Söğüt ağacı ne zaman dikilir?
Söğüt ağacı (salix L.) Türkiye’de kültürel değer sahip olan bir ağaç türüdür. Edebiyat, resim, halk masalları gibi birçok sanat alanında etkisi olan bir ağaçtır. Söğüt ağacı salicaeae familyasından yapraklarını döken bir ağaç türüdür. Söğüt ağaçlarında yapraklarını kısmen döken türleri de bulunmaktadır. Söğüt ağaçlarının bazı cinsleri bodur ağaç türünde ve çalı formunda bulunur. Söğüt ağaçları çoğunlukla sulak olan arazilerde yetişmektedir. Türkiye de yetişen yaklaşık olarak 23 türü bulunmaktadır bu yetişen türlerden 4 tanesi endemiktir. Söğüt ağaçları çoğunlukla kuzey yarım kürede soğuk ve ılıman iklim koşullarına sahip olan coğrafi bölgelerde yetişmektedir. Söğüt (salix L.) ağaçlarının bitkisel özellikleri şunlardır; sürgünleri çoğunlukla silindir şeklindedir. Üzerlerinde kış tomurcukları bulunmaktadır. Yaprakları çoğunlukla değişik şekillerde bulunur yalnız çoğu söğüt ağacının yaprakları mızrak ucu formundadır. Söğüt ağaçlarının örtü yaprakları bulunmaz. Söğüt ağacında çiçeklenme işlemi çoğunlukla yapraklanmadan önce görülür. Ancak çiçeklenme dönemi yapraklanmadan önce ya da sonra da nadirde olsa görünmektedir. Söğüt ağacı meyveleri ufak bir yapıya sahiptir.
Söğüt ağacı ne işe yarar?
Söğüt ağaçlarının var oldukları ortamda çoğalmasını etkileyen en büyük faktör tohumlarının çimlenmesi ve fidelerinin yetişme ve gelişme koşullarıdır. Söğüt ağacının tohumları gelişme ve büyüme enerjisini çok hızlı bir şekilde kaybeder. Bundan dolayı nemi yüksek olan yerlerde gelişim gösterebilirler. İlkbahar mevsimi sonu ve yaz mevsiminin başında tohumları olgunlaşıp var oldukları bölgeye dağılınca çimlenme işlemi toprağın nem oranı yüksek olan yerlerinde meydana gelir. Bu belirtmiş olduğumuz uygun koşullar meydana geldiğinde tohumun gelişmesini etkileyen diğer faktör ortaya çıkmaktadır. Bu faktör de güneş ışığıdır. Söğüt ağacı iyi ve kaliteli bir gelişim göstermesi için güneş ışığını tam olarak almalıdır. Güneş ışığını iyi alamayan söğüt ağaçları gelişimlerini iyi gösteremezler. Söğüt ağaçları ekolojik dağılımlarına göre iki gruba ayrılırlar. Bunlar dere kenarların da ya da alüvyon topraklarda yetişen söğüt ağaçları ve sulak olan bölgelerde yetişenler olarak ayrılırlar. Bir çok söğüt ağacı türü gelişme ve büyüme ortamı ve yetişme istekleri bakımından kanaatkar oluşu, basit bir şekilde yetiştirilebilmesi ayrıca hızlı bir büyüme göstermesi açısından tercih edilmektedirler.
Söğüt ağacı Türkiye’de nerede yetişir?
Söğüt ağaçları bahçe düzenlemelerinde peyzaj alanlarında da oldukça fazla şekilde kullanımı tercih edilen ağaçlardandır. Çok farklı şekillerde ve türlerde bulundukları için oldukça fazla şekilde peyzaj alanlarında kullanılıp var oldukları ortamlara güzellik katmaktadırlar. Söğüt ağaçların dikildikleri yere oldukça kolay bir şekilde uyum sağladıkları için birçok alanda kullanımları tercih edilmektedir. Söğüt ağaçları toprak kayması sorunu yaşanan yerlerde de bunları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Söğüt ağaçları hızlı bir büyüme gerçekleştiren ağaçlar olduğu için peyzaj alanlarında kullanıldıklarında bahçelerinizde çit görevi de görebilirler. Söğüt ağaçları ayrıca kimyasallar yollarla bozulan toprakları temizleme açısından da kullanımı tercih edilebilecek ağaç türleridir.
Salkım Söğüt nerede yetişir?
Söğüt ağaçları hızlı bir kök gelişimi yapması, üretiminin çok kolay olması, hızlı bir büyüme gelişme göstermesi ve hızlı bir sürgün verme özelliğine sahip olduğundan dolayı kullanım alanı çok geniş olan bir ağaç türüdür. Söğüt ağaçları kağıt üretimi, mobilya imalatı odun ihtiyacı gibi birçok alanda kullanımı tercih edilen ağaç türüdür. Ülkemizde söğüt ağacının birçok türü bulunmaktadır. Söğüt ağacı ülkemizde hem peyzaj alanlarında hem de toprak ıslah çalışmalarında çok fazla kullanım alanı bulunan söğüt ağacının türleri bulunmaktadır.