Bambu Bitkisi Budama Nasıl Yapılır

bambu ağacı budama

Bambu bitkisi budama işlemi yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bambu ağaçları hızlı büyüyen çok fazla su ihtiyacı olan ağaç türleridir. Ayıca bambu ağaçları evinizin bahçesinde büyütüleceği gibi iç mekanlarda saksıda da yetiştirilebilen bitki türleridir. Bambu nasıl budanır sorusunun cevabını bu yazımızda sizlere vermeye çalışacağız. Bambu ağaçlarındaki budama işlemlerinin esas amacı sürekli büyüyen ve çoğalan rizomlardan gelişen yeni sürgün gövdelerinin azaltılması ve yaşam döngüsünün yaşlı gövdelerden genç gövdelere transfer edilmesi oluşturur. Birçok bambu ağacı türünde gövde yaşları 3-5 yılı geçmemektedir. Bambu bitkisi budama işlemi Bambu ağacının gövdeleri yaşlanma süresine geldiklerinde budama yöntemi ile uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca gittikçe çoğalan rizom şebekesi üzerinde gerçekleşen ve sürekli artan gövde oluşumları sıkışmalara sebep olmadan toprak altı baraj sistemi ile belirlenen yaşam alanına ve bambu ağacının türünün gelişimine uygun sayılarla sınırlandırılmalıdır.

Sararan bambu kesilir mi

Bambular nasil budanir? Gövdeler arasındaki seyreltme ve gençleştirme amacı ile budama müdahaleleri yanında fazla uzayan sürgünlerin de periyodik olarak kısaltılması gerekir. Bitki üzerindeki sürgünlerin kısaltılması amacı ile gerçekleştirilecek olan budamalarda bitkinin doğal şeklinin bozulmamasına ve uzaklaşılmamasına dikkat edilmelidir. Bambular nasil budanir? Bambu bitkisi iklime, türüne, toprak ve güneş ışığına bağlı olarak 5-10 sene arasında maksimum seviyeye ulaşır. Büyüyen bambu gövdeleri kahverengine dönerler gövde toprak seviyesinden kesilerek bitkide gençleştirme yapılır. Kök budaması işlemi artan gövde oluşumlarını durdurur.

Bambu nasil kesilir?

Bambu nasıl kesilir işleminde dikkat edilecek konulardan biriside kesimin yapılacağı amaçtır. Tüm bitki ve ağaçlarda budama ve kesme işlemi yapılacağı zaman yapılacak budama ve kesme işleminin amacı belirlenmelidir. Bambu ağacı budama konusunda işlem yaptırmak istemeniz durumunda bizleri arayabilirsiniz. Alanında uzman ekiplerimiz ile sizlere bambu ağacı budama, bitki budama, bambu bakımı gibi hizmetleri sunuyoruz. Senelik ve çok senelik otsu bitkiler yaşam formları ve temel özellikleri bakımından çiçekli türler, eğreltiler, gramineler, bataklık ve su bitkileri, aromatik türler gibi önemli özelliklere sahiptir. Özellikler çiçekli otsu türler sınırsız form ve renklerdeki çiçek oluşumları ile peyzaj düzenlemelerinde çoğunluk olarak bantlar, parterler, serbest alanlar, kaya bahçeleri, alpin ortamlar, ağaç altları, bina girişleri, Bambu nasıl kesilir su kıyıları ve akuatik ortamlar gibi çok farklı mekan tasarımlarının yüzeysel bitkilendirme elemanlarını oluştururlar. Ayrıca bitkilendirme projelerinde yer yer ağaçlar ve çalıları kuşaklayarak aralarında denge oluşturarak yumuşak geçişler sağlarlar. Bambu nasıl kesilir Otsu bitki türleri tek yıllık iki yıllık ve çok yıllıklar olmak üzere 3 ana gruba ayrılmaktadırlar. Tek yıllık otsu türler ilkbahar mevsiminde çimlenme ile başlayan yaşam döngüleri geç sonbahar mevsimine kadar devam eden yapraklanma ve çiçeklenme evreleri ile sadece bir vejetasyon döneminde tamamlamaktadır. İki yıllık otsu türlerde birinci yılda çimlenme ve yapraklanma ikinci yılda da çiçeklenme verelerini gerçekleştirerek iki vejetasyon dönemi kapsayan bir yaşam sürmektedirler.

Bambu Bakımı

Bambu bakımı oldukça kolay bir işlemdir. Bambu bakımı işleminde dikkat edilecek ilk önemli konu bulunduğu ortamın sıcaklığıdır. Tropik bir bitki olduğundan dolayı nemin bol olduğu ortamlarda yetiştirilmelidir. Soğuktan korunması gereken bir bitki türüdür. Ayrıca bambu bakımının diğer önemli konusu da çok su isteyen bir bitki olduğundan dolayı sulama işlemine dikkat edilmelidir. İki yıllık otsu türler peyzaj uygulamalarında bir yıllık otsu bitki türleri ile aynı kategoride değerlendirilmektedirler. Perennial ya da çok yıllık otsu bitki türlerinde ise odunsu olmayan gövdeleri ile tüm mevsimlerde süreklilik gösteren veya kış döneminde tamamen ya da kısmen kaybolabilen hayat formları sergilemekte bundan dolayı da hayat dolu bitkiler olarak isimlendirilmektedirler. Kış mevsimi döneminde kaybolan çok yıllık otsu bitki türleri takip eden ilkbahar mevsiminde canlanma, büyüme ve etkileyici çiçeklenme özellikleriyle de tek yıllık ve iki yıllık yaşam evrelerine sahip otsu bitki türlerinden özellik olarak ayrılmaktadırlar.

Bambu budama işlemi nasıl yapılır?

Yer örtücü özelliğindeki kış mevsimi döneminde yaprağını döken çok yıllık otsu bitki türleri yaprak dökümü sonrasında gövde kısımlarından kesilmesi gövde kısımları kesilen bitkiler soğuk iklimli coğrafi bölgelerde malç ile örtülüp kapatılmalıdır.  Malçlamanın dikim sırasında yapılması hem yaz mevsiminde hem de kış mevsimi döneminde koruyucu işlemlerini yerine getirmesi yanında yabani otların büyümesine ve gelişmesine engel olması bakımından da oldukça önemlidir. Her dem yeşil karakterli bitki türlerinde ise kış mevsimi boyunca kurumuş olan yapraklar kış mevsimi sonu – erken ilkbahar mevsimi döneminde kesilerek uzaklaştırılmalıdır.  Gerek her dem yeşil gerekse kış mevsiminde yaprağını döken otsu bitki türlerinde büyüme ve gelişme dönemi içerisinde rastlanan ölü yapraklar düzenli kontroller ile elimine edilmelidir.

Bambular nasil Budanir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir