Meyve Ağaçları Nasıl Budanır

Meyve ağaçları budama işlemlerine tabi tutulacağı zaman ağaçların durumlarına çok dikkat edilerek işlem yapılmalıdır. Meyve ağaçları budama ile ağaçlar üzerindeki istenmeyen ve şekil bozukluğu meydana getiren dallar ağaçtan çıkartılmalıdır. Bu işlemlerin yanında ağaç üzerlerinde bulunan meyve gözleri ve dalları budama işleminin şiddetini etkilemektedir. Meyve ağaçlarınsa budama yapılacağı zaman ağaç üzeride bulunan dalların hangisinin meyve dalı olduğunu hangisinin odun dalı olduğunu iyi bilmesi gerekmektedir. Bunun yanında ilkbahar mevsiminde gelişme ve büyüme dönemi başladığı zaman bir gözden çiçek mi, sürgün mü, yaprak mı çıktığının iyi bilinmesi gerekmektedir. Bundan dolayı meyve ağaçları üzerinde bulunan gözler ve dallar ayrı olarak ele alınmalı ve buna göre dikkatli bir şekilde budama yapılmalıdır.

Meyve ağaçları ne zaman budanır?

Meyve ağaçlarında budama yapılacağı zaman ağaç türlerini de iyi bilip ağaçlarınızın durumuna göre işlem yapmanız gerekmektedir. Meyve ağaçlarında dal oluşumları 45-60 derece arasında olmalı yatay ve dikine dal büyümelerine müsaade edilmemelidir. İstenilen açıya sahip olmayan dallar budama işlemi ile ağaçtan uzaklaştırılmalıdır.  Meyve ağaçlarında budama işlemi yaparken kesimin yapıldığı noktalarda tırnak bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Meyve ağacı budama işlemi yaparken kesim yerlerinde tırnak bırakılırsa bu açık noktalardan ağaçlara mantar gibi farklı hastalıklar bulabilir. Buda ağaçlarınızın meyve veriminin düşmesine hatta ölmelerine bile sebep olabilir. Bundan dolayı budama yaparken birçok farklı noktayı iyice analiz ederek bilinçli işlem yapılması gerekmektedir.

Budanan ağaç meyve verir mi?

meyve ağacı budama

Meyve ağaçları ya da normal ağaçlar fark etmeksizin budama işlemi ağaçların ışık almasını sağlayan ve bu amaçla da yapılması gereken işlemlerdir. Özellikle meyve ağacı yetiştirmek istediğinizde bu ister ticari amaçla olsun isterse hobi amaçlı olsun seçilecek anaç türünü iyi belirlemek gerekir. Meyve ağacı yetiştirmek istediğinizde anaç tercihi yaparken bodur meyve ağacı türü seçmeye özen gösterin. Çünkü bodur olan ağaçlar ışığı daha iyi alır boyu 4 metreyi geçmeyen ağaçların ışık alma oranı %75 leri bulurken boyları 6 metreyi bulan meyve ve normal ağaçlarda ışık alma oranı %20 dir. Bundan dolayı ileriki dönemlerde ağaçlarınız büyümeye başladığında ışık alma durumları iyi olsun diye daha az budama işlemi yapmanıza olanak sağlar. Meyve ağaçlarında tür ve çeşit bakımından yetişme durumları da farklılık göstermektedir. Örnek vermek gerekir ise her armut ağacı türü aynı gelişmeyi göstermeye bilir. Bu durum bölgesel ve iklimsel koşullara göre de farklılık göstermektedir.

Meyve ağaçları hangi ayda budanır

Meyve ağacı budama işlemi yapacağınız zaman ağaçları iyice analiz ettikten sonra işlem yapmaya özen gösteriniz. Aynı noktalardan yan yana büyüme gösteren dallar bulunuyorsa birbirlerinin gelişme ve büyümesine engel olacakları için bunların bir tanesini bırakıp diğerlerini ağaçtan budama işlemi ile uzaklaştırmalısınız. Meyve ağaçlarında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise dik büyümeye müsaade etmemektir. Dik bir büyüme gösteren meyve ağaçları hem meyve verimine geç yatar hem de meyce verme oranı oldukça düşük olur. Yata büyüme gösteren meyve ağaçları ise meyvelerin dallarda yaptığı ağırlığa dayanamayarak kırılmalara sebep olur. Bu durumda ağaç sağlığı için hiç uygun bir durum değildir. Meyve ağacı yetiştireceğiniz zaman fidan dikim işleminden itibaren dalların büyüme durumuna birbirleri ile yaptıkları açıya, sağlıklı bir taç meydana getirmesine çok dikkat edilmeli ve buna göre belli dönemlerde bakımları ve kültürel işlemleri aksatılmadan yapılmalıdır. Meyve ağacı budama işlemleri çok dikkat gerektiren uygulamalardır. Ayrıca zamana yayılması gereken işlemlerdir. Sağlıklı bir şekilde meyve ağacı yetiştirmek ve iyi ürün elde edebilmek için hem düzenli bakım yapmaya özen göstermeli hem de bu işlemlerden iyi anlayarak doğru işlemler yapılmalıdır. Meyve ağacı budama işlemi yapacağınız zaman dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda kesim işlemidir.

Ağaçlar Budanmazsa ne olur?

Meyve ağaçlarında hangi dalların budanacağını iyi bilseniz bile doğru bir kesim yapmamanız halinde ağaçlarda yaralar oluşturabilir, oluşan bu yaralar yüzünden de ağaçlarınız da ciddi hasarlar meydana gelebilir. Meyve ağacı budama veya normal ağaç budama işleminde kesim yapacağınız zaman tırnak bırakmamaya,  kesim yüzeylerinin çatalsız ve pürüzsüz olmasına, kesim noktalarının iyi yapılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca meyve ağacı budama işlemi yaptığınız zaman budama yaralarını mutlaka budama macunu ile kapatmanız gerekmektedir. Meyve ağacı budama işlemi ile oluşan budama yaraları kapatılmazsa bu yara yerlerinden ağaca hem yağmur nedeni ile su girip çürümelere hem de mantar ve hastalıkların ağaca bulaşmasına sebep olabilir. Bu durumda ağaçların zaman içerisinde sağlıklarını kaybetmesine hatta ölmesine bile sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için budama işlemi bitikten hemen sonra budama macunu, reçine, katran gibi malzemeler ile budama yaraları kapatılmalıdır.  

Meyve Ağacı Budama Resimli Anlatım

Meyve ağacı budama işlemi yapacağınız zaman kullanılacak olan aletlerde çok önemlidir. Temizliği iyi yapılmış malzemeler ve aletler kullanılmalıdır. Ayrıca budama işlemi bittikten sonra budama aletlerinin iyice temizlenmesi gerekmektedir. Temizlenmeden kullanılan budama aletleri hastalıkların ağaçtan ağaca geçmesine sebep olabilmektedir. Meyve ağacı budama işlemi yapacağınız zaman belirtmiş olduğumuz bu hususlara dikkat etmeniz durumunda budama işlemlerinizi sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Budama işlemi bilgi ve tecrübe gerektiren, dikkat edilmesi gereken birçok farklı kuralı bulunan bir işlemdir. Bundan dolayı meyve ağacı olsun normal ağaç olsun budama yapacağınız zaman mutlaka bu alanda uzman olan kişi ya da kurumlardan yardım alın. Gelişi güzel bilgisiz bir şekilde yapılan ağaç budama işlemleri ağaçlarınızda hiç istemeyeceğiniz hasarlara neden olabilir. Meyve ağacı budama, ağaç budama gibi işlem yapmak istediğinizde detaylı bilgi edinmek için bizleri arayarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meyve ağaçlarında budama nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.