Ağaç budama nasıl yapılmalı?

ağaç budama

Ağaç budama yapılacağı zaman ilk olarak budama işlemi bu işten anlayan uzman kişilerce yapılmalıdır. Yanlış yapılan ağaç budama işlemleri ağaçların sağlığına ciddi zararlar verir. Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman göz önünde bulundurulması gereken bazı konular bulunmaktadır. Ağaç budama nasıl yapılır sorusuna cevap vermek gerekir ise ağaç budama yapılacağı zaman ağaçların durumu iyi bir şekilde analiz edilmeli ve budama amacı iyi belirlenmelidir. Ayrıca ağaç budama işlemi yapılacağı zaman ağacın türü de önemlidir. Her ağaç türünün budama tekniği ve budama dönemi aynı değildir. Ağaç budama konusunda sizlere hizmet verirken yerinize gelip ağaçlarınızın durumunu inceleyip ondan sonra en uygun durumu belirleyip sizlere işlem yapmaktayız. Ağaç budaması nasıl yapılır? Yapraklı ağaç türlerinde budama yapılırken dikkat edilmesi gereken konular şunlardır. Yaprağını döken bitki türlerinin budanması; genelde kuruyan, kırılan, yaralanan veya anormal gelişim gösteren dalların uzaklaştırılması şeklindedir. Bütün bitkilerde olduğu gibi yaprağını döken ağaççık ve çalı türlerinin dikimi izleyen ilk yıllarında (15-20) yapılacak budamalar sadece istenmeyen ve kurumuş olan dalların budanması şeklindedir. Ağaç budaması nasıl yapılır? Budamada esas olan bitkinin istenen formuna kavuşmasıdır. Dolayısıyla budamalar, büyümenin yönlendirilmesi ve form verilmesi amaçlı olup şekillendirme budamaları olarak adlandırılır.

Ağaç budama nasıl olmalı?

Ağaç budama firması olarak sizlere alanında uzman ekiplerimiz ile hizmet vermekteyiz. Ağaç budama yaparken ne amaçla ağaç budama yapıldığı önemlidir. Şekillendirme budamalarının amaçları, genç bireylerde ana gövdeyi oluşturmak ve dallar arasında yapılacak seleksiyonlarla tepe tacını taşıyacak ana aksları belirgin hale getirmek ve nihayetinde bitkiyi istenen forma sokmaktır. Bu amaçla yapılması gereken müdahaleler; ana aksı belirgin hale getirmek, güçlendirmek, tepe tacını yükseltmek, yan dallara gelişme imkanı ve üstünlüğü sağlayarak dallanmaları dengelemektir. Gövde üzerinde yapılan budamalar sadece ana gövdeden çıkan dalların alınması şeklinde olabileceği gibi yan dallar üzerinde de olabilir. Bu durumda ağaç gövdesinde bulunan dallardan en alttakinden başlamak üzere yan dallara bağlı ince dalların gövdeden itibaren ilk dal halkasında bulunanlarında üç boğumdaki dallar, ikinci sıradaki dal halkasında bulunan iki boğumdaki dallar, üçüncü sıradaki dal halkasından çıkan dallarda ise sadece bir boğumdaki dallar alınarak işlem tamamlanır. Yani yan dal budaması sadece alttan itibaren azami üç boğumdaki dallarda yapılır. Daha sonrakilerin ise sadece tacın içinde kalan yani gövdeye bakan ince dallar kesilir. Ağaç budama firması olarak sizlere hizmet verirken ağaçlarınızın durumuna ve sizlerin isteklerine göre uygulamalar yapmaktayız. Ağaç budama uygulamaları oldukça uzmanlık gerektiren işlemlerdir. Bundan dolayı ağaç budama işlemlerinizi bu alanda uzman kişilere ya da kurumlara yapmanız önem arz etmektedir.

Budama ne zaman ve nasıl yapılır?

Ağaç budama zamanı ağaçların türüne göre ve budamanın amacına göre değişmektedir. Ayrıca ağaç budama zamanını esas olarak etkileyen durum ekolojik ilkim şartlarıdır. Ancak genel olarak ülkemizde kasım ayının ortasıyla mart ayının ortasına kadar olan dönem ağaç budama zamanı için en uygun olan dönemidir. Ayrıca ağaç budama işlemi şehir içlerinde bulunan ağaçlar içinde değişmektedir. Güvenlik açısından sorun teşkil edilen ağaçlar yılın her döneminde budanmaktadır. Budama ne zaman ve nasıl yapılır? Yapraklı ağaç türlerinin budama işlemi farklıdır. Yapraklı türlerde ileri yaşlarda yapılacak budamalar başta bakım budamaları olmak üzere meyve ve çiçek verimini artırmaya yönelik budamalardır. Bunun dışında şekil ve form verme amaçlı budamalar yaprağını döken türler içinde geçerlidir. Avrupa ülkelerinde Kayın, Gürgen, Karaağaç, Akçaağaç, Meşe, Dişbudak gibi çok sayıda yapraklı orman ağacı türünde şiddetli şekil-form verme amaçlı budamalar yapılmaktadır. Ağaççık ve çalı türlerinin de budama zamanları ve budama yöntemleri farklıdır. Yaprağını döken ağaççık ve çalılarda yapılacak budamalar bakım ve çiçek verimini artırmaya yönelik budamalardır. Budama ne zaman ve nasıl yapılır? Herdem yeşil ağaççık ve çalı türlerinde yapılacak budamalar ise daha çok form veya şekil verme amaçlıdır. Bakım budamaları özellikle çalı türlerinde yapılacak yenileme budamaları forythia, fındık gibi çok gövdeli bitkilerde kullanılır.

Ağaç budama hangi aylarda yapılır?

Ağaç budama zamanı Genellikle dikimin ilk yıllarından itibaren düzenli olarak yapılmalı ve genelde her yıl tekrarlanmalıdır. Bunlar düzeltme, temizleme, seyreltme, kısaltma ve canlandırma gibi farklı amaçları karşılamak üzere çeşitli şekillerde uygulanır. Bu çeşit budamalarla bitkiye aynı zamanda istenen şekilde verilebilir. Ağaç budama nasıl yapılır konusunda daha açıklayıcı bir işlem için. İster her dem yeşil isterse yaprağını döken ağaççık ve çalılarda yapılacak budamalar esasta şekil budamaları kapsamında yer alır. Ağaç budama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken konular şunlardır;

  • Sürgün uçlarının tomurcuk üzerinden kesilmesi
  • Bitkide ki iyi ve sağlıklı dalların seçilerek doğal şeklin verilmesi
  • Çalıların merkezinde sağlıklı en genç bireyin bırakılması, birbirini sıkıştıran-zarar verebilecek olanların alınması
  • Ölmüş ve hastalıklı dalların uzaklaştırılması
  • Tohum bağlamadan önce solmuş çiçeklerin kesilmesi gibi işlemler yapılır
  • Yaşlı sürgünlerin yerini alacak genç sürgünlerin seçilmesi
  • Hava ve ışık sirkülasyonunun sağlanması için iç kısımlardaki sürgünlerin çıkarılması

Budama ne zaman yapılır

Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman yukarıda bahsetmiş olduğumuz konulara dikkat ederek işlem yapmanız ağaçlarınız daha sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine imkan sağlar. Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman çok dikkatli hareket edilmelidir. Ağaç budama zamanı Ağaçların durumları iyi analiz edilmeli ve ağacın ihtiyaç duyduğu şekilde budamalar yapılmalıdır. Yanlış yapılan ağaç budama işlemleri ağaçların zarar görmesine hatta ölmesine sebep olabilir. Bundan dolayı ağaç budama işlemlerinde bu konu hakkında uzman olan kişilerden yardım almanız önemlidir.

Ağaç budaması nasıl yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir