Elma Ağacı Budama

Elma ağacı budama işlemi yapılacağı zaman ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar birbirlerinde ayrı ayrı olarak ele alınmalıdır. Elma ağacı budama işlemlerinde gözler, çevreleri tüy ve pullarla çevrilerek dış etkenlerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Meyve ağaçlarında bulunan dal, yaprak ve çiçekleri meydana getirirler.  Bunlar yaprak, sürgün ve çiçek gözleri olarak da ayrılabilirler. Ağaç üzerinde bulunan yaprak gözleri, basık, üçgen, veya hafif kabarık, sivri, oval gibi farklı şekil ve görüntüde olabilirler. Elma ağaçlarında bir sene önceki sürgünün yaprak koltuklarında meydana gelirler.

Elma ağacı budaması ne zaman yapılır?

Elma ağaçlarında bulunan sürgün gözleri büyüme noktalarında olduğu gibi odun dallarının uzun bölümü üzerinde de meydana gelirler. Elma ağaçlarında bulunan çiçek gözleri meyve dallarında bulunurlar. İri, yuvarlak, kabarık ya da oval şekilde olabilirler. Bunlar elma ağaçlarında çiçek ve yaprakları meydana getirirler. Elma ağaçlarında bulunan dallar ayrı bir şekilde ele alınmalıdır. Bunlar ile alakalı detaylı bir bilgilendirmeyi şu şekilde yapabiliriz. Elma ağaçlarında bulunan dallar da kendi aralarında farklı sınıflara ayrılılar her dalı kendi özelliklerine göre incelemeli ve budama işlemini buna göre yapmalıyız. Elma ağaçlarında bulunan dalları sırası ile şu şekilde açıklamak mümkündür.

Elma Budama Teknikleri

elma budama

Topuz: Bu dallarda boğum mesafeleri birbirlerine çok yakın olan meyve dallarıdır. Bu dal türlerinin uzunlukları 1-2 mm den 8 cm ye kadar olabilmektedir. Bu dallar çoğunlukla odun gözleri ile son bulur. Ağaç üzerinde ilk meydana geldikleri sene içerisinde topuzların üzerinde rozet şeklinde 3-5 adet yaprak sayısına sahiptir. Çeşit ve tür özelliğine ve bakım beslemeye bağlı olarak 1-10 senede meyve gözüne dönebilirler.

Lamburt: Ağaç üzerinde bulunan topuzların uçlarında bulunan odun gözlerinin meyve gözüne dönüşmesi ile meydana gelirler. 2-3 yaşında olan veya daha yaşlı dallar üzerinde bulunurlar.

Kese: Elma ağaçlarında bulunan yedek besin maddelerinin depolandıkları dallardır. Ağaçlarda bulunan topuzların uç bölümlerinde meydana gelirler. Üzerinde topuz, lamburt ve kargılar bulunabilir. Ağacın meyveleri ve keseri büyükse büyük boyutta küçük ise de küçük boyutta olurlar.

Kargı: Elma ağaçlarında bulunan kargılar 5-20 cm uzunluğa sahip olan meyve dallarıdır. Üstlerinde meyve gözü bulunan kargılar taçlı kargılardır. Elma ağaçlarında bulunan bazı kargıların uç kısımlarında odun gözlerine ve dikenlere rastlanabilir. Bu kargıların meyve gözüne dönüşebilmesi 1-10 sene arasında olur. Kargıların üzerlerinde bulunan odun gözleri zaman içerisinde topuz ya da lamburtlara dönüşebilmektedir.

Dalcık: Elma ağaçlarında bulunan dalcıklar kargı ile odun dalı arasında bulunan meyve dallarıdır. Meyve gözleri ile sonuçlanırlar. Elma ağacı budama işlemi yapılırken zorunlu hallet dışında budamaya tabi tutulmalıdır. Zorunlu hal olmadıkça dokunmamak daha iyi bir işlemdir. Meyve ağaçlarında ilk senelerde taç yapısını meydana getirmek için dalcıkların uç kısımlarındaki meyve gözleri alınmalıdır.

Çıtanak: Elma ağaçlarında topuz, lamburt, kese ve kargıların birlikte olmasıyla meydana gelir. Elma ağaçlarında bulunan çıtanak genellikle yaşlı olan elma ağaçlarında görülür. Çıtanakların elma ağaçlarında fazla miktarda olması ağacın yaşlı olduğunun bir göstergesidir. Elma ağacı budama işlemi yapılırken ağacı gençleştirmek isterseniz ağaç üzerinden budama yöntemi ile bunlar çıkartılmalıdır.

Elma ağacı budama işlemi ile ağaç üzerinde bulunan istenmeyen ve şekil bozukluğuna sebep olan dallar çıkartılabilir. Bunun yanında elma ağacı üstündeki meyve gözleri ve dalları budamanın şiddetini etkilemektedir. Elma ağacı budaması yapan bir kişinin ağaç üzerinde bulunan hangi dalın meyve dalı hangi dalın odun dalı olduğunu iyi bilmesi gerekmektedir. Ayrıca ilkbahar mevsimi gelişme ve büyüme dönemi başladığı zaman bir gözden çiçek mi, sürgün mü, yaprak mı çıkacağını iyi bilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı ağaç üzerinde bulunan gözler ve dallar hakkında kısaca sizlere bilgi sunduk. Belirtmiş olduğumuz hususlara dikkat etmeniz durumunda elma ağacı budama işlemini sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.

Elma budama zamanı ne zaman?

Elma budama zamanı ne zaman?” üzerine bir düşünce

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.