Ağaç budama macunu ne işe yarar?

ağaç budama macunu

Ağaç budama işlemi yapıldıktan sonra ağaçların mevcut sağlığının korunması ve hastalıklara karşı korunması için budama işlemlerinden sonra mutlaka macun sürülmelidir. Ağaç budama işlemi yapıldığı zaman budama yapılan yerlere eğer bir kol kalınlığı büyüklüğünde budama yarası açılırsa buralara budama macunu sürülmelidir. Ağaç budama işlemlerinde budama macunu sürmek ağaç sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ağaç budama yapıldığında budama yaralarına budama macunu sürülmezse ağaçlar hastalık ve zararlı kapma riskleri çok yüksek olur ve ağaçların sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Ağaç budama sonrası ne sürülür diye düşündüğümüzde ilk yapılması gereken işlem budama macunu sürmektir. Budamalarda yapılan hatalı uygulamaları genel olarak kesim sırasında, budama yeri seçiminde, budama zamanında, budamalarda kullanılan alet ve ekipmanların seçimi ve kullanımından kaynaklanan yanlışlıklar olarak sıralayabiliriz. Budamalar, kabuğa zarar vermeden, gövdeye yakın ve düzgün bir kesim yüzeyi bırakılarak yapılmalıdır. Doğru budama yapılması durumunda, kesim yerleri kendi kendini kapatabilecek, iyileşebilecektir. Ağaç budama sonrası ne sürülür Hatalı uygulama örneklerinden biri olan kesim yerinin çok uzun bırakılmış olması durumunda ağaç içerisine doğru çürüme devam edecektir. Kesimin derin yapılması durumunda ise yaranın kapanmasını sağlayacak olan kallus dokusu zarar göreceğinden yara kolay kapanamayacaktır.

Aşı macunu ne işe yarar

Ağaç budama işlemi sonrasında budama macunu ile yaralar kapatılmazsa budama yaralarından ağaç içine su girme ve bunun neticesinde de ağaçlar içeriden çürümeye başlar. Bundan dolayı ağaç budama işlemlerinden sonra yapılacak budama macunu sürme işlemi önemlidir. Ağaç budama macunu ne işi yarar? İyi gelişim gösteren bitkilerdeki küçük yaralar daha kısa zamanda yara dokusunu kapatabilir. Ağaç budama sonrası ne sürülür? Yara dokusunun iyileştirme etkisi (kallusun gelişimi), ağacın türüne, tipine, gelişime durumuna, yaş ve beslenmesine bağlı olarak değişir. Yaranın şekli, boyutu (budama şekli) kallus oluşumunda etkilidir. Yaraların büyük olması durumunda alınacak acil önlemler arasında yara yüzeylerine koruyucu macun sürülmesi gerekir. Macun yara yüzeyinin dış etkilerde 2-3 yıl kadar korur. Reçine salınımı olan türlerde (ibreli türler) ise koruyucu macun sürmek gerekmez. Ağaç budama işlemini firma olarak bizlere yaptırdığınız zaman oluşan budama yaralarına dikkat ederek macunlama işlemini de yapmaktayız. Budamalarda dikkat edilecek önemli bir eksiklikte budama sonrası oluşan çok sayıdaki gövde ve kök sürgünlerinin belirli aralıklarla uzaklaştırılmasıdır. Aşı macunu Zira bitkinin büyüme enerjisinin (su ve besin elementlerinin) yeni sürgünlere değil yara dokusunun iyileştirilmesine harcanması sağlanmalıdır. Budama işleminden sonra oluşan yaralara sürülmek üzere kullanılan malzemedir. Kalın dalları budamak zorunda kaldığımızda, ortaya çıkan oldukça büyük yara yüzeylerine birtakım “koruyucu ağaç macunları”, “çam katranı”, sürmek ve bazen bu işi birkaç kez tekrarlamak gerekir.

Budama macunu ne işe yarar?

Ağaçlar budama yapıldığı zaman oluşan budama yaralarına budama macunu sürülmesi gerekmektedir. Budama macunu ne işe yarar? Ağaç budama işlemlerinden sonra budama macunu sürmek ağaçların hastalık kapmasına zararlılardan korunmasına neden olur. Bundan dolayı ağaç budama yapıldığı zaman budama macunu sürmek önemlidir. Ağaç budama işleminden sonra budama macunu sürülecek dalların iyi seçilmesi lazım. Budama işleminden sonra açılan budama yaralarının kol kalınlığı kadar büyük olması durumunda budama macunu ile macunlanması gerekmektedir. Budama macununun ana maddesi çam sakızıdır. Bahçenizde müsait bir alanınız varsa kolayca budama macununu sizde hazırlayabilirsiniz. Budama macunu yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Hazır budama macunu almak istemediğinizde evinizde de budama macunu yapabilirsiniz. Ayrıca budama macunu olarak su bazlı plastik boylarda kullanılabilir. Budama işlemlerinin büyük bir kısmını, özellikle de kış budamalarını, kesimler oluşturmaktadır. Budama macunu ne işe yarar? Kesim noktasında oluşturulan yaralara ağaç sağlığı için budama macunu sürülmelidir. Meyve Ağaçlarında Budama 11 yaranın iyileşmesini ağacın kuvveti, bakım ve besleme şartları, kesilen dalın kalınlığı gibi birçok faktör etkiler.

Budama Macunu

Kuvvetli gelişen ağaçlar zayıf gelişenlere göre yarayı daha çabuk kapatırlar. Yaralara, macun veya diğer dezenfektanlardan biri ile muamele edilmelidir. İyi kesilmiş ve çabuk kapanan 5 cm’den küçük yaralara macun sürmek gerekmeyebilir. Yaralara sürülecek macun şöyle hazırlanır; 200 g iç yağı eritilir. Daha sonra 200 g balmumu, 200 g reçine ve 100 g zift katılır. Hazırlanan eriyik ateşten indirilir. 45o C’ye gelinceye kadar içine yavaş yavaş alkol karıştırılır. Kabarma başlayınca alkol karıştırma işlemine son verilir. Hazırlanan macun soğumadan kavanozlara doldurulur. Ağaç Budama Macunu Gerektiğinde kullanıma hazırdır. Budama macunu ne işe yarar? Budama sonucu oluşan budama artıkları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Örneğin, elma yetiştiriciliği için önemli bir zararlı olan elma iç kurdu olgun larvaları, yazıcı böcekler, kırmızı örümcek erginleri vs. kışı budama artıkları, dökülen yaprakların alt kısımları vb. ortamlarda geçirirler. Bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ağaç budama işlemleri yapıldıktan sonra budama macunu sürmek ağaç sağlığı açısından önemlidir. Ağaç budama ve ağaç budama macunu sürme konusunda işlem yaptırmak istediğinizde bizleri arayabilirsiniz.

Budama sonrası ne sürülür?

Ağaçlarda uygulanacak olan budama işlemlerinden sonra oluşan budama yaralarına budama macunu sürülebilir. Budama macunu aşı macunu aynı üründür. Budama sonrası oluşan yaralara budama macunu sürülmesinin sebebi oluşan budama yaralarından dolayı ağaçların hastalık ve zararlılardan korunmasıdır. Ağaçlar canlı olduğundan dolayı dış etkenlerden olumlu ve olumsuz etkilenebilmektedir. Budama sonrası ne sürülür? Budama sonrası budama macunu sürmek ağaçları budama yaralarından su almaması içinde sürülmelidir. Büyük olan budama yaraları budama macunu ile iyi bir şekilde kapatılmazsa bu yaralardan ağaç içine yağmurlarda zaman içerisinde su girmeye başlar ve bu durumda ağaçların zaman içerisinde içeriden çürümesine neden olur.

Budama sonrası yaraya ne sürülür?

Kısa sürede bu durum ortaya çıkmaz ancak 4-5 sene içerisinde içerden çürüme etkileri ağaçlarda görünmeye başlar. Budama sonrası ne sürülür? Bundan dolayı budama işlemleri sonrasında ağaçlarda oluşan budama yaralarına aşı macunu, budama macunu sürmek önemlidir. Budama macunları bahçe marketlerde hazır olarak satılmaktadır. Ancak müsait bir yeriniz varsa budama macununu kendinizde hazırlayabilirsiniz. Budama işlemleri sonrası ağaca sürülebilecek macunlar farklıdır. Birçok farklı budama macunu türü bulunmaktadır. Bunlarsan birisi sıcak macunlardır. Sıcak budama macunlarından kullanılacak olan ürünler şunlardır.

  • Zift 500 gr
  • Balmumu 500 gr
  • İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
  • Elenmiş ince odun külü 125 gr
  •  Balık tutkalı 42 gr

Sıcak budama macunu hazırlamak oldukça kolay bir işlemdir. Bahçenizde ufak bir alanız varsa kendiniz de yapabilirsiniz. Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Diğer bir budama macunu türü de soğuk budama macunlarıdır. Ağaç Budama Macunu Soğuk budama macunlarının özelliği hazırladıktan sonra ağaç budama sonrasında uygulanacağı zaman ısıtılmasına gerek kalmadan kullanılabilmeleridir. Soğuk budama macunu yapılacağı zaman kullanılacak olan maddeler şunlardır;

  • Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
  • Bezir yağı 20 gr
  • Balmumu 100 gr Mavi
  • İspirto 300 gr

Soğuk budama macunu hazırlama işlemi sıcak aşıda olduğu gibi oldukça kolay bir uygulamadır. Hazırlanışını şu şekilde açıklayabiliriz. Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir. Ağaç budama uygulamalarınızı ağaç budama firması olarak alanında uzman ekiplerimiz ile yapmaktayız. Firma olarak ağaç budama uygulamalarınızı yaptıktan sonra oluşan yaralara budama macunu sürme işlemlerinizi de yapmaktayız. Ağaç budama işlemlerinden sonra ağaçların sağlığı açısından budama macunu sürmek oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde ağaç budama ve ağaç budama macunu uygulama işlemleriniz için bizleri arayabilirsiniz.

Ağaç budama sonrası ne sürülür?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir