İstanbul Ağaç Budama Zamanı
İstanbul ağaç budama zamanı yapılacağı zaman nelere dikkat edilir. Bu konu hakkında bilgi almak istediğinizde bizleri arayabilirsiniz. İstanbul ağaç budama zamanı budama yapılacak ağacın türüne göre ve budamanın amacına göre değişmektedir. Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman ağaçların su yürüme döneminin başlamaması oldukça önemlidir. İstanbul ağaç budama zamanı genel olarak kasım aylarının ortasıyla mart aylarının ortasıdır. Ancak ağaç budama zamanında belirtmiş olduğumuz gibi ağacın türü ve budamanın amacı budama işleminin süresini değişmektedir. ağaç budama Örnek vermek gerekirse yaprağını dökmeyen ağaç türleri her mevsimde budama yapılabilir. Yaprağını döken ağaç türlerinde ise budama kasım ve mart aylarının arasında kış mevsiminde ağaçların dinlenme döneminde yapılmalıdır. Yazın çiçek açan ağaç türlerindeki budama işlemleri çiçeklenme o sene ağaç üzerinde bulunan çiçek tomurcuklarında meydana geleceğinden ki bu tomurcuklar daha önceki senelerde meydana gelmiş ve muhafaza edilmiş sürgünlerin üzerlerinde olup budama işlemleri bunların dışında yapılmalıdır. Bundan dolayı budama işlemleri sürgün dönemi başlamadan önce kış sonu erken ilkbaharda tamamlanmalıdır.
Budama zamanı nasıl yapılır?
İstanbul ağaç budama zamanı Ağaç budamalarda sürgün büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan tomurcuklu dalların kesilmesi böylelikle çiçek verimine yönelik tomurcukların sayısının artması ve gelişiminin teşvik edilmesi sağlanmış olacaktır. Yaz mevsiminde çiçek açan ağaç çeşitlerinde özellikle çiçekli çalılarda solan çiçeklerin budama işlemleri ile veya özel uygulamalara tabi tutularak giderilmesi ve uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu yapılan işlem çoğunlukla ilkbahar mevsiminde bitki büyümesi başlamadan önce yapılmalıdır. İstanbul ağaç budama zamanı Tomurcuk faaliyeti başlamadan önce veya başladıktan sonra budama işlemi yapılabilecek ağaç ve çalı türlerinde budama işlemi kış mevsimi veya erken ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır. Bu belirtmiş olduğumuz sürelerin dışında budama işlemi yapmanız halinde ağaçların kuruması veya ölmesi durumu ile karşılaşabilirsiniz. Her mevsim ağaç budama işlemi yapılmaz.
Ağaçlar hangi mevsimde budanır
Ağaçlar hangi mevsimde budanır bahçelerinizde bulunan ağaçların budama işlemi yapılacağı zaman ağacın türüne göre budama zamanları değişmektedir. Ayrıca ağaçların budama zamanı işlemini budamanın amacıda değiştirmektedir. Ağaçlar hangi mevsimde budanır işleminde ağaçların türüne göre işlem yapılmalıdır. Yaprağını döken ve yaprağını dökmeyen ağaçların budama işlemleri aynı değildir. Ağaçların hangi mevsimde budanacağını ağaçların türü ve yapılacak budamanın şekli belirlemektedir. Yaprağını döken ağaççık ve çalılarda gerçekleşecek olan budama işlemleri bakım ve çiçek verimini yükseltmeye yönelik budama işlemleridir. Ağaçlar hangi mevsimde budanır Dört mevsim yaprağını dökmeyen yeşil ağaççık ve çalı türlerinde gerçekleştirilecek olan budama işlemleri ise çoğunlukla form ve şekil verme amacı ile yapılır. Bakım amaçlı yapılacak budamaların özellikle çalı türlerinde gerçekleştirilecek yenileme budamaları fındık gibi çok gövdeli bitkilerde kullanılır. Çoğunlukla dikim işlemi yapıldıktan sonra ilk senelerden itibaren düzenli olarak yapılmalı ve çoğunlukla her yıl tekrarlanmalıdır. Bunlar düzeltme, temizleme, seyreltme, kısaltma gibi değişik amaç ve gayelerin yerine getirmek için çeşitli şekillerde uygulaması yapılır.
Ağaç Budama zamanı hangi ay
Ağaçlar hangi mevsimde budanır Bu çeşit budama işlemlerinde bitkiye aynı esnada istenilen şekil de verilebilir. İster dört mevsim yeşil kalan bitki olsun isterse yaprağını döken ağaççık veya çalılar olsun gerçekleştirilecek budamalar esasta şekil budamaları kapsamında yer alır. Şekillendirme budamalarındaki amaç bitkideki iyi ve sağlıklı dalların seçilerek doğal şeklin meydana getirilmesi ve verilmesi ölmüş ve hastalıklı dalların giderilmesi çalıların merkez noktasında sağlıklı ve en genç bireylerin bırakılması birbirlerini sıkıştıran birbirlerinde zarar verme olasılığı olan kısımların alınması hava ve ışık sirkülasyonunun oluşturulması için iç bölgedeki sürgünlerin çıkartılması yaşlı sürgünlerin yerini alacak genç sürgünlerin seçilmesi sürgün uçlarının tomurcuk üzerinden kesilmesi tohum bağlamadan önce solmuş çiçeklerin kesilmesi gibi işlemler yapılır.
Yaz budaması ne zaman yapılır
Yaz budaması ne zaman yapılır işleminde uygulama yapılacağı zaman budanacak ağacın hangi türden ağaç olduğu budamanın nasıl bir derinlikte yapılacağı budamanın amacı gibi farklı koşullar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Yaz budaması genel olarak yaprağını dökmeyen ağaç türlerine saha uygundur. Örnek vermek gerekirse meyve ağaçları yaz mevsiminde budama yapılmaz. Yaz budaması yapılacağı zaman budamalar ufak dal seyreltmesi ise yapılabilir. Yaz budaması ne zaman yapılır Yaprağını döken ağaç türlerinin budanma işlemi çoğunlukla kuruyan, kırılan, yaralanan veya değişik gelişim oluşturan ve gösteren dalların giderilmesi şeklindedir. Bütün bitkilerde olduğu gibi yaprağını döken ağaççık ve çalı türlerinin dikim işlemini izleyen ilk senelerde yapılacak olan budama işlemleri yalnızca istenmeyen ve kurumuş olan dalların budanması şeklinde yapılmalıdır. Budama işlemlerinde önemli ve esas olan işlem ağacın istenen formuna getirilmesi ve kavuşmasıdır. Yaz budaması ne zaman yapılır Bundan dolayı budama işlemleri büyümenin yönlendirilmesi ve fon verilmesi amaçlı olup şekil verme budamaları olarak isimlendirilir. Şekil vermek için yapılan budamaların amaçları genç, yeni dikilen bireylerde ana gövdeyi meydana getirmek ve bütün dallar arasında meydana getirilecek olan seleksiyonlarla tepe tacına taşıyacak ana aksları belirgin hale getirmek ve bunların sonunda ağacı istenilen şekle ve forma sokmaktır. Bu gaye ile yapılması gereken müdahaleler ana aksı belirgin hale getirmek, kuvvetlendirmek, tepe tacını yükseltmek, yan dalla gelişme olanağı ve üstünlüğü sağlayarak dallanmaları dengelemektir. Ana gövde üzerinde gerçekleştirilen budama işlemleri yalnızca ana gövdeden çıkan dalların giderilmesi şeklinde olabileceği gibi yan dallar üzerinde de olabilir.
Budama ne zaman yapılır
Yaz budaması ne zaman yapılır Bu durumda ağaç gövdesinde bulunan dallardan en alttakinden başlamak sureti ile yan dallara bağlı ince dalların gövdeden itibaren ilk dal halkasında bulunanlarında üç boğumdaki dallar ikinci sıradaki dal halkasında bulunan iki boğumdaki dallar üçüncü sıradaki dal halkasında çıkan dallarda ise yalnızca bir boğumdaki dallar alınarak yapılan işlem tamamlanır. Yani yan dal budama işlemi sadece alt kısımdan itibaren en az üç boğumdaki dallarda yapılır. Daha sonrakilerin ise sadece tacın içinde kalan yani gövdeye bakan ince dallar kesilir. Yapraklı ağaç türlerinde ileri yaşlarda gerçekleştirilecek budama işlemleri ilk başta bakım budamaları olmak üzere meyve ve çiçek verimini yükseltmeye yönelik budama işlemleridir. Bu işlemlerin dışında şekil ve form verme amaçlı budamalar yaprağını döken ağaç türleri için de geçerlidir. Avrupa ülkelerinde kayın, gürgen, akçaağaç, dışbudak, karaağaç, meşe gibi çok sayıda yapraklı orman ağacı türlerinde yüksek oranda şekil verme amaçlı ağaç budamaları yapılmaktadır. Ağaç budama işlemi yaptıracağınız zaman bu konu hakkında detaylı bilgiye sahip olan kişilere işlem yaptırmanız oldukça önemlidir. Ağaç budama işlemi yapılacağı zaman mutlaka bir uzmana danışın.