Ağaç budama zamanı

ağaç budama zamanı

Ağaç budama işlemi yapılmadan önce ağacın budama zamanına dikkat edilmelidir. Yanlış bir zamanda yapılan budama işlemi ağaçların kurumasına ve ölmesine sebep olabilir. Ağaç budama zamanı belirleneceği zaman ağaçların türü, ağaçların durumu ve budamanın hangi amaçlı olacağı önemlidir. Her ağaç aynı dönemde budama işlemine tabi tutulmaz. Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman budamanın hangi amaçla yapılacağı iyi belirlenmelidir. Ayrıca ağaç budama zamanını belirleyen diğer bir faktörde iklim durumlarıdır. Bazı dönemlerde havalar geç soğuyup erken ısınabilmektedir. Ağaç budama zamanı ne zamandır? Bundan dolayı ağaç budama yapılacağı zaman iklim durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak ülkemizde genel olarak ağaç budama dönemi kasım ayının ortasında başlayıp mart ayının ortasına kadar devam etmektedir. İğne yapraklı ağaç türleri yaprağı döken ağaç türleri gibi sadece belli bir aralıklarda budanmaz. Yaprağını dökmeyen ağaç türleri yılın bütün aylarında genel olarak budama işlemine tabi tutulabilirler. Ağaç budama zamanını belirleyen diğer bir faktör ise budamanın hangi amaçla yapılacağıdır. Bina ve yapıların yanında bulunan güvenlik açısından tehlike arz eden ağaçlar yılın her döneminde budana bilirler. Bunlarda da budama işlemi yapılacağı zaman ağaç türüne dikkat edilmelidir. 

Budama zamanı nasıl yapılır?

Genel olarak yaş dal budama işlemleri ılıman iklime sahip bölgelerde ağaçların yapraklarını dökmesi ile başlar ve tomurcuklarının patlama işlemi ile de sona erer. Klasik budama zamanı İstanbul çevresi şartlarında şubat ve mart başlarıdır. Bu tarihler arasında ağaçlara su yürüme işlemi başlamamıştır. Bu mevsim zamanı mantar faaliyetlerinde henüz vejetasyon devresindeki gibi aktif değildir. Bundan dolayı ağaçlardaki enfeksiyon durumu da en alt seviyededir. Bununla beraber ağaçlar yapraksız durumda iken yapılacak olan budamalarda kötü şekiller birbirini çaprazlayan dallar meydana gelmeye başlayan çatallar görülüp fark edilerek iyi bir şekil verme uygulaması yapılabilir. Ağaç budamalarını gövdede su sürgünlerine tepede çökmelere ve kökte kök sürgünlerine neden olmayacak şekilde ılımlı uygulamak gerekir. Ağaç budama işlemi kış mevsiminde gereğinden biraz kuvvetli şekilde yapılmışsa ağaç sarf edemediği fazla enerjiyi de gövdede su sürgünü kök etrafında piç denen oluşturularak sarf yoluna gitmektedir. Bu su sürgünlerini aynı yıl aynı sene temmuz ve ağustos aylarında hızlı bir şekilde giderip uzaklaştırmak gerekir. Yalnız ağaç budama için latent devre her zaman şart değildir.

Ekim ayında budama yapılır mı?

Ekim ayında budama yapılır mı? sorusunun cevabı budama yapılacağı zamanki hava koşullarına göre değişmektedir. Ağaçların su yürüme dönemi bittiyse eğer budama yapılabilir. Bu durum budama yapılacağı bölgeye göre de değişmektedir. Kış mevsimini soğuk geçiren bölgelerde ekim ayında ağaç budama yapılabilir. Kuru dal budamaları yaş dal budamalar gibi değildir. Ağaçlarda bulunan kuru dallar her mevsim budanabilirler. Geniş yapraklı ağaçlar da kuru olan dalları yaz mevsiminde yani ağaç yaprak açtığı esnada fark etmek oldukça kolaydır. İğne yapraklı ağaçlarda budama işlemleri yılın her mevsiminde yapılabilir. Ağaç budama zamanı ne zamandır?Ancak vejetasyon döneminde budama işlemi yapılırsa ağacın büyümesi ve gelişmesi olumsuz yönde etkilenir. Bugünün şartlarında yaz budamaları da belli başlı bazı avantajlarından dolayı oldukça tercih edilebilmektedir. Özellikle gelişmesi istenmeyen veya gelişmesini kontrol altına alınmak istenen ağaçlarda yaz budama işlemi yapılabilir. Yalnız bu budama işlemi oldukça tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir.

Çiçek açmış ağaç budanır mı?

Bilinçsiz şekilde yapılması durumunda ağaçlarda kuruma veya ağacı tamamen kaybetme durumu söz konusu olabilir. Ekim ayında budama yapılır mı? Yazın gerçekleştirilecek olan budama işlemlerinde ağacın besin elementlerini üreten yapraklarının da bir kısmı kesilmiş olur. Bundan dolayı da ağaçlar yaşadıkları yaprak kaybından dolayı fotosentez işleminin daha az gerçekleştirir. Ağaç budama zamanı Buna paralel olarak da ağacın kökündeki büyüme de azalır. Bu durum da ağaçta depolanacak besin miktarını da azaltır ve gelecek ilkbaharı da etkiler. Bunların tümünü sonucu olarak da ağacın büyümesi engellenir. Yaraları kanayan huş, akçaağaç, kızılağaç ve ceviz ağacı gibi ağaç türlerinde budama işleminin öz suyu basıncının nispeten düşük ve az olduğu yaz mevsimi sonu veya sonbahar mevsiminde yapmak daha uygun ve yerinde bir işlemdir. Ağaç budama zamanı ile alakalı veya ağaç budama işlemleriniz ile alakalı detaylı bilgi edinmek ağaç budama işlemlerinizi güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapabilmek için bizleri arayabilirsiniz.  Ağaç budama firması olarak yıllardır sektörün içerisinde var olmanın vermiş olduğu bilgi ve birikim ile sizlere hizmet sunmaktayız.

Ağaç budaması ne zaman yapılmalı?

Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman budama dönemlerine dikkat edilmelidir. Ağaç budama işlemleri her zaman istenilen dönemde yapılmaz. Ağaçlar canlı öğeler oldukları için budamalardan da oldukça fazla etkilendikleri için budama zamanlarına dikkat edilmelidir. Yanlış zamanlarda yapılacak olan ağaç budama işlemleri ağaçların zarar görmesine hatta zaman içerisinde ölmesine bile neden olabilir. Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman ağaçların türü ve budamanın hangi gaye ile yapılacağı da budama zamanını etkilemektedir. Genel olarak ülkemizde iklim koşullarına göre ağaç budama zamanı kasım ayı ile mart ayları arasındadır. Ancak ağaç budama zamanı ağaç türüne göre de değişmektedir. Ağaç budama işlemi yapılırken de dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Ağaç budama işlemleriniz ile alakalı detaylı bilgi edinmek için bizi arayabilirsiniz. Ağaçlarda budama yapılırken kesim işlemini boğum yani birleşme şişkinliği noktasından başlanmalıdır. Bu boğum çürümenin gövde içine doğru yayılmasını düşüren ve yavaşlatan koruma zonunu içermektedir. Ağaç budaması ne zaman yapılmalı? Uygun budama işleminde boğum tahrip edilmeden bırakılır. Budama işleminden bir sene sonra kesim yarasını halka şeklinde kaplamaya başlar. Büyük dalların budanmasında ise ağaç üzerindeki büyük dallar üç aşamada kesilir. Ağaç gövdesine geniş bir açıyla bağlanan dallar yukarıdan aşağıya doğru bağlananlar aşağıdan yukarıya doğru kesilir.

Meyve Ağaçlarında budama ne zaman yapılır?

Ölü dalların budanma işlemi ise ölü dallar budanırken etrafında oluşan şişlik kesilmemelidir. Büyük dallar uzaklaştırıldığında bazı riskler oluşur. Kesimin yapıldığı yerde büyük yaralar oluşur. Dal koruma zonu oluşmaz. Kesim yapılan yerde çürüme başlayabilir. Bu boyuttaki budamalar çatlaklara, mantar ve böcek enfeksiyonlarına neden olur. Ağaç budaması ne zaman yapılmalı? Bunları engelleyebilmek için ağacın alçak kısmında bulunan dallar büyük boyutlara gelmeden budama işlemi yapılmalıdır. Büyük dal kesimleri ağaç gövdesinin iç kısımlarına doğru çürüme yolu oluşturur. Ağaç gövdesinin dip kısmında bulunan bu çürüklüğe baktığınız zaman çürük zonunu ağacın kök sistemine kadar uzadığı görülür. Yaygın yapılan budama hataları dalın dal birleşim yerine uzun budanması aşırı tepe budamaları, hatalı kesim yüzeyleri ve kabuk yaralanmalarıdır. Gövde çatlakları ağaçların zayıflık göstergesidir. Ağaçların kırılmalarına ve devrilmelerine sebep olur. Uygun ağaç budama yöntemleri ile oluşan bazı çatlakların önüne geçilebilir. Kırılan ağaçlar çevresinde binalar varsa bunlar için tehlike arz edebilir.

Budama zamanı nasıl yapılır?

Budama zamanı Bakımı düzenli bir şekilde yapılmayan ağaçlarda bozuk gelişmeler ilerler ve bu da istenmeyen can ve mal kayıplarına sebep olabilir. Ağaçlarda gövde devrilmeleri ağaç üzerinde bulunan çatlaklarla başlar. Yarılma dal birleşimlerindeki çatlaklardan başlar uygun budama yöntemleri ile ağaç üzerinde oluşacak yarılma durumları giderilebilir. Eğer çatlaklar aşırı derecede ise bunlar budama ile tedavi edilemez ve böyle bir durum oluştuğunda bulundukları alandan kesilerek uzaklaştırılması gerekir. Ağaçların sağlıklı gelişebilmesi içi ayrıca insan ve çevre güvenliği için bulundukları bölgeye göre belli bir yüksekliğe kadar dalsız bırakılmaları gerekir. Bundan dolayı ağaçlar tek gövdeli olması teşvik edilmelidir. Ağaç budama zamanı Çift gövdeli gelişen ağaçlar kırılma durumlarına karşı mutlaka budanmalıdır. Budama zamanı nasıl yapılır? Gövdelerinde birinin yarılıp düşmesi ile ağaçlarda büyük bir yara oluşumu meydana gelebilir. Dal birleşimleri ve büyük yarılmalar özellikle birleşim içinde kabuk varsa çift gövdeli oluşumlar birbirlerine iyi bağlanamazlar birleşim yerindeki kabuk zayıf birleşimin göstergesi olan bir çatlaktır. Gövdeye göre daha küçük olan dallar daha güvenlidir. Bu iki gövdenin çapı arttığında fiziki olarak birbirlerini iterek birleşimin kopmasına sebep olur. İki gövdeyi bir arada tutan küçük bir odun dokusudur. Ana dalların yarılması en büyük dallar ağaca ulaşacağı en son yüksekliğin en az %5’i kadar mesafelerle ayrılmalı en iyi yapı dalların gövde üzerinde spiral biçimde yer almasıdır. Bu sayede hiçbir dal direk olarak diğerinin üzerine gelmez.

Asma budama zamanı

Ağaç budama zamanı Tepe kesimleri peyzaj ağaçlarında genel olarak uygun değildir. Budama zamanı nasıl yapılır? Çok yıllık odunsu dokuda tepe kesimi uygulanmış çürüme ve zayıf yapıya neden olur. Budama işlemlerine mutlaka genç ağaçlardan başlanmalıdır. Latent dönemde genç ağaçlarda bulunan 2-3 yaşlarındaki dallarda uç kesimleri yaparak tepe tacı oluşturulmalıdır. Yanlış ve aşırı derecede yapılan budama işlemleri adventif sürgünlere sebep olur. Bu yoğun sürgün oluşumu bir seferde çok fazla alt dalın uzaklaştırılması sebebi ile meydana gelir. Eğer bir ağaçta hiç budama işlemi yapılmamışsa genel budama ihtiyacından %25 daha fazla budama yapılarak bu durumun önüne geçilebilir. Tepe tacını temizlenme işlemi asalak sarmaşıklar, ölü kırık ve çatlak dallar, su sürgünü, birbirine sürten dallar, çapraz şekilde büyüyen dallar uzaklaştırılır. Kabak budamalar yalnız ağacın kötü görünmesine sebep olmaz. Aynı zamanda ağaca ve ağacın çevresine ciddi problemler oluşturur. Budama zamanı nasıl yapılır? Kabak budama yapılan yerlerden çıkan adventif sürgünler herhangi bir müdahale yapılmadan birkaç sene büyümesi için rahat bırakılmalı ve daha sonrasında da seyreltilmelidir. Tepe yükseltme ve kaldırma budamaları daima tek ana gövde oluşturma amacı ile yapılan yapısal budamalarla kombine edilmelidir. Ağaç budamalarda meydana gelen atıklar daha sonrasında kompos haline getirilerek yeni dikilen fidan diplerinde kullanılabilir. Ağaç budama zamanı ve ağaç budama işlemleriniz için bizleri arayarak yardım alabilirsiniz. Ağaç budama zamanı ağaç budama işlemlerinde en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

Ağaç budama zamanı ne zamandır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir