Toros Sediri Ağacı
Toros sediri ağacı ibreli yani iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Toros sediri ağacı ülkemizde çoğunlukla Akdeniz Bölgesi iklimin hakim olduğu bölgelerde Anadolu’da batı, orta ve doğu Toroslarda doğal bir yayılım gösterir. Ülkemizin kuzeyinde Erbaa, Niksar veAfyon-Emirdağ bölgelerinde ufak ve izole bir yayılış göstermektedir. Toros sediri ağacının (Cetrus Libani A. Rich.) boyu 40 metreye kadar çıkabilir ve çapı da 2 metreye kadar çıkabilmektedir. Toros sediri ağacı genç yaşlarında piramit bir görünüşe sahiptir. Yaşı ilerledikçe geniş, yassı tepeli düzgün bir gövde yapısına sahip olur. Toros sediri ağacı (Cetrus Libani A. Rich.) güzel bir görünüşe sahip ağaç türüdür. Toros sediri ağacı ülkemizde birçok yerde görüldüğü gibi daha çok kurak ve kalkerli yamaçlarda ve ayrıca kayaların arasında da yetişebilmektedir. Toros sediri ağacı toprak isteği bakımından serin ve derin olan topraklarda kaliteli bir gelişme ve büyüme gösterir.
Toros Sediri Ağacı Budama
Toros sediri ağacı (Cetrus Libani A. Rich.) özellikle gevşek, sıcak havayı ve suyu geçirgenliği iyi olan biyolojik açıdan aktif veya hafif reaksiyonlu balçık ve ince kum topraklarda büyümekle birlikte doğal yayılışı bu toprak türlerine bağlı kalmaktadır. Toros sediri ağacı (Cetrus Libani A. Rich.) sık meşcerelerde gövde yapısı düz, az dallı ve dolgun bir yapıya sahiptir. Kök yapısı olarak derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Özellikle kireç taşı topraklarda yarık ve çatlaklarda oldukça kökleri derine gider. Toros sediri ağacı (Cetrus Libani A. Rich.) kök sistemini geliştiremediği alanlarda rüzgâr etkilerine karşı oldukça duyarlıdır. Kağıt imalatından tel direği mobilya alanına kadar bir çok sanayi alanında kullanılmaktadır.
Nerelerde yetişir
Yazıda nerelerde yetiştiği ile alakalı detaylar bulunmaktadır.
merhaba,
Bu bir icon toros sediri değil. ağaçların kendi görselini atmanız daha sağlıklı ve verimli olacaktır. Aramalarda kolaylok sağlar.
Tavsiyeniz için teşekkür ederiz Attila bey.
Güzel yazı
Sağolun güzel yorumlarınız için.