gelişi güzel doğru uzamamaları içinde yapılabilmektedir.

Gül ne zaman ve nasıl budanır?

Güller iyi ve güzel çiçek açan ve yan dallanma özelliğine sahip bitki türleridir. Gül bitkilerinin çok fazla sayıda türü bulunmaktadır. Güllerin sınıflandırılması çiçek ve gövde durumlarına göre yapılmaktadır. Çalı şeklinde büyük çiçekli, demetler halinde ufak çiçekli, üzerindeki çiçekleri bakımından yalınkat, yarım katmerli, katmerli, boy durumlarına göre minyatür güller, yüksek gövdeli, sarılıcı formda olanlar gibi birçok farklı türü bulunmaktadır.

Gül budama takvimi

Kök kısımlarından çok fazla dallanmış olan güller için karışık budama yöntemi yapılabilir. Güller üzerinde bulunan dallar dip kısımdan, bazı dalları daha uzun bir şekilde bırakılarak budanmalıdır. Gücünü kaybetmiş, verimi bitmiş olan dallar dip bölümlerinden budama işlemine tabi tutulabilirler. Bu uygulanan budama işlemi güllerde bulunan dalların güç, kalınlık, uzunluk, yaş ve verim gibi etkenler göz önüne alınarak durumuna göre uzun, durumuna göre kısa şekilde budama işlemine tabi tutulabilir. Genel olarak güllerde budama işlemi şu şekilde yapılmalıdır; ilk sene iki göz üzerinden, ikinci sene üç ve dört göz üzerinden, üçüncü sene beş ve altı göz üzerinden, dördüncü sene ise ikinci ve üçüncü göz üzerinden yapılmalıdır. Bu belirtmiş olduğumuz budama işlemi ile güllerin şekilleri korunmuş ve yaşam süreleri de uzatılmış olur. Gül budama işlemi yapıldığı zaman hemen sulama yapılmalıdır. Gül budama işlemi yapıldıktan sonra sulama yapılırken hemen sonrasında da sulama ile birlikte sulandırılmış gübre verilmelidir. Güllerde budama işlemi günün sabah ya da akşam saatlerinde ve sonbahar ve ilkbahar mevsiminde yapılması güllerin sağlığı açısından daha uygundur.

Gül Budama nasıl yapılır?

Gül Budama nasıl yapılır?” üzerine bir düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.