Zeytin Ağacı Nasıl Budanır
Zeytin ağaçları ülkemiz için oldukça önemli ağaçlardır. bundan dolayı zeytin budama işlemi yapılacağı zaman oldukça dikkatli olunmalıdır. Zeytin ağaçları en uzun ömürlü ağaçların başında gelmektedir ve zeytin ağacı budama uygulamaları zeytin ağaçlarının ömürlerini direk etkilemektedir. Zeytin budama işlemi yapmadan önce mutlaka bu alanda uzman olan kişi ya da kurumlardan yardım alın. Zeytin ağaçlarında yapılacak olan budama işlemlerinin belli bir amaç doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemleri zeytin ağaçlarına belli bir şekli kazandırmak ve ağaçları en üst verimi kazandırmak için ağaçlarda bulunan dal gelişimini teşvik etmek ya da büyümesini istemediğimiz dalların büyümesini engellemek ve var olan doğal gelişimlerini değiştirmek zeytin ağaçlarına yapılan doğal işlemlerin tamamına zeytin ağacı budama işlemi denir.
Zeytin yazın budanır mı?
Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemi belli bir aman içerisinde zeytin ağacının belli bir bölümünün ya da komplesinin yapısının düzenleme ve yenileme imkanı sağlar. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemleri ağaçların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ürün verimini arttırmaya yönelik yapılan zeytin ağacı budama işlemi de oldukça önemli bir işlemdir. Zeytin ağacı budama işlemi zeytin yetiştiriciliği yapılan bütün ülkelerde yapılır. Dünya genelinde uygulaması yapılan bir işlemdir.
Zeytin ağacı budama zamanı ne zaman?
Zeytin ağacı budama işlemi zeytin ağacı bahçe yönetimi açısından oldukça önemli bir faktördür. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemler ve budama özellikleri çevre ve iklim şartlarına göre farklılık gösterir. Her iklim şartlarında göre farklılık göstermektedir. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemleri özellikle yeni bahçe kurulmasında, dönüm başına düşen ağaç sayısına, sulama işleminin yaygınlaşması, belirli şekillendirme türlerinin belirlenmesi bahçelerde makineleşmeye ve modernleşmeye yönenilmesi gibi faktörlere uyum sağlanmalıdır. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemi özetle belirleyecek olursak en doğru budama tercihini yapmak bunu sağlıklı yapabilmek içinde budama işleminin özellikle mahsul artışına ürün vermesini hızlandırmada, yetiştiriciliği mekanikleştirmede ve ürün maliyetini düşürmede oldukça etkilidir.
Zeytin ağacı Bakımı ve budama
Zeytin ağaçlarında budama işleminin yapılmasının esas amacı ağaçlardaki verimim yükseltmek. Hızlı ürün almak, ayrıca verimli ve düzenli bir şekilde zeytin almaktır. Zeytin ağaçlarında budama işlemi yapılmadığı zaman ağaçların formu bozularak çalı şeklini alır. Zeytin ağaçlarında budama işlemi tek gövdeli yapılır. Uzun süre boyunca hiç işlem yapılmazsa zeytin ağacının formu kubbemsi bir görünüm kazanır. Zeytin yaprakları ağacın üst kısmında toplanır. Zeytin ağacı tacının dış bölümündeki ve iç bölümündeki dallar yapraklarını dökerler. Bunların yerini de yavaş yavaş daha kaliteli bir şekilde ışık gören diğer dış dallar alır. Zeytin ağacının bu şekilde gelişim göstermesi önceliğinin yapısal organlara verir. Fakat zeytin ağacının meyve verimini düşürür ve zeytin yetiştiriciliğine karşı verimsiz bir döngü oluşturur.
Zeytin ağacının bakımı nasıl yapılır?
Zeytin ağacı budama işlemleri çoğunlukla verim verme dönemini bitirmiş ya da verim almaya olumsuz yönde etki eden dalların, sürgünlerin ve yapraklarının kesilmesine ihtiyaç duyulan zeytin ağaçlarında yapılır. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemi zeytin ağacının herhangi bir bölümünün diğer bölümlerinin gelişip büyümesin engel teşkil edecek şekilde gelişmesini engellemeyi ağaçta bulunan her bölümün ürün verimine ve yetiştirme işlemlerinin uygulanmasına vereceği katkıyı en üst seviyeye yükseltmeyi amaçlamalıdır. Budama işlemi zeytin ağacının sağlıklı bir büyüme göstermesi ile zeytin vermesi arasındaki dengeyi korumak için oldukça önem arz etmektedir.
Zeytin Budamada dikkat edilecek Hususlar
Zeytin ağaçlarının genç dönemlerinde ürün veriminin az olduğu zamanlarda bu dönemi en aza indirmek ürün verim dönemini elden geldiğince uzun tutmak, zeytin ağacının yaşlanmasını ve ölmesini elden geldiği kadar uzatmak için oldukça önemlidir. Zeytin ağaçlarının en büyük bakım işlemi budamadır. Zeytin ağacı budama işlemi hem ağacın genç yaşlarda ürün verimini yükseltir hem de yaşlanmalarını engelleyip daha uzun ömür sürmelerine olanak sağlar. Bundan dolayı zeytin ağaçları hangi amaçla yetiştiriliyor olursa olsun mutlaka belli bir düzende budama işlemine tabi tutulmalıdırlar. Zeytin ağaçlarında yapılacak olan budama işlemi ağacın verimini yükseltmeye yönelik bir işlem olup, budama işlemi esnasında zeytin ağacının içerisinde bulunduğu durumu iyi analiz etmek gerekmektedir.
Zeytin fidanı kaç yaşında budanır?
Zeytin ağacının ömür süresinde belli devreler bulunmaktadır. Bu devrelerden ilki ürünsüz olan güçlü bir sürgün gelişmesi olan genç yaş dönemidir. Zeytin ağaçlarında bulunan ikinci evre ise mahsul dönemidir. Zeytin ağaçlarının bu dönemi ilk dönemine göre daha düşük ve zayıf bir sürgün gelişim dönemidir. Zeytin ağaçlarının en son evresi ise üçündü evre olan yaşlılık evresidir. Zeytin ağaçlarının yaşlılık evresinde verim ve sürgün gelişimi en az seviyededir. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemi bu geçireceği yalan evrelerine uygun yapılmalıdır. Her yaşan dönemimde aynı budama işlemi uygulanmamalıdır. Zeytin ağacının az ürün vermiş olduğu dönemlerde zeytin ağacı hafif budamaya tabi tutulmalıdır ya da hiç budama işlemi yapılmamalıdır. Zeytin ağacı ürün verimine yattıktan sonra hafif budamaya tabi tutulmalıdır.
Zeytin ağacı ne zaman ve nasıl budanır?
Zeytin ağaçları yaşlılık dönemine girdikten sonra sert budama yapılmalı ve bu budama yöntemi ile ağaç gençleştirilmelidir. Zeytin ağaçlarında ürün verme durumunu belirleyen en önemli faktör yapraktır. Zeytin ağaçlarında budama işlemi yapılacağı zaman yaprak miktarını en üst seviyede tutmaya özen göstermeliyiz. Zeytin ağaçlarında olan diğer bir önemli konu ise yaprak/odun miktarıdır. Zeytin ağaçlarında gerçekleştirilecek budamalarda nu oran dikkate alınarak bozulmadan yapılmalıdır. Zeytin ağaçlarında yapılan budama işlemi ürünün yaprak alanına, var olduğu sıcaklığa, aldığı ışık miktarına, su ve besleyici ürünlere bağlı olan uygun koşulların meydana getirilmesine yardımcı olur. Zeytin ağaçlarında bulunan yapraklar zeytin ağacının yaşamı ve gelişimi için ihtiyacı olan bütün besinleri senteler.
Zeytin ağacı hangi toprakta yetişir?
Bundan dolayı bazı konuları göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Sürgün büyümesi yolu ile sağlanan, ihtiyaç duyulan yaprak alanın ı garanti edecek şekilde yaprak olmalıdır. Zeytin ağacının üzerinde yaprak ayası /50 miktarında büyüme gösterdiğinde yapraklar tam verimliliğine erken bir sürede ulaşırlar. Zeytin ağacının üzerinde kaldıkları sürece de aktif haldedirler. Zeytin ağacının ışık alması bu aktiviteyi oldukça etkilemektedir. Direk güneş ışığını almış olan zeytin yaprakları ihtiyaç duyduğu besinleri kendi kendilerine karşılarlar. Ancak zeytin ağacının iç bölümlerinde bulunan yapraklar iyi güneş almayıp gölge kısımlarda kaldığından besin ihtiyaçlarını iyi karşılayamazlar. Zeytin ağaçlarında toprağın nem seviyesi var olan su miktarının yarısının altında olduğunda ise besin alım oranı azalır. Budama işlemi ile yaprak alanı azalacağından alınan besin miktarı da artış gösterir. Zeytin ağaçlarında yapılan budama uygulaması ağaç da bulunan suyu daha ekonomik şekilde kullanmaya imkan sağladığından yaprak alanını, mezofil kalınlığını etkilemektedir.
Gemlik zeytin fidanı nasıl budanır?
Zeytin ağacı bakımı işlemi olarak en önemli uygulama budama işlemidir. Zeytin ağaçlarını budanması ve şekil kazandırılması daha düşük yerlerde bulunan yapraklarda da dahil olmak üzere, ilk olarak ihtiyacı olduğu kadar ışık almasını sağlamak için doğru bir taç yoğunluğunu elde etmeyi ve sürgünleri ve yaprakları elden geldiği kadar ufak bir çatı üzerinde belli bir aralıkta konumlandırmayı sağlar. Zeytin ağaçlarında yapılacak olan budama işlemi zeytin ağaçlarındaki büyüme ve gelişmeyi yükselttiğinden genç yaşta olan zeytin ağaçlarındaki ürün üretimini düşürür. Budama işlemi zeytin ağaçlarındaki bitkisel gelişme ve büyümeyi yükselttiğinden genç yaşlardaki zeytin ağaçlarının mahsül üretimini azaltır. Ayrıca zayıf gelişim göstermiş fakat verim dönemimde olan zeytin ağaçlarında sürgünlerin canlılığı yükselir. Ayrıca çiçek gelişimi hızlanır. Zeytin ağacının üzerinde bulunan zeytin tutumunu ve gelişmesini yükseltir. Zeytin ağacının düzenli bir şekilde zeytin verimini meydana getirmek için zeytin vermeyen sürgünler, karma sürgünler ve meyve sürgünleri dengeli ve düzenli bir şekilde gelişim göstermelidir.
Bakim işlemleri yapiyormusunuz
Evet bakım işlemleri yapıyoruz.
Sariyere hizmet veriyormusunuz
Evet sadece Sarıyere değil tüm İstanbula hizmet veriyoruz.