Çalı budama zamanı

çalı budama

Çalılar ne zaman budanır. Çalılar genel olarak yaprağını dökmeyen bitki türleri oldukları için istediğimiz dönemlerde budama işlemine tabi tutulabilirler. Çalı budama işlemi yapacağınız zaman kullanacağınız aletlere çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca çalı budama işlemi yapacağınız zaman firma olarak sizlere bu konu hakkında hizmet vermekteyiz. Çalı budama işlemi için bizleri arayabilirsiniz. Çalı türlerinde yapılacak budama işlemi çalışmaları ağaç ve ağaççık türlerinde çok daha büyük önem arz etmektedir. Zira bu bitki türlerinde uygulanmak istenen form ve şekilleri vermek bitkiyi yönlendirmek, istenen şekle sokmak çok daha kolaydır. Çalılar ne zaman budanır Çalı türlerinde budama yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: budama bakımları bitki dikildiği esnada başlamalı ve bitki istenilen boyutlara ulaşmadan önce yapılmalı, büyümesi yavaş olan bitki türlerinde dallanma iyi yönlendirilebilmeli, bitkinin büyümesi ve gelişmesi esnasında budama yapılacağı zaman aşırı derecede makaslama işleminden kaçınılmalı, büyüme formu hızlı olan çalı türlerinde genel olarak çok fazla sayıda sürgün çıkmakta olup düzenli bir şekilde budama işlemleri yapılmalı, yaşlı olan dalların %25-30 dan fazlası senelik olarak giderilip uzaklaştırılmalıdır.

Peyzaj Bitkileri ne zaman budanır?

Bahçelerinizde bulunan bitkilerin budama işlemi bitkilerin türüne göre değişmektedir. Ancak genel olarak çit bitkilerinin budama işlemi 4 mevsimde yapılabilmektedir. Yeni dikilen ve gelişim sürecinde şekillendirilmesi ve bir forma sokulması düşünülen fidanlara yapılacak olan ilk budama işlemi boy ve taç genişliği sınırlanmadan yalnızca istenilen şekil ve formdan uzaklaşan dal ve sürgünler kesilmelidir. Dipten itibaren dolgun bir forma göre büyüyüp ve gelişmesi istenen fidanlarda ise büyümenin alt kısımdan büyüyüp gelişecek sürgün ve dallara yönlendirilmesi gayesi ile dikey gelişimli dallar kısaltılmalıdır. Peyzaj Bitkileri ne zaman budanır? Çoğunlukla ilk senenin sonunda ilkbahar mevsiminde ilk şekil ve form verme budaması yapılır. Bundan sonraki budama işlemlerinde özellikle hızlı gelişip büyüyen türlerde senede 2-3 kez budama işlemi yapılmalıdır. Porsuk, mazı, hatmi gibi çit bitkisi türlerinde yeni çıkan sürgünler başlamadan evvel ilkbahar mevsiminde yılda bir kez budanması yeterlidir.

Çalı Türlerinde Budama Zamanı

Çitin tepe bölümünü budanma işlemi yapılmayarak geniş bırakılması veya üst kısmı daha geniş kalacak şekilde budanması kış mevsiminde kar etkenleri ile çitin yarılmasına şeklinin ve formunun bozulmasına neden olacaktır. Fazla kar olan yerde tepe kısmının daha dar olması yanında yuvarlak olarak budanma işleminin yapılması tepe kısmında karın birikmesini önleyecek ve böylelikle çitin ortadan iki yana ayrılarak hasar görmesi ve deforme olmasının önüne geçilecektir. Bitkilere verilecek olan şekil ve formlar kubbemsi, konik, dikdörtgen, üçgen gibi farklı şekillerde olabilir. Bu tür şekillerde bitkinin konulacağı ve bulunduğu mekan ile uygulanmak istenen amaç önemlidir. Peyzaj Bitkileri ne zaman budanır Çit bitkilerinin kullanılma durumu amaç ve gayeye göre farklılık gösterir. Sınırlama, yönlendirme, ayırma, örtüleme, güçlendirme, kuşaklama ve derinlik kazandırma gibi işlemleri ile bitkiler kullanılmaktadır. Bunlara göre bitkiler boylarına ve üstlendikleri işlevler göre sınıflara ayrıldığında alçak çitler 0.8-1.2 metre boy orta boylu çitler 1.2-2 metre yüksek çitler 2-4 metre uzun boylu çitler 5-8 metre şeklinde ayrılmaktadır.

Sarılıcı ve tırmanıcı bitki türlerinde budama işlemi

Bahçelerinizde bulunan peyzaj alanlarının bakım ve budama işlemini alanında uzman personellerimiz ile kaliteli ve güvenilir bir şekilde yapmaktayız. Çalılar ne zaman budanır Sarılıcı ve tırmanıcı bitki türleri uygulandıkları tasarım alanlarına değişik bir boyut ve dikkat çekici bir yüzey kazandıran bitki çeşitleridir. Bu bitki türleri çoğunlukla pergola, duvar, beşik, parmaklık, tünel gibi çok değişik ve çeşitli yapı alanlarının canlı bitkilerle süslemek görünmesinin istenemeyen yüzeylerin ve cepheleri örtmek amacı ile kullanılan dikey yeşillendirme elemanlarıdır. Bunun yanında genişlikleri çok küçük olan bölge ve alanların bitkilendirilip yeşillendirilmesinde bu bitki türlerinden faydalanılır. Peyzaj Bitkileri ne zaman budanır Sarılıcı ve tırmanıcı bitki türlerinde gerçekleştirilen yönlendirme amaçlı budama işlemlerinde çok farklı şekil ve formlar elde edilebilir.

Bitki budaması nasıl yapılır

Sarılıcı ve tırmanıcı bitki türlerinde gerçekleştirilecek olan budama işlemleri amaçlarına göre farklılık göstermekle birlikte budama işlemlerinde bitki stabilitesini bozan dallar ve sürgünler normalin dışında gerçekleşen gelişmelerle bitkinin ayrılmasına ve verilmesi istenen şekil ve formundan uzaklaşmasına sebep olan dallar ve sürgünler bitkinin istene yöne yayılmasına engel teşkil eden sürgünler, sıkışık gelişimli sürgünler, yaşlanmış ve kurumuş dallar budama işlemleri yapılarak düzenli bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Peyzaj Bitkileri ne zaman budanır Çoğu sarılıcı ve tırmanıcı bitki türlerini dekoratif çiçekler meydan getirmekte ve tür seçimi veya dikim amaçlarında çiçek estetiği ön planda tutulmaktadır. Bunun gibi bitki türlerinde budama işlemi genel bakım önlemleri ile beraber çiçek bakımı ve kalitesinin yükseltilmesine yönelik müdahaleleri de kapsam içine almaktadır. Bahçe bakım ve budama işlemleriniz için bizleri istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Çalılar ne zaman budanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.