Yaşlı ağaç budaması nasıl yapılır?

ağaç budama

Yaşlı ağaç budaması yapılacağı zaman ağaçların durumu iyi analiz edilmelidir. Yaşlı ağaçlar budama işlemine tabi tutulurken dikkat edilmelidir. Sağlık durumları kötü ise buna göre budama işlemi yapılmalıdır. Yaşlı ağaç budama işlemi bilgi gerektiren bir uygulamadır bundan dolayı dikkatli bir şekilde işlem yapılmalıdır. Yaşlı ağaç budamalarında işlem yapılırken ağaçların türü ve yapısı da önemlidir. Yaşlı ağaç budaması Örnek vermek gerekir ise yaprak döken ağaç türü ile iğne yapraklı yani yaprağını dökmeyen ağaç türleri farklı şekilde budama işlemine tabi tutulurlar. Budama yöntemleri aynı değildir. İğne yapraklı ağaç türlerinde bulunan kuru dallar ve kırık dallar yılın her mevsiminde budanabilirler. Ağaç budama Yalnız özel form ve şekil budamaları hariç budanmaları tavsiye edilmez. Köknar, çamlar, sedirler az miktarda bulunabilir. Ladin ağaçları ise kesinlikle budanmaz. Ardıç ağaçlarında az bir budama işlemi yapılabilir. Ayrıca kesim yerleri ağaç içinde kalmalı ve görülmemelidir. Porsuk ağacı, mamut ağacı,

Yaşlı meyve ağaçları nasıl budanır?

Avrupa köknar ağacı ve bataklık servisi gibi güçlü budama kesimlerine dayanıklı ağaç türleridir. Budama işlemi ağacın her yönünden dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Bu ağaç türleri yeni sürgün verirler. Bundan dolayı kuru olan alt dallar mutlaka budanmalıdır. Bu ağaç türlerinde budama işlemleri kış, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere 3 dönemde yapılır. Kış mevsimlerinde özellikle yaprağını döken ağaç türleri budanır. İlkbahar mevsiminde kış aylarında donma ihtimali olan ağaç türleri budanır. Yaz aylarında ise ışık ve hava sağlanması için ağaç budama işlemi yapılır. Uygun olmayan budama zamanı yaz sonu ve sonbahar başıdır çünkü sonbahar budanmasından sonra yeni sürgünler oluşur ve bunlar kış aylarında soğuklardan donar. Ağaçların sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için budanma mevsimlerine çok önem gösterilmesi gerekmektedir. Her ağaç türünün budama mevsimi farklılık göstermektedir. Mevsiminde yapılmayan veya bilinçsiz şekilde budanan ağaçlar ağaç kaybına neden olur. Bir ağacın gelişme ve büyüme süresi uzun yıllar aldığından dolayı budama işlemini bilinçli şekilde yapmak gerekir.

Ağaç budaması nasıl yapılır

Ağaç budama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Ağaç budaması nasıl yapılır sorusunun en kısa ve net cevabı ağacın fizyolojik yapısı iyi bir şekilde analiz edilmeli ve iklim koşulları da göz önünde bulundurularak işlem yapılmalıdır. Ağaç budaması nasıl yapılır Budama işlemi gelişi güzel yapılacak bir uygulama değildir, kesinlikle bu alada uzmanlaşmış gerekli eğitimleri almış kişi yada kuruluşlar tarafından yapılmalıdır. Ağaçların doğal gelişim dönemlerinde gerçekleştirilen budama işlemlerinde farklı olarak özel alanlardaki ağaçlar değişik şekil ve biçimlerde budanmaktadır. Şekil verme amaçlı yapılan budamalar ağaçlar erken yaşlarda iken ve sık bir şekilde yapılırsa istenilen görünüm kazandırılabilir. Ayrıca ağacın bulunduğu yerin özelliğine göre tepe boy ve genişlikte şekil verme imkanı sağlar. Ancak bu ağaç budama uygulamaları her yerde ve her ağaç türünde uygulanmaz. Ayrıca belli bir büyüme oranına ulaşmış ileri yaşlardaki ağaçlarda istenilen verimi ve sonucu vermez. Dünyada birçok ülkede yüzyıllardan beri tarihi meydan ve saray bahçelerinde bu tür uygulamaları görmek mümkündür. Bu ağaç budama uygulamaları estetik bir görünüm sağlar. Ağaç budama işlemleri belli prensiplere dayalı olarak yapılmalıdır. Ağaç budamaların da budamaların önceliği güvenlik, bitkinin sağlığı ve estetiği olmalıdır.

Ağaç budama nasıl olmalı?

Ağaç budaması nasıl yapılır Ağaç dikeceğiniz zaman yer seçimine dikkat edilmelidir. Budama işleminin yapılacağı ağaçlarda böcek ve mantar enfeksiyon riskinin oluşacağı durumlarda budanma işlemi yapılmamalıdır. Örnek vermek gerekir ise meşe zararlısı tespit edilen yerlerde meşeler bahar ve erken yazda budanmamalı latent döneminde budama işlemi yapılmalıdır. Tepe tacı inceltme işlemi ağaç tepeden tırnağa budandıktan sonra oluşturacağı şekil göz önümde bulundurulmalıdır. Bu şekilli ve güçlü bağlantı t-yapan dallar istenilen yapı formlarıdır. V şeklinde bağlanan ve içsel kabuk içeren dallar uzaklaştırılmalıdır. İdeal olan genç ağaçlarda yanal dalların direk ana eksenden çıkıyor olmalarıdır. Yapısal olarak çatallı çoklu gövde oluşumu budama işlemi ile engellenmelidir. Birbiri ile çarpık karışık gelişen ve büyüyen dalların hepsi ağacın gövdesinden uzaklaştırılmalıdır. Yan dal kalınlığının lider dal kalınlığının 1/3’ünden fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yan dal ana dalla mücadeleye girerek çok gövdelik oluşuma sebep olur.

Gençleştirme budaması

Ağaç budama işleminde tek seferde ağacın yeşil alanlarının 1/3’ünden fazlası budanmamalıdır. Ağaç budama Eğer çok gerekiyor ise ağacın gelişiminin güçlü olduğu yıllarda yapılmalıdır. Tepe tacı yükseltme işlemlerinde ağacın en az toplam boyunun 2/3’ü tepe tacı olarak bırakılmalıdır. Budama işleminde alt dalların aşırı derecede budanması ağaç gövdesinin gelişme durumunu yavaşlatır. Kök sürgünü ve güçlü sürgünler uzaklaştırılmalıdır. Tepe tacı küçültme işlemlerinde küçültme budamaları gerekli ise yapılmalıdır. Küçültme budamaları ana gövdenin en az 1/3’ü kalınlığında olan yan dallarda yapılmalıdır. Budama işleminde eğer bir dalın yeşil kısımlarının yarısından fazlasının budanması gerekiyor ise bu dalın tamamının kesilmesi gerekmektedir. Ağaç budama işlemi ile alakalı detaylı bilgiye sahip olmak sağlıklı bir şekilde işlem yaptırmak istediğinizde bizleri arayabilirsiniz.

Yaşlı ağaç budaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir