Kızılçam ağacı Türkiye’de nerede yetişir?
Kızılçam ağacı ibreli yani iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Kızılçam ağacı ülkemizde Batı Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde geniş bir yayılım gösterir. Ayrıca Tokat Erbaa yakınında bulunan Kelkit Çayı ile Yeşil Irmağın birleştiği nokta da Ayancık, Sinop, Boyabat, Amasya, Zonguldak gibi Akdeniz ikliminin bariz olarak görüldüğü bölgelerimizde ufak adacıklar halinde de yayılış gösterir.
Kızılçam Türkiye’de nerede yetişir
Ülkemizde ki en büyük yayılışını Akdeniz Bölgemizin kıyı şeridi ile kıyı şeridine yakın arka bölgelerde ve Güney Doğu
Bölgelerinde gösterir. Türkiye’de 1500 metre rakıma kadar yetişmektedir. Kızılçam ağacı (Pinus Brutia Ten.) ülkemizde en geniş yayılış gösteren çam ağacı türümüzdür. Kızılçam ağacının boyu 25 metreye kadar uzayabilir. Gövde çapı da 60 cm kadar olabilen önemli bir orman ağacımızdır. Kızılçam ağacı genç yaşlarda piramit bir görünüşe sahiptir. Yaşı ilerledikçe tepe kısmı genişler. Kızılçam ağacının (Pinus Brutia Ten.) kabuğu genç yaşlarında düzgün ve boz bir renge sahipken, ileriki yaşlarında esmer ve kırmızımsı bir renge bürünür ve kızılçam (Pinus Brutia Ten.) ağacı yaşlandıkça kabuk kısmı kalınlaşır. Kızılçam ağacının yeni çıkan sürgünleri kırmızımsı renkte olur. Adını da bundan almaktadır. Kızılçam ağacı (Pinus Brutia Ten.) iklim şartı olarak sıcaklık isteği fazla olan bir ağaç türüdür. Kış mevsimlerinde ılıman bir iklimi, yaz mevsimlerinde ise sıcak ve kurak bölgelerde yaşar. Kızılçam ağacı (Pinus Brutia Ten.) toprak isteği açısından zayıf, kayalık, kireçli ya da kumsal yerlerde büyüyüp gelişebildiği gibi elverişli ve balçıklı topraklarda da iyi kaliteli bir gelişim gösterebilir.
Kızılçam Ağacı Budama
Kök yapısı toprakta çok derine giden kazık kök sistemidir. Kızılçam ağacı (Pinus Brutia Ten.) Türkiye’de doğal olarak yetişen ve en hızlı büyüyen ağaç türümüzdür. Kızılçam ağacı rüzgârlara karşı dayanıklı değildir. Rüzgâr kızılçam ağacının (Pinus Brutia Ten.) gövde ve tepe kısımlarının şekillenmesinde aktif bir rol alır. Kızılçam ağacı büyüyüp yetiştiği bölgeler bakımından kar kırması ve devirmesi çok az görülür. Kızılçam ağacının en büyük düşmanı çam kese böceğidir. Sığ topraklarda büyüyen kızılçamlara (Pinus Brutia Ten.) fırtınalar oldukça büyük zararlar verir. Kızılçam ağaçları donlara karşı oldukça hassastır. Ayrıca örtü yangınlarından düşük bir zarar görür.
Kızılçam ağacı kullanım Alanları
Bunun nedeni kalın kabuk yapısından kaynaklıdır. Ayrıca kızılçam ağacı reçinesinden faydalanılan tek çam ağacı türüdür. Kızılçam ağacının (Pinus Brutia Ten.) işlenmesi kolay olduğu için yapı malzemeleri yapımında, mobilya ve ambalaj sanayisinden oldukça sık kullanılır. Kızılçam ağacının (Pinus Brutia Ten.) ülkemizde var olduğu alan yaklaşık olarak 5.500.000 hektardır.